1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BYD, Evropsko prvenstvo u fudbalu i neverica zapada
BYD, Evropsko prvenstvo u fudbalu i neverica zapada

BYD, Evropsko prvenstvo u fudbalu i neverica zapada

3.03K
2
Podelite sa prijateljima:

Broj automobila koje u Evropi prodaju kineski proizvođači automobila je još uvek veoma skroman. Mnogi vozači nisu ni upoznati s brendovima iz ovog dela Azije. BYD želi da iskoristi jednu od najvećih pozornica da to promeni već tokom 2024. godine, a to je Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj.

Kada su se muške reprezentacije Italije i Turske 11. juna 2021. nešto pre 21 sat spremale za uvodnu utakmicu Evropskog prvenstva u fudbalu na čuvenom rimskom stadionu Olimpiku, nedostajala je samo lopta. U krug na centru terena je nije donelo dete, kao što je uobičajeno,  već minijaturni model Volkswagena, električni ID.4 na daljinsko upravljanje.

Ostaje da se vidi da li će i pokretna maketa automobila doneti loptu na meč koji je zakazan za 14. jun 2024. godine, kada se Nemačka i Škotska susreću u uvodnoj utakmici ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u minhenskoj areni Allianzu. Od pre dan, dva je jasno: to definitivno neće biti VW. Umesto toga, automobilski partner za turnir u matičnoj zemlji proizvođača automobila iz Volfzburga, koji je osuđen da štedi novac, je: BYD. To Nemcima pada baš teško, i čitajući izveštaje medija iz te države, teško je eskivirati sećanje na Džesija Ovensa.

Kinezi su u svojoj matičnoj zemlji svrgnuli Volkswagen u proleće 2023. nakon decenija dominacije kao proizvođača automobila sa najvećim prodajnim postignućima, a u četvrtom tromesečju 2023. godine, BYD je čak bio najveći proizvođač električnih automobila na svetu.Azijska marka želi da sa pozicije sile, napadne Evropu, naravno, u komercijalnom smislu. Kompanija je upravo objavila da će izgraditi svoju prvu evropsku fabriku u Mađarskoj. BYD se kod kuće, takođe oprema interno razvijenom flotom brodova kako bi se logistički pripremio za ofanzivu na zapad.

Dakle, uslovi su dobri, ali kupci u Evropi još uvek ne prihvataju kineske automobile u velikoj meri. Prema podacima Savezne upravi za motorni transport, u Nemačkoj je 2023. registrovano samo 4.139 novih BYD-ovih automobila, uz tržišni udeo od 0,1%. Ciljevi proizvođača automobila su potpuno drugačiji: BYD želi da proda jedan od deset električnih automobila  u Nemačkoj i da tako postane najveći međunarodni proizvođač vozila u Evropi.

Manager Magazin navodi da Kinezima trenutno nedostaje harizma za ovo, između ostalog. U reprezentativnom istraživanju konsultantske kuće Horvath, sprovedenom u novembru, samo deset odsto učesnika iz Evrope je reklo da poznaje BYD. Sada brend bira jednu od najvećih mogućih – i najskupljih – pozornica da to promeni.

„Odlučni smo da električnu mobilnost učinimo dostupnom svima“, rekao je evropski šef Mihael Šu (48) u petak kada su BYD i UEFA objavili partnerstvo. BYD ne samo da će sa svojim automobilima biti prisutan na deset mesta u Nemačkoj, već će i puštati reklame tokom pauza. Brend takođe planira „stotine događaja“ u svojim evropskim salonima automobila.

Kao da to nije bilo dovoljno soli na osione zapadnjačke rane taštine, u petak je bila još jedna objava „rata“ iz Kine.  Kineski proizvođač automobila će zajedno s markom MG, ubuduće sponzorisati Bayer 04 Leverkuzen, a time i jesenje šampione Bundeslige. Sa travnjaka na ulice – napad dalekog istoka nastavlja da dobija zamah.

AutoRepublika

(3034)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tacno je da siroka publika vrlo malo zna o kineskim automobilima na EU trzistu. Strucni mediji su, na protiv, prepuni informacija i to svakodnevno. Kinezima nedostaje obimna i dobro osmisljena reklama!

Matija

Danas sam pregledao jedan video koji je nastao u saradnji BYD Europa i nemackog AMSa. Tehnicki saradnik AMSa dao je opsirnu i preciznu analizu svih dostupnih detalja novog modela BYD Seal. Njegove ocene su sve sami superlativi: dizajn, aerodinamika, kvalitet, performanse, itd. Nemacki analiticari i testeri trude se obicno da stranu konkurenciju svojim komentarima ponize, ovaj clan redakcije AMSa nije mogao da sakrije svoje odusevljenje. Stavise, odbio je napade nekih nemackih kolega da je Seal kopija Tesle, rekavsi da je forma uslovljena aerodinamikom i funkcionalnoscu, tako da za individualnu estetiku ostaje vrlo malo mesta. Jedinu malu zamerku uputio je na… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija