1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask: Tesla Model Y će biti najprodavaniji laki putnički automobil na svetu
Ilon Mask: Tesla Model Y će biti najprodavaniji laki putnički automobil na svetu
5

Ilon Mask: Tesla Model Y će biti najprodavaniji laki putnički automobil na svetu

390
5
Podelite sa prijateljima:

Izrazito optimistična najava šefa američke marke. 

Prilikom konferencije za javnost u vezi sa finansijskim i prodajnim rezultatima Tesle u prvom kvartalu tekuće godine, Ilon Mask je dao jednu vrlo zanimljivu izjavu. Prema njegovim procenama, Teslin Model Y postaće najprodavaniji laki putnički automobil na svetu 2022. ili 2023. godine!

Pa, da li je u suštini moguće da Model Y postane svetski bestseler? U teoriji jeste, ali u praksi ipak malo teže.

Ovde se priča o „lakim“ putničkim automobilima, jer u „teže“ prema američkoj klasifikaciji spadaju pikap kamioneti gde Ford decenijama unazad vodi glavnu reč. Što se tiče prve navedene kategorije, svetski broj jedan je Toyota Corolla. Japanski model je prethodne godine stigao do 1,1 miliona kupaca.

Naravno, prodaja Corolle je opala zbog uticaja pandemije korona virusa, ali i u takvim uslovima, kada je Tesli i dalje rasla prodaja, američki brend je ukupno dostavio 442.000 jedinica Modela 3 i Modela Y. Podsetimo, Tesla ne saopštava prodajne rezultata zasebnih modela, već se informacije daju za Model S/Model X i za njihovu manju braću Model 3/Model Y.

Mask je na Twitteru pojasnio da su njegova predviđanja bila bazirana na osnovu prihoda koje donosi određeni automobil, što zvuči daleko manje pompezno od prve najave, ali je dodao i da bi 2023. godine Model Y zaista mogao biti najprodavaniji četvorotočkaš na globalnom nivou.

Tesla predviđa rast prodaje od 50-ak % na godišnjem nivou za duo iz D segmenta. Ipak, i sa takvim ogromnim uvećanjem, oni opet ne mogu ugroziti lidera Corollu. Ukoliko bi se ostvario planirani rast, onda bi Tesla ove godine dostavio 663.000 jedinica Modela 3 i Modela Y, dok bi 2022. dostigli 994.000.

I tu je reč o kumulativnoj prodaji, a ne samo o Modelu Y… Ipak se Maskova najava čini nerealnom u vremenskom okviru koji je on izneo.

AutoRepublika 

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Laze.

TheStig

Biće možda kad uspiju da sastave automobil da im razmak između panela na jednoj strani ne bude da možeš prst zaglaviti, a na drugoj da ne možeš papir provući.

Zoca

Nikola Tesla cije ime koriste je pre devedeset godina ubacio el.motor u Pierce Arrow i vozio bez baterija.To je buducnost elektricnog vozila:Bezicno prenosenje energije.

TheStig

Ne znam što to meni govoriš. Ja sam davno sve to učio u školi. Promašio si temu malo 😅

BojanNeki

Ovde nedostaje informacija zašto bi to moglo da se desi. Zašto bi taj model bio najpopularniji, koji su to aduti na koje se Tesla motors oslanja.
Napisati da je Mask nešto rekao sa kometarom da je to nešto nerealno a bez kopanja ispod površine je neozbiljno. Nije taj lik kao predsednik najodvratnije nam stranke pa da se samo ponavlja šta ova lupeta, po naredbi.