1. Home
  2. Life
  3. Da li veštačka inteligencija može da poboljša proces punjenja električnih modela?
Da li veštačka inteligencija može da poboljša proces punjenja električnih modela?

Da li veštačka inteligencija može da poboljša proces punjenja električnih modela?

132
9
Podelite sa prijateljima:

U današnje vreme automobili postaju sve „inteligentniji“. Takođe je u današnje vreme veštačka inteligencija (AI) jedna od najvećih tema današnjice, ne samo za ljubitelje tehnologije i inovacija, već i za čitavo društvo, za koje obećava da će duboko transformisati.

AI pravi revoluciju u mnogim sektorima, a punjenje električnih automobila ne bi trebalo da bude izuzetak. Nema sumnje da se različita scenarija već proučavaju u odeljenjima za istraživanje i razvoj velikih operatera i da su blokovi veštačke inteligencije sada integrisani u procese koji upravljaju punjenjem.

Međutim, mogu li se zamisliti druge primene AI u punjenju, posebno sa stanovišta korisnika? Prenosimo pet mogućih scenarija koji bi možda mogli da poboljšaju efikasnost, pouzdanost i profitabilnost infrastrukture za punjenje, kako bi ponudili bolje iskustvo vozačima električnih vozila. Treba imati na umu da su ovo samo hipoteze koje gledaju u budućnost za koje se veruje da su izvodljive s obzirom na trenutno stanje tehnologije.

U ovom prvom scenariju, stanica za punjenje je opremljena kamerom koja identifikuje model automobila i registraciju. Ako se radi o termičkom automobilu koji „čuči“ u prostoru za punjenje, na ekranu terminala se prikazuje poruka upozorenja i alarm se oglašava na nekoliko sekundi. Drugi korak, kazna se automatski generiše nakon nekoliko minuta, u stvari po principu rada automatskih kamera za kontrolu brzine.

Ideja je da se ponudi prilagođena i personalizovana usluga zasnovana na navikama vozača. Kada se automobil poveže i identifikuje, njegova istorija se analizira kako bi se pokrenula usluga koja odgovara njegovim najnovijim upotrebama. Ako je u pitanju neko ko je navikao da se zaustavlja na kratke periode punjenja, brzina protoka se povećava kako bi obezbedila najviše energije u što kraćem vremenu.

Ako je, naprotiv, vozač taj koji oduzima vreme, protok se modulira da bi obezbedio istu količinu tokom dužeg vremena. Prednost za upravljanje tačkama opterećenja je to što je opterećenje modulisano prema slučajevima i distribucija je stoga bolje raspoređena i optimalnija. Nema smisla slati 270 kW nekome ko ide na ručak. Modularnost očigledno prilagođena stopi popunjenosti stanice.

Poput Wazea koji prikazuje geolocirane reklame kada se prođe blizu centra interesovanja, tačka za punjenje je povezana sa API-jem tipa Google mape i analizira okolni saobraćaj i saobraćaj u realnom vremenu, stanje napunjenosti baterija može dovesti do toga da sistem pošalje poruku koja ohrabruje vozače da dođu i napune, na primer isticanjem promotivne cene po kWh.

Druge promocije mogu da se aktiviraju, kao što su restorani ili preduzeća u blizini terminala. Konačno: električni bicikli ili skuteri bi bili dostupni na mestu punjenja – besplatni ili iznajmljeni – kako bi se omogućilo elektromobilistima da se kreću po tom području tokom punjenja. Sve je upravljano sistemom za otključavanje po prepoznavanju automobila koji bi sprečio krađu i oštećenje.

AI bi mogao da igra ključnu ulogu u optimizaciji električnih mreža za efikasnije punjenje. Analizirajući podatke o potrošnji, vremenske prilike i druge parametre, „AI“ algoritmi bi mogli da predvide vrhunce potražnje i dinamički prilagođavaju distribuciju električne energije. Ovaj pristup bi izbegao preopterećenje mreža, optimizovao korišćenje obnovljivih izvora energije i minimizirao troškove za krajnje korisnike. Još bolje, stanica za punjenje bi bila u stanju da razume i analizira svoje okruženje i trenutne događaje kako bi predvidela potrebe za punjenjem, na primer u slučaju štrajkova, lošeg vremena, odmora… Ili blokada puteva nakon društvenog sukoba.

AI može pomoći u optimizaciji pametnog punjenja analizom podataka sa stanica za punjenje, električnih vozila, električne mreže i obnovljivih izvora energije. Tako može da podesi snagu i vreme punjenja, na primer da promoviše korišćenje zelene energije sinhronizacijom punjenja sa proizvodnjom sunca ili vetra, ili da upravlja prioritetima punjenja između različitih EV-ova u zavisnosti od njihove autonomije, upotrebe (ili identifikovane namere za upotrebu), njihova lokacija… Ali bolje, mogli bismo da zamislimo i da doprinosi fleksibilnosti mreže tako što inteligentno i pronicljivo sugeriše automobilima sa punim akumulatorom bez planirane upotrebe iste u kratkom roku za vraćanje struje u mrežu, u zamenu za plaćanje u gotovini ili u drugom obliku (vaučeri za kupovinu, na primer).

Verovatno postoje mnoga druga scenarija koja treba zamisliti, a koja će biti integrisana u naše živote kao elektromobilista u srednjem roku, kao što je Orel de Mo, izvršni direktor Electre, predložio u intervjuu. Štaviše, određene funkcionalnosti koje nude mreže poput Tesle ili, čak, Electre, pokazuju da je doza inteligencije već uključena u procese.

Jedna zamka je, međutim, to što sve ove karakteristike pretpostavljaju da tačke za punjenje imaju pristup privatnim, a za neke, prilično poverljivim, korisničkim podacima. To bi stoga bilo moguće samo uz informisanu saglasnost potonjeg, i pod uslovom da su ovi uređaji čvrsto vođeni pravilima GDPR-a, koja treba uzeti u obzir i očigledno poštovati. Upravljanje dopunom bi se tada moglo obaviti u procesu identičnom onom koji poznajemo sa kolačićima na našim računarima ili sa našom istorijom razgovora u ChatGPT-u.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nisam dobro razumeo sta od svega pobrojanog bi poboljšalo korisničko iskustvo vozača električnih automobila?

BB

Pa pitaj Chatgpt da ti objasni 😜

Izmenjeno 2 meseci pre od strane BB
Peki

Sve je to na papiru izvodljivo, ne i u praksi! U svarnom zivotu nema ko da sve to nadgleda, odrzava i popravlja, vandalizam je na svakom koraku. Treba videti na sta lice ta nazovi sredstva za javnu upotrebu i transport, dok su punjaci sve samo ne efikasni i pouzdani. Koliko sam puta bio u nemogucnosti da napunim bateriju jer zbog nedostatka parking mesta tu „cuci“ satima vozilo s termickim motorom, ili je punjac u kvaru tj sistem placanja. Nema javne svesti u mnogim evropskim drzavama za sve te zajebancije s elektromobilima a ni ne postoje mehanizmi da odvrate ljude da… Pročitaj više »

BB

Čekaj, mnogi ovdje koji žive maštaju kako će jednog dana da napuste ovo blato na Balkanu i da odu da žive u uređenom sistemu gdje se zna ko kosi a ko vodu nosi… Po tvojoj priči njihove nade se užurbano tope… Nemoj to da im radiš 😉

igi

Blato za blato 🙂 Iliti, cela Evropa se balkanizuje, umesto da je obrnuto. Ali možemo samu EU da krivimo za to, ne nas.

Peki

Uredenom sistemu, salis se 😂 Kakva je „napolju“ korupcija ovi nasi su amateri, dok je raja takva stoka, posebno unazad desetak godina, sto zbog nekontrolisane emigracije iz celog sveta rako i zbog otvorenih evropskih granica. Treba samo videti rumunskle cigane i ostale sta rade, ako nista drugo oni „samo“ kradu sta stignu dok oni radikalniji iz „belog“ sveta bodu i kolju u sred bela dana. Bande nazovi maloletnih kriminalaca u Parizu organizovano napadaju turiste, biju ih, napadaju i otimaju sve sto imaju, policija ih tj i tamo hapsi ali vec sutradan su na „radnom mestu, otisla je ta zapadna civilizacija… Pročitaj više »

Matija

„Koliko sam puta bio u nemogucnosti da napunim bateriju jer zbog nedostatka parking mesta tu „cuci“ satima vozilo s termickim motorom“ Greska je da se punjaci postavljaju na ulici, cime se oduzimaju mesta za parkiranje. Za punjace treba izgraditi mesto kao za benzinske pumpe, povuceno sa ulice i pod nadzorom – ne moze da se dozvoli da e-auto ostane pored punjaca celu noc i dan!

Peki

Matija mora da postoje punjaci i na ulicama, pumpe su daleko izvan grada, kako otici do njih kad je baterija prazna. Uostalom namerno se ukidaju parking mesta za SUS automobile i zamenjuju punjacima, zelenilom, prosirenim trotoarom, bicillistickim stazama… Pre par dana su izglasali parkiranje za SUV u Parizu umesto 6 evra ide na 18 evra sat, progresivno cena raste i za 6 sati iznosi 235 evra!!!

BB

A koliko je taxi u parizu? Nema smisla više posjedovati auto tamo…