1. Home
  2. Vesti
  3. Da bi osnovao BYD uzeo zajam od prijatelja pre 29 godina, danas „šije“ Teslu
Da bi osnovao BYD uzeo zajam od prijatelja pre 29 godina, danas „šije“ Teslu
12

Da bi osnovao BYD uzeo zajam od prijatelja pre 29 godina, danas „šije“ Teslu

5.29K
12
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, Ilon Mask je jedared ismevao ideju o tome da bi proizvođač automobila iz Kine mogao da se takmiči sa njegovom Teslom. Sada je kineski brend BYD, za koji mnogi do skoro nisu ni čuli, na putu da postane svetski prodavac električnih automobila broj jedan. Naravno, ako nastavi ovako kako je krenuo u trećem kvartalu 2023. godine, u kom je prodao za trunku manje vozila od američke kompanije, ali stvari su se potom dalje izmenile u korist azijskog diva.

Sada je Bloomberg doneo izveštaj u kome se navodi da je najpopularniji kineski proizvođač (BYD) dodatno napredovao krajem godine i da je uvećao izvoz, što dolazi paralelno sa stagnacijom proizvodnje Tesle, do koje dolazi usled zatvaranja fabrika na privremenim osnovama.

BYD, kao skraćenica od kovanice Build Your Dreams (oblikuj svoje snove), se takođe širi. Pre par dana je potvrđeno da će Kinezi graditi fabriku automobila u Segedinu, u našem komšiluku, gde će biti uposleno par hiljada ljudi.

Eskpert za pitanja automobilske industrije, zaposlen u čuvenoj revizorsko-konsultantnskoj kući EY, Peter Knap navodi da se BYD izdvaja na tržištu zahvaljujući dobroj tehnologiji baterija. „To je najopasniji takmac Tesle,“ komentarisao je Knap.

Kineski automobili se takmiče tehnologijom i cenom. Na primer, kompaktni hečbek Dolphin sa dometom od 430 kilometara prodaje se u Evropskoj uniji za 30 hiljada evra, dok najprodavaniji model Tesle, onaj s indeksom Y košta oko 48,5 hiljada evra. Niskim cenama pomažu i državne subvencije iz Pekinga, što naravno važi i za Teslu kada se proizvodi u Kini.

Vozila BYD-a se u Evropi uglavnom kotrljaju na drumovima Norveške, Švedske i zemalja Beneluksa. Prodaje se i u Španiji, Nemačkoj i Austriji, ali ne i na tlu „čeličnog prijatelja“ Srbije, gde kažu da nije priroitetno usled loše infrastrukture za dopunu.

Iza uspeha BYD-a stoji kineski milijarder Vang Čuan-fu (Wang Chuan-fu). Osnovao je kompaniju sa sedištem u Šenženu tek 1995. godine. U to vreme je radio za vladu kao istraživač retkih metala za proizvodnju baterije i elektronike. Čovek se uzajmio od prijatelja kako bi pokrenuo poslovanje, a pitanju je suma od oko 270 hiljada evra. Danas Bloomberg procenjuje njegovo bogatsvo na oko 14,8 milijardi američkih dolara.

Pa ipak, Tesla i dalje nadmašuje BYD u važnim finansijskim indikatorima, kakvi su realizacija ili tržišna kapitalizacija. S druge strane, Bernstein kao analitičar, predviđa da će se i ove razlike smanjiti tokom sledeće godine. Dok su istraživači procenili da će prodaja Tesle dostići cifru od 114 milijardi dolara, BYD-u su predviđene dve milijarde skromniji prihodi, ali, ako bismo u priču uključili i hibride, BYD je već ispred Tesle.

Što se tiče planirane prve trke u Evropi, za nju su se, pored Budimpešte, zalagale i Francuska i Nemačka. Međutim, prijateljska politika mađarskog premijera Viktora Orbana prema kineskoj vladi je uspela. Kina je jedan od najvećih inostranih investitora u Mađarskoj, tamo se grade i fabrike baterija za električne automobile, a sam BYD već proizvodi električne autobuse u zemlji.

Naravno, nije samo Tesla zabrinuta zbog uspeha BYD-a u Evropskoj uniji. Cvikaju i Volkswagen, a i drugi etablirani proizvođači četvorotočkaša.

AutoRepublika

(5290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ono sto EU proizvodjaci smatraju zastrasujucim jesu efikasnost, kreativnost i brzina kojima se kineska autoindustrija razvija. Za EU ovo je nedostizno! Skoro sam negde nasao informaciju o vlasniku BYDa, Wang Chuan-fu. Kazu da celu firmu licno drzi pod kontrolom, on je inicijator svih modela, svi njegovi zaposleni su samo izvrsioci. Ovakav sistem moci ce da funkcionise do jednog odredjenog obima asortimana i proizvodnje, preko togapretvorice se u kocnicu. Nadajmo se da ce Wang Chuan-fu na vreme shvatiti svoje granice.

MRN

Ako on i ne shvati na vreme, shvatiće verovatno njegovi budući naslednici, za koje će on u jednom trenutku svog života postati samo „mrtav kapital“ 😀

Bungi

Mislim da je Wang davno shvatio šta je potrebno za opstanak u proizvodnji elektromobila a to je sopstvena proizvodnja kompletnog procesa baterija.Ako još i preko toga imaš sopstvene rudnike litijuma, nezavisan si od dobavljača i poremećaja na tržištu.Osim toga, čovjek je razvio ozbiljan biznis sa baterijama i u sektoru kamiona i autobusa dok je teslin Semi truck još uvijek protitip sa više problema nego koristi.Mnogo obećanja a malo toga ostvarenog.Zbog svega ovoga, BYD će veoma brzo prestići Teslu.A Evropljani su toliko daleko od njih da su u pitanju „svjetlosne godine“ rečeno astronomskim jezikom.

Matija

„U to vreme je radio za vladu kao istraživač retkih metala za proizvodnju baterije i elektronike.“ Ovo objasnjava njegov uspeh, usao je u posao sa velikim predznanjem.

MRN

„Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“.
Tako kažu.

BB

Cvikaju u Cvikau 😜

Moukoko

Svakako da je dobra vest za sve buduće vlasnike el auta da ima konkurencije medju proizvođačima. Imaju sigurno prostora za smanjivanje cena, ali kao sa svakom novom tehnologijom visoke su cene u početku. Osim ako ne govorimo npr o cenama VW el auta u Kini, to je nešto što se čeka i u Evropi 😎

MRN

Ne btini, regulisaće se uskoro cena el. automobila u Evropi. I to tako što će Kinezi dići cene. Videćeš 😊
Tako će se doći do toga da su (opet) „I vuci siti, i ovce na broju“ 😊

Moukoko

Pa Tesla je snizio cene Modela Y početkom godine u Evropi za celih 20%. Mislim da ipak ima mesta optimizmu, mada ne bi bilo potpuno neočekivano ni to što kažeš, ko će znati..
Ali zaista ne vidim šta mogu očekivati kineski proizvođači da prodaju u Evropi ako ne budu značajno jeftiniji. Ko zna…

BB

A jeli vratio zajam? 🤔😜😂🤣

MRN

😊😊😊

Mustang

neka jednom i kinezi nešto postanu posle ostalih azijata,
pa zaslužili su stvarno,
all bih voleo bankrot cele nemačke autoindustrije da doživim jednog dana
a jesu nam zla napravili
em što ne možeš prodati za normalnu cenu nekog francuza ili ford/opel a da ne pričam talijana kraj ovih navikanih nemaca, em što se svet pali na njih bacaju pare kojima mogu napraviti kuću za komad nemačkog lima, gladuju da ga posle krpe kd se počne raspadati, pa još i ufurani likovi sa bmw audi itd divljaju po putevima
ta nemačka autoindustrija je nanela evropi više zla nego hitler