1. Home
  2. Vesti
  3. Nestašica automatskih menjača paralisala Peugeot
Nestašica automatskih menjača paralisala Peugeot
8

Nestašica automatskih menjača paralisala Peugeot

3.78K
8
Podelite sa prijateljima:

Zlo vreme je stiglo za svetsku privredu. Jutros čitamo vesti iz Francuske u kojima tamošnji mediji pišu o tome da nestašica menjačkih kutija prisiljava galske proizvođače na privremenu obustavu proizvodno ciklusa. Očekuje se ponovno uspostavljanje normalnog radnog režima, ali tek za koji dan.

Problemi u nabavci nisu strani velikim globalnim proizvođačima automobila, pa tako ni Stellantisu, a sve je krenulo s korona virusom, negde početkom 2020. godine. Nema te marke koja je ostala pošteđena, ali nisumo očekivali da sada i automatski menjači postanu deficitarna roba. Ipak, jedan od izvora lista automobile-magazine.fr je novinarima te redakcije kazao da je do problema koji su pogodili rad fabrika u Miluzu i Sošou, došlo još pre desetak dana.

Podsetićemo da radnici koji za hleb zarađuju u Sošou, sklapaju modele Peugeota s indeksima 308/308 SW, kao i 3008, ali tu su još i veći SUV po imenu 5008, kao i bratski Opel Grandland. Bolji poznavaci prilika u privrednoj grani koja se bavi razvojem i montažom četvorotočkaša, primećuju da grupu Stellantisovih vozila povezuje i to što su sva u osnovi s prednjim pogonom i Aisinovim menjačima.

Da li će se nastaviti s proizvodnim ciklusom od sutra, ili će prekid silom prilika biti više dugotrajan, ostaje tek da vidimo. Ako se dogodi novo odlaganje, a ono uslovljava i umanjene zarade za zaposlene. Za dvanaest dana prinudnog odsustva, proleteri će dobiti manju sumu zarade od uobičajene. Naime, francuskim zakonom o radu je predviđena obaveza poslodavca da u tim okolnostima isplati 84% od redovne zarade zaposlenog lica.

AutoRepublika

(3775)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa neka opet samo podignu cene vozila. Ionako to često rade. Neće im kupci zameriti.

Bungi

Francuzi koji odavno imaju svoju tehnologiju nuklearnih elektrana, nuklearne podmornice i nuklearne bombe, svemirsku i zemaljsku avio industriju,AGV vozove,… imaju problem sa jednim pišljivim automatskim mjenjačem kojeg moraju da kupuju od Japanaca (vjerovatno zato što im je bilo mrsko da ga prave).???Sve što možeš da kupiš od drugoga, nemoj ni slučajno sam da napraviš, jer pobogu, ostaće ti manje vremena za ljenčarenje.

moron

Pa, ako ne grešim, taj bukvalno isti japanski Aisinov menjač je do juče koristio i BMW za svoje modele u verziji sa prednjim pogonom ( 2AT, X1, serija 1 ).
Ne znam da li ga i danas možda još uvek koriste u seriji 1 u FWD izdanju.
Kao što BMW u ostalim modelima koristi i ZF menjač koji koristi i Alfa i …

Serbiko

Aisin menjaci idu u gomilu vozila. Veoma mali broj proizvodjaca pravi sopstvene menjace, Mercedes (ne za sve modele), Tojota (Aisin je njihov), Hyundai, Fiat i jos mozda neko, svi ostali koriste Getrag, ZF, Aisin, Marineli itd. Tako je prakticnije, jeftinije, pa cak i za nas korisnike.

BB

Tako je bilo do sad. Jedan trend je vladao a to je da se prave mega firme sa ogromnom ponudom i njih nekoliko zadovoljava čitavog svijeta. Ali taj koncept je uljuljkao mnoge proizvođače i sada pucaju lanci snabdjevanja a oni ne mogu da se priviknu. Dakle ta čarobna konkurencija je dovela da čitav svijet ima samo dva proizvođača aviona (najektremniji primjer, a mogli smo pričati i o čipovima) u najpopularnijoj klasi tzv uskotrupaca (150 -220 sjedišta) a jedan od tih rasteže dizajn od 60-tih pa ke došao do toga da su dva aviona pala i čitav svijet je godinu i… Pročitaj više »

Laki

Bravo junače.

Dragan

I Japanci bili lenji za ProAce. PSA ima mogućnosti da vrati milo za drago. 🙂

Zoran Radulovic

Opet malverzacija sa izgovorom „Korona“