1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Električna mreža u Švedskoj ne može da podrži veliki porast broja električnih vozila
Električna mreža u Švedskoj ne može da podrži veliki porast broja električnih vozila
3

Električna mreža u Švedskoj ne može da podrži veliki porast broja električnih vozila

303
3
Podelite sa prijateljima:

Ambiciozni plan Švedske da drastično smanji emsiju štetnih gasova iz saobraćaja tako što će na puteve dovesti milione električnih automobila, mogao bi da bude teško sprovodiv iz prostog razloga što ne postoji dovoljan kapacitet električne mreže kada je reč o instalaciji novih stanica za punjenje u velikim gradovima.

Proširivanje vladinih subvencija na kupovinu električnih automobila je dovelo do porasta prodaje od čak 253 odsto u prvih pet meseci ove godine, ali bi sve moglo da bude završeno pre nego što je i počelo.

Potražnja za električnom energijom u Stokholmu i drugim gradovima je nadmašila lokalne mrežne kapacitete, prisiljavajući nove mreže punionica da „se otimaju“ s drugim potrošačima, od domaćinstava do podzemne železnice.
Da bi se dostigao vladin cilj da Švedska postane neutralna kada je u pitanju emisija ugljenika do 2045., industrijska grupa, Power Circle, kaže da je ovoj skandinavskoj zemlji potrebno da na putevima do kraja dekade ima oko 2,5 miliona „plug-in“ hibrida i električnih vozila. Mada će mnogi biti punjeni kod kuće za prelaženje kraćih distanci, neophodno je formiranje mreže stanica za duža putovanja i profesionalne vozače, od taksija do dostavnih vozila.

„Da biste motivisali kupce da pređu na električne automobile, ne bi trebalo da ih prisiljavate da koriste dugačke zaobilaske da bi pronašli stanicu za punjenje“, kaže Tobijas Henmark, šef švedske jedinice Fortum Charge and Drivea, koji operiše sa 740 brzih punjača u skandinavskom regionu. „Trenutno imamo tendenciju da deficit pokrivamo povećanjem troškova vezanih za kapacitet, što će u perspektivi izgradnju infrastrukture učiniti nemogućom.“

Da bi povećanje broja električnih automobila bilo validno uprkos nedostatku kapaciteta, Power Circle sugeriše da vlasnici treba da se podstiču da ne pune, pa čak ni ne vraćaju električnu energiju u mrežu tokom jutarnjih i popodnevnih „špiceva“. Ukoliko u budućnosti bude povezan veći broj vozila spremnih da podele svoje baterije u okviru mreže, više električnih automobila ne bi pogoršao problem s kapacitetom, već bi ga naprotiv, smanjio.

„Električni automobili mogu da održavaju mrežu ili da je slome“, kaže Johana Lakso, šefica grupe. „Kada budemo pokrenuli infrastrukturu, zašto ne bismo bili pametni i iskoristili je za podršku električnim mrežama?“

Kaskanje za Norveškom

Uprkos velikom skoku prodaje, Švedska kaska za susednom Norveškom kada je reč o ukupnom broju električnih automobila. Norveška, koja je bogata nalazištima nafte, ima više nego deset puta više takvih vozila registrovanih do kraja maja, što je čini jednim od najvažnijih tržišta za električne automobile na svetu. Smanjeni porezi i druge povlastice poput besplatnog parkiranja i posebnih dozvola za vožnju u autobuskim trakama, značajno su doprinele povećanju prodaje.

Ukupan plasman električnih automobila zaključno s majem, od 6.694 primeraka, minoran je po evropskim parametrima. Očekuje se da u regionu ove godine bude prodato oko 500.000 električnih automobila. Broj isporuka je porastao za 40 odsto u prvom kvartalu, prvenstveno zahvaljujući Nemačkoj, na koju se odnosi trećina prodaje svih novih automobila.

Ipak, i dalje je manje od četiri odsto svih novih automobila prodatih u Nemačkoj i ostatku Evrope, pogonjeno baterijama, dok je u Švedskoj to više od petine a u Norveškoj čak 56 odsto.

U zemlji fjordova, električni automobil košta otprilike isto kao i benzinski pandan kada se u jednačinu uključe povlastice koje daje država. U Švedskoj, čak i uz subvenciju od 60.000 kruna (5.610 evra), uvedenu prošle godine, električni automobili će koštati dvostruko više od benzinskih verzija, jer su opšti porezi na vozila mnogo niži.

Dok je Švedska još uvek izvozila više od 10 odsto od svoje ukupne proizvodnje električne energije, njena zastarela mreža se muči da zadovolji sve potrebe. Potražnja u velikim gradovima je porasla mnogo brže nego što se očekivalo, a prilagođavanje novonastalim prilikama bi moglo da traje desetak godina, što znači da Stokholm neće biti u prilici da pruži veću potrošnju električne energije do 2030.

AutoRepublika

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na ovaj realan problem se „ovde“ i ranije ukazivalo.

BB

Kao i sve u životu, može da bude pozitivno i negativno, samo zavisi kakobse koristi. Navedeno je gore kako e-vozila mogu biti i dio rješenja „prenategnute“ mreže. U suštini sve zavisi od upravljanja tehnologijom a ne od same tehnologije. Uvjek se sjetim Ramba i njegovog objašnjenja „nekritičke upotrebe tehnologije“.

BojanNeki

Ima godinu i kusur dana od teksta i komentara. 😉
Inače evo udeo pogona za oktobar 2020.

comment image