1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina cveta i gura ceo svet napred – tražnja eksplodirala
Kina cveta i gura ceo svet napred – tražnja eksplodirala
1

Kina cveta i gura ceo svet napred – tražnja eksplodirala

245
1
Podelite sa prijateljima:

Očekivanja visprenih analitičara u pogledu razvoja tražnje za električnim automobilima na kineskom tržištu su se kretala u smeru velike ekspanzije tokom prvog tromesečja 2021. godine. Zašto je to tako, postalo je jasno nakon što su počeli da pristižu prodajni izveštaji nakon završetka marta, kada je svima svanulo o čemu se radi. Naime, u Kini je zabeležen enormni rast popularnosti vozila pogonjenih alternativnim izvorima i on je bio na nivou od 279,6%, što su eksperti ocenili fenomelnim napretkom, posebno imajući u vidu da su i lokalni proizvođači odigrali lavovsku ulogu u ovakvom epilogu.

Da pojasnimo da Kinezi, kao predstavnici najvećeg automobilskog tržišta na svetu, u pomenutu kategoriju uključuju dopunjive hibride i čisto električna vozila. Opet, ne treba prevideti da je upravo u prvom kvartalu prošle godine bila najveća zdravstvena kriza na teritoriji Kine, što je uticalo i na proizvodnju, ali i na tražnju. Zato je veliki rast prodaje i bio očekivan, ali ovoliki… Baš i ne!

Dok globalni giganti poput Tesle i Volkswagena ostaju ključni akteri na tržištu, razloga za slavlje imaju i lokalne kompanije, posebno BYD, Nio i Xpeng. Recimo, kompanija sa sedištem u Šenženu, BYD je ostvarila rast od 97% jer  je isporučila 24.218 elektrifikovanih vozila u prvom tromesečju, dok nema sumnje da će nedavne premijere samo dodatno raspaliti vatru tražnje za ovom markom.

Kod kompanije Nio su brojke bile znatno niže i prošle i ove godine, pa je rast prodaje izražen u procentima fantastičan, iako je zaostatak u apsolutnom broju prodatih primeraka za BYD-om sve izraženiji, što je jednostavna matematika koja je često zloupotrebljavana od vlasti u Srbiji. Kako bilo, Nio je prodao 2.060 vozila iz EV segmenta u prva tri meseca 2021. godine, što je za 423% više nego u uporednom period lani. Slična priča je i sa Xpengom koji je ubeležio rast od 487%.

Sve u svemu, ukupno je 226 hiljada čisto električnih vozila, kao i plug-in hibrida prodato u Kini samo tokom marta, što je za 239% više u odnosu na prošlogodišnji mart. Reuters je izvestio da je Tesla nastavila s tržišnim probojem plasmanom 35.478 jedinica tokom prošlog meseca, što je dvostruko više od februarske realizacije.

Dok je Covid-19 pod čeličnom pesnicom autokratskog režima u Kini potisnut na nivo marginalnog problema, u ostatku sveta to ostaje otvoren problem. Od takvog pristupa sada (pa i ranije) korist imaju i mnoge zapadne zemlje, čije ekonomije profitiraju na podsticajima za nabavku vozila iz EV segmenta, koje nudi kineske vlada.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

Jebo ih šišmiš