1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Zanimljivost dana: Rolls-Royce na reliju Pariz – Dakar
Zanimljivost dana: Rolls-Royce na reliju Pariz – Dakar

Zanimljivost dana: Rolls-Royce na reliju Pariz – Dakar

386
10
Podelite sa prijateljima:

Šta se može reći o brendu Rolls-Royceu šta do sada nije napisano? Jedan od kultnih brendova za sve one s dubokim džepom, britanski proizvođač vozila je takođe poznat i po motorima za avione i to onima koji su među najboljima u industriji, ali nikada nije imao imidž brenda visokih performansi.

Čak je i bratski Bentley, čiji je Rolls-Royce dugo godina bio vlasnik, nekada pobeđivao na trci 24 sata LeMansa dok je ova firma ipak ciljala na one kupce koji bi da uživaju u tihoj, udobnoj i elegantnoj vožnji. Retko kada ćete videti vlasnika Rolls-Roycea na vozačkom mestu iz prostog razloga što su dovoljno imućni da plate šofera.

Ali svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak, pa tako i ovo. Dva Francuza su, ne samo vozila svoj Rolls-Royce već su odlučila i da se oprobaju s njim na zahtevnom reliju Pariz – Dakar pre više od četrdeset godina. Ovaj događaj se trenutno vozi u Saudijskoj Arabiji, ali je etapa nekada bila od glavnog grada Francuske pa sve do prestonice Senegala.

Reli je dugačak više od deset hiljada kilometara i dobar deo je protekao u pustinjama Afrike. Takmičili se uglavnom privatnici tokom ranih godina, ali su vremenom debitovali i profesionalni timovi uz finansijsku podršku samih automobilskih giganata.

Videli smo razne modele koje uglavnom ne bismo očekivali u profesionalnom auto-moto sportu, ali verujemo da niko od nas nije očekivao firmu kao što je Rolls-Royce. Britanskom gigantu svakako nisu bila potrebna takmičenja da promoviše svoje modele, ali dva prijatelja iz Francuske su imala neke druge planove. To se odigralo 1981. godine, a cela priča je započela kao šala.

Naime, zvanična verzija kaže da su Tijeri Demontkorg i Žan-Kristof Peletir jedno veče malo više popili i nekom od njih dvojice je palo na pamet da bi bilo „kul“ (ma šta god to značilo) da se oprobaju na ovom legendarnom reliju.

Većina nas bi se vratila razumu nakon što efekat alkohola nestane, ali ne i ova dva Francuza. Peletir je posedovao Rolls-Royce Corniche, ali mu je zadavao velike glavobolje i morao je da prođe kroz velike prerade pre nego što bi se upustio na tako dugačku avanturu.

Biće potrebno oko tri meseca da sve modifikacije budu sprovedene, a automobil je dobio ime „Jules“ po jednom od sponzora kozmetike. Iako je i dalje ličio na Corniche, Jules je zapravo zadržao samo školjku Rolls-Roycea. Šasija je pozajmljena od Toyote Land Cruiser, što naravno nije iznenađenje kada znamo kakvu reputaciju japanski terenac ima na neasfaltiranim putevima, dok je motor bio Chevroletov.

Uvezen je direktno iz Sjedinjenih Američkih Država i njegova zapremina je iznosila 350 kubnih inča (5,7 litara). Čak su i krila napravljena od laganih materijala pošto su ona originalna bila previše teška. Veliki broj delova sa enterijera je izbačen zbog mase, od čega je najveća izmena bila na račun sedišta iz Alpine. Tim će otići toliko daleko da je čak izbacio i klima uređaj, zbog čega su se kasnije verovatno mnogo kajali, pošto se dobar deo relija vozi kroz vrele afričke pustinje. Ali u stilu razmaženih bogataša, prtljažnik je natovaren šampanjcem i skupocenom hranom.

I kako su Demontkorg i Peletir na kraju prošli? Pa zapravo relativno dobro kada se zna da je ceo plan bio velika sprdnja. Reli je krenuo prvog dana 1981. godine, a na startu se pojavilo 182 takmičara (80 automobila, 90 motocikala i 12 kamiona). Demontkorg je bio vozač, dok se Peletir bavio navigacijom.

Dva Francuza su uspela u svojoj nameri pošto je Rolls-Royce bio omiljen u javnosti u kojoj god državi da se pojavio. Tim je sredinom relija zauzimao odlično trinaesto mesto, pre nego što je Demontkorg skrenuo sa puta i oštetio prednje točkove na kamenju. Iako će mehaničari uspeti da preko noći reše problem, organizatori su nazvali takav pokušaj kršenjem pravila, pa je Rolls-Royce diskvalifikovan. Timu je bilo dozvoljeno da vozi do kraja, ali se rezultat nije računao.

Jules je jedan od najluđih automobila koji se ikada pojavio na ovom prestižnom reliju, do današnjeg dana, a posebno je impresivno što je uspeo da ga završi. Kolege iz magazina Auto Moto su čak našli Jules pre nekoliko godina i još uvek je u vlasništvu istih ljudi.

Amerikanci bi rekli da pripada onoj kategoriji „Pridrži mi pivo i gledaj ovo“ i sigurno je odličan primer kakve sve sulude ideje mogu da padnu na pamet kada čovek malo više popije.

Zoran Tomasović

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Genijalci
😀

s mile

Žao mi je što ove godine, tj sledeće, nećemo imati našeg prestavnika na Dakaru, Gabor prestaje, ne mogu da shvatim da nema naslednika koji će biti podučen Gaborovim iskustvom, kontaktima sponzorima…

BB

Možda Zveki zauzme njegovo mjesto… Opasno se naložio na dva točka 😜

S mile

Live sa Dakara na AR. Ludo burazere ludo 😁

Milan Grozdanović

Ne daj mu ideje 😉

Yankee

S obzirom da mi u timu Zvezdana zovemo Supreme Leader Aladeen, njegovo ucesce bi otprilike izgledalo ovako …

comment image

Yankee

Nedao Bog da te zajebavamo, ne bi se usudili hehe

MRN

Tek sada videh sve ove komentare i baš se ismejah 😊