1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Pristupačni“ Lamborghini
AR pijaca klasika: „Pristupačni“ Lamborghini

AR pijaca klasika: „Pristupačni“ Lamborghini

170
1
Podelite sa prijateljima:

Ulazak u svet Lamborghinija nikada nije bio jeftin. Poznato je da je ovaj italijanski automobilski proizvođač uvek ciljao samo na one kupce sa dubokim džepom, koji ne samo što žele neke od najboljih svetskih četvorotočkaša već i da se u javnosti pokažu kako su uspešni u životu.

Problem sa takvom strategijom je bio taj da ona nije mogla da održava firmu u životu. Da, modeli kao što su Miura i Countach su oni kojima su se svi divili, ali ih je malo ko kupovao i Lamborghini je često menjao vlasnike.
Zbog tog problema, ponuda je proširena 1972. godine sa manjim i jeftinijim modelom.

Zvao se Urraco i daleko od toga da je bio generalno jeftin pošto je koštao oko 150 hiljada dolara u današnjoj vrednosti novca, ali je opet bio dvostruko pristupačniji od braće. Urraco se prodavao relativno dobro i tokom sedam godina proizvodnje će biti isporučen 791 primerak.

Zamenio ga je model Silhouette, a njega je nasledio Jalpa 1981. godine. Da, baš onaj automobil koji je Silverster Stalone vozio u četvrtom delu serijala filmova o Rokiju. Jalpa će biti deo ponude u periodu od 1981. do 1988. godine i u tom periodu će pronaći 410 kupaca. Biće to takođe poslednji Lamborghini sa osam cilindara sve do 2018. godine kada je debitovao terenac Urus.

Jalpu je pokretao 3,5-litarski benzinac sa 255 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo manje od šest sekundi dok je maksimalna brzina kretanja iznosila 250 km/h.

Testovi iz navedenog perioda kažu da je Jalpa zapravo bolja za vožnju od čuvenog Countacha. Možda nije imao njegove visoke performanse, ali je takođe bio lakši za vožnju zahvaljujuću boljoj preglednosti, buci i udobnosti. Zanimljivo je da smo morali da čekamo čak šesnaest godina da vidimo naslednika, a to će se desiti tek 2004. godine kada je debitovao čuveni model Gallardo.

Primerak iz današnje priče je iz 1988. godine i nalazi se u gradu Vankuver unutar kanadske provincije Britanska Kolumbija. Reč je o jednom od poslednjih Jalpi ikada proizvedenih pošto nosi broj šasije 381 od 410 jedinica, a automobil je do sada prešao tek trinaest hiljada kilometara.

Originalno je prodat u Sjedinjenim Američkim Državama i nalazio se u saveznim državama Floridi i Misisipiju sve do 2020. godine kada je uvezen u Kanadu. Automobil je jednom farban baš kada je promenio dom u Kanadi, a jedini deo koji nije originalan je CD plejer firme Alpine.


Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša od pet ponuda iznosi 70 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Predhodnik Jalpe, Urako, bio je kupe sa 2+2 sedista i centralnim motorom V8 sa 3,0 lit. zapremine. Bio je to neobicno lep auto, skromnih dimenzija: 4250 x 1760 x 1110 mm, osno rastojanje 2450 mm, tezina 1100–1308 kg. Njegov kreator bio je, ko bi drugi, Macelo Gandini. Jalpa je nastala kao pokusaj da se odsecanjem zadnjeg dela kabine Uraka dobije dvosed. Sa estetske strane to je potpuni promasaj!

comment image

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija