1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo je izradio prvi električni sedan u svojoj istoriji
Volvo je izradio prvi električni sedan u svojoj istoriji
4

Volvo je izradio prvi električni sedan u svojoj istoriji

248
4
Podelite sa prijateljima:

Pored glavne vesti a koja sadrži informaciju o tome kako je švedska marka sklopila svoju prvu električnu limuzinu, da kažemo da će se ista uskoro naći i na tržištu.

Nakon nekoliko SUV-ova i neobičnog minivana, sledeći Volvo koji će dobiti električni tretman biće onaj u trozapreminskoj formi. Švedska publikacija Teknikens Varld, da dobro se sećate, ona čija je redakcija prevrnula Mercedesovu A Klasu u zloglasnom testu izbegavanja prepreka tokom 1997. godine, uspela je da dobije sliku objavljenu na intranetu proizvođača automobila iz Skandinavije.

Slika sa automobilom koji se krije ispod pokrivača (sa natpisima „poverljivo“ i „strogo poverljivo“) snimljena je u fabrici koja se nalazi u Ciksiju, gradu koji se nalazi u kineskoj provinciji Žejiang. Ta regija je locirana na istoku zemlje.

Električno vozilo je dobilo interno kodno ime „V551“ i veruje se da će se zvanično zvati „ES90“. Razvijen je na istoj platformi SPA2, uostalo kao i model nazvan EX90. Interni memorandum je takođe uključivao neke preliminarne tehničke specifikacije. Volvo ES90 će navodno biti dugačak 4.990 milimetara, sa masivnim međuosovinskim rastojanjem od 3.102 mm. Rečeno je da je visok 1.547 mm i širok 1.945 mm. Njegov otisak čini ga direktnim konkurentom sedana po imenu BMW i5, Mercedes EQE i budućeg Audija A6 E-Trona.

Prva baterijska berlina švedskog brenda će meriti oko 2.600 kilograma u dvomotornom izdanju, dok će biti stotinak kilometara lakša u verziji s pogonom na zadnje točkove i jednim agregatom. Nosiće poveliku trakcionu bateriju kapaciteta 111 kWh, što ne iznenađuje, pošto ćelije iz modela EX90 imaju upravo te baterije. Autonomija bi trebalo da dobacuje do nekih 600 kilometara za verziju s jednim motorom. Ipak, rezerva je potreban koji god da su standardi merenja primenjeni, ponajmanje za američke, a ovde su aktuelni kineski (CLTC).

Serijska proizvodnja bi navodne trebalo da bude pokrenuta u maju naredne godine.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep, elegantan, pravi moderni Volvo! A sada da vidimo kako ce da reaguje trziste! Ishod bi mogao da bude tuzan, na zalost.

Bungi

Nažalost, vjerovatno ćeš biti upravu.Biće duplo skuplji od klasične verzije.Razgranatost mreže punjača se u Evropi drastično razlikuje od Norveške do Bugarske, otprilike kao nebo i zemlja.

Matija

Mislio sam na njegov dvoboj sa SUV vozilima. Ovo sto si rekao je tacno i pogadja sve e-automobile.

s mile

Želim im sreću, svim modelima samo da se maknemo dominacije SUVova, a idemo ka tome lagano