1. Home
  2. Vesti
  3. MAZ pokazao Lukašenku konceptni futuristički tegljač
MAZ pokazao Lukašenku konceptni futuristički tegljač
5

MAZ pokazao Lukašenku konceptni futuristički tegljač

195
5
Podelite sa prijateljima:

Kompanija MAZ pokazala je Aleksandru Lukašenku pokretni prototip tegljača nazvanog MAZ-X. Prema informacijama s kanala društvene mreže Telegram po imenu „Pool of the First“, šef Belorusije je osmotrio koncept kamiona u okviru izložbe posvećene beloruskoj automobilskoj industriji. Dizajn nove generacije vozila pomalo podseća na baterijski električni kamion Tesla Semi i za sada je dostupna samo jedna slika.

Istovremeno, futuristički teškaš MAZ-a je, za razliku od američkog kolege, opremljen hibridnim pogonskim sklopom i mnogim vanstandardnim rešenjima.

Futuristički dizajn MAZ-X-a karakteriše aerodinamična kabina s niskim položajem sedenja vozača. Kamion je opremljen visokim oklopom, sve da bi se poboljšala aerodinamika, a tu su i video kamere umesto retrovizora, kako je to svojevremeno promovisao Mercedesov pulen Actros. Pored toga, teško komercijalno vozilo je opremljeno uskom LED rasvetom.

Prema rečima programera, tegljač pokreće hibridni pogonski sklop sekvencijalnog tipa, Integriše dva elektromotora od kojih svaki raspolaže sa po 250 konjskih snaga. Domet krstarenja kamiona je nestvaran i iznosi tri hiljade kilometara.

Unutrašnjost kamiona, kabina MAZ-X-a takođe je napravljena u futurističkom stilu. Sudeći po slikama, kabina ima vertikalne monitore na A stubovima, na kojima se prikazuju slike sa video kamera. Pored toga, po navodima tamošnje štampe, postoji nekoliko displeja za vozača duž instrument table i ergonomski dnevni modul u zadnjem delu kabine.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Šta ima? Nuklearni reaktor kao bateriju?

Renault Terminator🇷🇺Z

Za razliku od Srbije,Batka je uspio da sačuva kompletnu industriju nasleđenu iz SSSR-a.Ono što nisu mogli sami da razviju kupovali su od Kineza,npr rakete za raketni sistem zemlja-zemlja Polonez…sada ih Belorusi sami prave.Naravno modernizovo je industriju i sada jednoj ekonomskoj super sili kao što je Kina prodaje lasersku optiku,elektroniku..sa Rusima širom svijeta prave nuklerane elektrane.Tako da me ovaj prototip kamiona ne čudi uopšte.Zemlja koja kompletno gasificirana,svako selo ima gas,zemlja koja ima skoro pa savršeni zdravstveni sistem,što tehnološki opremljen,što kadrovski.Tamo doktori dolaze na kućnu adresu ako ste bolesni,nemate potrebe da se cimate i idete u dom zdravlja i sve je naravno… Pročitaj više »

igi

Ne znam ikoga ko bi se preselio u Belorusiju zbog posla. Za razliku od Nemačke, Austrije, Francuske, Amerike… Sve neke propale zemlje, demokratske.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja znam dosta njih koji su otišli raditi u Bjelorusiju 2000-ih. Za razliku od Bjelorusije,sve te nabrojane demokratske zemlje su se toliko nakrale u prošlosti u svojim osvajačkim i kolonijalnim ratovima od naših prostora do Afrike,Azije,Bjelorusije,Rusije da nije ni čudo što su bogati više nego što bi realno trebalo da bude.Ali posrću polako,gdje će se zaustaviti videćemo veoma brzo jer ovakvo stanje ne može još dugo da traje,ili će prihvatiti neminovani poraz od Rusa i ostatka slobodarskog,antiglobalističkog i demokratskog Svjeta i tako spasiti što se još spasiti da pa polako sve iz početka ili će biti totalni rat gdje će… Pročitaj više »

Matija

Sa stanovista dizajna, ovo je amaterski rad. Medjutim, aerodinamika i jos neke karakteristike pokazuju zdravu logiku. Aerodinamika: Prednji zid do donje ivice spojlera je vertikalan, sto znaci da se aerodinamika ostvaruje pomocu izrazitog bocnog zaobljenja. U ovom slucaju vazduh koji udara u prednji zid usmerava se na horizontalno strujanje, cime je odredjen najkraci put za odvodjenje vazduha – 250 : 2 = 125 cm, levo i desno. U zoni spojlera vazduh se usmerava u tri pravca koji su priblizno jednake duzine, oko 125 cm. U zoni branika vidi se veliki vertikalni spojler ciji je zadatak da struju vazduha sa cela… Pročitaj više »