1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aston Martin Valkyrie AMR Pro (2020.)
Aston Martin Valkyrie AMR Pro (2020.)
0

Aston Martin Valkyrie AMR Pro (2020.)

224
0
Podelite sa prijateljima:

Odinova ratnica

Već par godina unazad, supersportski automobili su dostigli nivo gdje je bilo koju količinu dodatne snage nemoguće iskoristiti, odnosno prenijeti na asfalt. Samim tim, glavni fokus proizvođača je sa agregata prešao na aerodinamiku i masu vozila.

Automobili poput Ferrarija LaFerrari, McLarena P1, Porschea 918, Koenigsegg Agere RS i slično, će sigurno biti poslednja generacija hiperautomobila kod kojih pogonska jedinica predstavlja centar automobila.

Aston Martin i Mercedes-AMG su samim predstavljanjem svojih hiperautomobila, Valkyrie i Project ONE, prošle godine, započeli novu eru visokoperformantnih automobila. U međuvremenu im se predružio i McLaren sa svojim modelom koji su posvetili legendarnom Ajrtonu Seni, te nosi ime Senna.

Dizajn

Aston Martin je razvijanje dizajna i aerodinamike ovog automobila započeo sa veoma tijesnom kabinom u obliku kapi vode, kako bi stvarala što manji otpor vazduha. Za ostatak dizajna automobila je većinom bila zaslužna aerodinamika.

Mjesto gdje se odvija sa čarolija je zapravo ispod samog automobila, što je do sada neviđeno, pa čak i na bolidima Formule 1 i LeMans prototipovima. Tradicionalni oblik automobila je razvijanje aerodinamike podvozja ograničavao na male vazdušne kanale i zadnji i prednji difuzor. Kako Aston Martin podsjeća na sve, osim na tradicionalni automobil, inženjeri su dali sve od sebe da aktivna krilca, mnogo veće vazdušne kanale i rashladne otvore smjeste ispod automobila.

Gornjim dijelom automobila preovladava veoma neometen dizajn čistih linija. Kod verzije za javne puteve, predstavljene prošle godine, se nalazi veoma neupadljiv zadnji spojler, dok je ta jednostavnost kod ove ekstremne, AMR Pro verzije, blago narušena sa velikim spojlerom i ajkulinim repom.

Kombinacija veoma niskog koeficijenta otpora vazduha i aerodinamike sledeće generacije, čini da Valkyrie AMR Pro stvara vertikalni aerodinamički pritisak od preko 1000 kilograma. Kada uzmemo u obzir da je ukupna masa ovog automobila takođe 1000 kilograma, dolazimo do činjenice gdje bi se ovaj automobil tehnički mogao voziti naopačke.

Sam enterijer je sve osim luksuzan, što je i potrebno kako bi se smanjila masa automobila. Sjedišta su integrisana u okvir kabine, sa minimalnom količinom sunđera i alkantare, a kako bi nogama mogli dostići pedale, napravljen je veoma jednostavan i lagan sistem pomjeranja istih. Ostatak enterijera se sadrži od volana sa integrisanim ekranom, centralnim info-zabavnim sistemom i dva sa strane, koji prikazuju sliku kamera postavljenih umjesto tradicionalnih retrovizora.

Ovako aerodinamički napredan automobil predstavlja veliki problem kada su u pitanju vrata. Otvor za ulazak je veoma tijesan, a vrata se otvaraju u “galeb” maniru. Jedno je sigurno, gledanje ulaska bogatih vlasnika u ovaj automobil će maksimalno podsjećati na Betmena, koji ulazi u svoj Betmobil.

Agregat

Ovaj automobil ima centralno postavljen, iza vozača 6,5-litarski atmosferski V12 motor sa hibridnom asistencijom, koju je razvila i proizvodi, nama veoma draga firma iz komšiluka, Rimac. Ukupna izlazna snaga iznosi preko 1.100 konja, sa čim je pređena magična cifra od 1 konjske snage po 1 kilogramu.

“Standardna” verzija bi trebalo da ima maksimalnu brzinu od preko 400 km/h, dok je za ovu AMR Pro verziju maksimalna brzina oko 360 km/h, za čije smanjenje je zaslužna naprednija aerodinamika, koja će poboljšati ponašanje u krivinama.

Enes Eki Alković

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments