1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes EQ Silver Arrow koncept predstavljen na Pebl Biču
Mercedes EQ Silver Arrow koncept predstavljen na Pebl Biču
0

Mercedes EQ Silver Arrow koncept predstavljen na Pebl Biču

154
0
Podelite sa prijateljima:

Novi, čisto električni trkački automobil inspirisan retro detaljima, Mercedes EQ Silver Arrow koncept, predstavljen je na Pebl Biču.

Mercedes EQ Silver Arrow predstavlja futurističku viziju legendarnog trkačkog automobila W125 koji se 1937. godine takmičio za Veliku nagradu (Grand Prix). Konceptno vozilo pripada kategoriji čisto električnih automobila, kreiran da naglasi i promoviše novu EQ marku. Može se posmatrati i kao potvrda proizvođača posvećenosti daljem istraživanju u vezi sa visoko performantnim električnim automobilima.

Ono što koncept čini posebnim je njegova utemeljenost na pomenutom W125 Rekordwagenu, odnosno činjenica da se može doživeti i kao eksperimentalna izvedenica ovog trkačkog automobila. Naime, W125 je višedecenijski držalac rekorda u pogledu brzine kretanja na javnim putevima. Tokom 1938. godine, ovaj model je razvio brzinu od 435 kilometara na sat. Rekord je oboren tek 2017. godine.

Pojednostavljeni oblik i profil koncepta, zaokružen kockastim kokpitom, dugom haubom i vertikalnim zadnjim krajem, predstavlja praktični omaž prošlim vremenima. Međutim, brojni su i moderni i futuristički dizajnerski detalji. Na primer, na prednjem kraju automobila se nalaze spliteri izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, dok čeonim delom dominiraju svetlosne grupe izvedene u LED tehnologiji.

Još jedan detalj se može tumačiti kao svojevrsko koktetiranje sa Rekordwagenom. Radi se o ekstravagantnim detaljima na bokovima automobila, gde je pozicionirana EQ oznaka. Sa zadnje strane, stilski izraz je potpuno savremen. Dominira ogroman difuzur, kao i dva zadnja spojlera koji zbog svog promenljivog položaja mogu da obavljaju i kočnu funkciju.

Naplaci su izrađeni od kovanog aluminijuma. Na prednjoj osovini je montiran par pneumatika veličine 24 inča, dok se na zadnjoj osovini nalaze jedinice od 26 inča. Svaka felna poseduje 168 krakova uz, zarad bolje aerodinamike, delimično prekrivene točkove što je svojevrsan dodir današnjeg doba na tradicionalni dizajnerski izraz.

Proizvođač nije objavio podatke o masi koncepta, ali treba znati da je celokupna karoserija izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Kroz postavku kokpita, proizvođač demonstrira trkački stil. Postavljeni su štitnici u četiri tačke, kao i poznati Mercedesov Airscarf sistem koji služi za zaštitu vrata putnika od strujanja vazduha u kabini. U poređenju sa dizajnom spoljašnosti koncepta, izgled enterijera inkorporira značajan broj tradicionalnih detalaja. Kao primer se može navesti koža u braon nijansi, upotrebljena za sedište i obruč upravljača. Tu je i pod izrađen od drveta.

Kao kontrastno rešenje spram navedenih detalja, ističe se primena napredne tehnologije pomoću koje vozač kroz veliko vetrobransko staklo, očitava projektovane vitalne informacije od značaja za vožnju. Tehnološki je podržan i režim “virtualne trke”, koji simulira klasični primerak Mercedesovog trkačkog automobila uz moderni EQ Silver Arrow.

Centralno postavljeni ekran osetljiv na dodir je pozicioniran na obruču upravljača, a putem njega vozač dobija informacije o režimima vožnje. Pored toga, vozač može po sopstvenoj želji konfigurisati željeni zvuk, koji poseduje sposobnost da oponaša zvuk aktuelnog bolida Formule 1 ili pak onaj koji proizvodi Mercedes-AMG V8 superautomobil.

Električni pogonski sklop koji isporučuje više od 740 konjskih snaga pokreće koncept. Energija za rad elektromotora se lageruje u baterijskoj jedinici kapaciteta 80 kWh. Mercedes navodi autonomiju koja prevazilati 400 kilometara, ali je proizvođač propustio da obelodani podatke o performansama koncepta.

EQ Silver Arrow koncept je predstavljen neposredno pred početak serijske proizvodnje modela sa EQ oznakama. EQ C krosover startuje sa prodajom sledeće godine i označava početak nove elektrifikovane ere Mercedesa.

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments