1. Home
  2. Vesti
  3. Triumph TR25: Futuristički električni roudster sa tehnologijom BMW-a i3s-a
Triumph TR25: Futuristički električni roudster sa tehnologijom BMW-a i3s-a
2

Triumph TR25: Futuristički električni roudster sa tehnologijom BMW-a i3s-a

135
2
Podelite sa prijateljima:

Tradicionalni brend Triumph nije napravio nijedan automobil skoro 40 godina, ali sada je ime ukrašeno novim modelom: futuristički električni roudster pod nazivom Triumph TR25. Evo detalja.

Pa, Triumph je bio poput mnogih britanskih brendova šezdesetih: zajedno sa Austinom, Morrisom, MG-om, Jaguarom i Roverom, integrisan u British Leyland Motor Company. Godine 1984. obustavljena je prodaja Triumphovih vozila, nakon preuzimanja Rovera prava na žig pripala su BMW-u. Minhenska grupa je sada pristala da ga koristi dizajnerski studio pod nazivom Makkina. I donirala je pogon od BMW-a i3 (u snažnijoj verziji i3s).

Triumph TR25 odaje omaž roudsteru Triumph TR2 iz pedesetih, posebno TR2 MCV575 „Jabbeke“. Sa ovim automobilom, trkačka legenda Stirling Mos postavio je rekord brzine za dvolitarske sportske automobile 1953. godine.

Kao i original, TR25 je zasnovan na minimalističkom dizajnu sa glatkim površinama sa nekoliko uglova i ivica. Broj 25 na okruglim farovima, kao i naziv modela TR25, odnosi se na Makkinin 25. rođendan.

Sedište suvozača nestaje ispod pokrivača, kao u automobilu koji je ostvario rekord brzine iz 1953. godine. Međutim, postoji skakačko sedište za drugog putnika. Izuzetno kratki prepusti su upečatljivi – i naravno vrata koja se otvaraju nagore. Prema podacima Autocara, automobil je visok samo jedan metar i ne teži više od 1.095 kilograma.

Pozadi se nalaze filigranska zadnja svetla koja kao da izrastaju iz karoserije na vrhu i na dnu. Ime brenda Triumph može se pročitati između. Iza vozačevog sedišta je postavljena grba sa desne strane (verovatno radi zaštite u slučaju prevrtanja i iz aerodinamičkih razloga).

Kokpit je minimalistički kao i eksterijer. Postoji jednostavan displej iza volana koji prikazuje brzinu, nivo napunjenosti i preostali domet. Tu je i tradicionalni trokraki volan, ali sa centralnim displejom za važne informacije o vozilu.

Kao što je pomenuto, pogonska tehnologija je zasnovana na BMW-u i3s. Imao je elektromotor od 135 kW na zadnjoj osovini, hibridni sinhroni motor koji Stellantis sada koristi u svom pogonu od 115 kW (u Opelu Astri Electric, DS-u 3 E-Tense i mnogim drugim automobilima). Kao i normalan sinhroni motor sa permanentnim magnetom (PSM), takav motor sadrži trajne magnete, ali takođe koristi električnu energiju da generiše neophodno magnetno polje. Pored Lorencove sile, takav hibridni motor takođe koristi ono što je poznato kao oklevanje (magnetni otpor) za stvaranje pogona.

U ultra laganom TR25, pogon je dovoljan za sprint od 100 km/h za samo 5,2 sekunde. Rečeno je da je maksimalna brzina 185 km/h – tako da je novajlija daleko ispod istorijskog rekorda u brzini, koji je dostigao 200 km/h.

Makkina ne daje nikakve informacije o bateriji Triumpha TR25. U i3 su postojale veoma različite baterije: kapacitet skladištenja je porastao sa 23 kWh kada je lansiran 2013. na 42 kWh od 2018. Domet i3s sa 42 kWh bio je naveden kao do 345 km – TR25 upravlja oko 300 km.

BMW je obustavio proizvodnju i3 u leto 2022. Za devet godina napravljeno je 250.000 komada. Više je nego sumnjivo da li će Triumph TR25 ikada postati serijski model. Takođe neće biti budućnosti za brend. Ali studija je definitivno fascinantan automobil.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači BMW će sada u bescenje da rasproda zaostale primerke i3. 🙂

Matija

Ocigledno su uzeli model T3 Roadster iz 1955 godine kao stilski uzor, u narodu poznat pod nadimkom „zaba“.

comment image

Iskreno, mogli su da izaberu neki lepsi model iz istorije Triumfa. Bez obzira, zelim im uspeh, raznovrsnost stilova donosi nam bolje raspolozenje!

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija