1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Cosworth se priprema za povratak u Formulu 1 2021. godine
Cosworth se priprema za povratak u Formulu 1 2021. godine
0

Cosworth se priprema za povratak u Formulu 1 2021. godine

141
0
Podelite sa prijateljima:

Cosworth se priprema za povratak u Formulu 1. Ovo su svakako lepe vesti. Čuveni proizvođač pomaže u nacrtu novih pravila koja se planiraju za 2021. godinu.

Motorna manufaktura iz Northemptona, koja ima uknjiženih 176 „grand prix“ pobeda, poslednji put je sarađivala sa Marussijom 2013., a nedavno je uzela učešće u kreiranje i diskusije u vezi sa pravilima koja treba da stupe na snagu posle 2020.

Zaokret ka jednostavnijim i jeftinijim hibridnim turbo V6 motorima, bio je dovoljan znak za Cosworth da bi mogao da se vrati u „najbrži cirkus na svetu“.

Hal Rajziger, šef Coswortha, potvrdio je da postoji optimizam u vezi sa smerom kojim se ide ka novoj regulativi, kao i da su obavljeni pozitivni razgovori sa F1 timovima. To ga je ubedilo da rezerviše resurse za F1 projekat.

„Smatram da imamo dovoljnu podršku od strane postojećih timova, a imali smo razgovore sa nekim od njih, što nas uverava da treba da nastavimo“, rekao je Rajziger. „Uvek je bolje da je više timova dugoročno posvećeno. Ipak, mi smo imali neke usmene dogovore u vezi sa partnerstvima sa postojećim i budućim timovima, što bi nas dovelo u poziciju održivog snabdevača motorima.“

Nova pravila

Cosworth se složio s tim da odigra značajnu ulogu u novim radnim grupama Formule 1, koje treba da finalizuju nova pravila za 2021.

Rajziger je jasan da Formula 1 treba da se premesti sa aktuelnih sistema rekuperacije toplotne energije, koji su se pokazali posebno problematičnim za proizvođače.

„Mi cenimo to što smo uključeni u proces. Smatramo da smo spremni za povratak u Formulu 1ukoliko se pravilnik o motorima promeni, a ključna stvar se tiče rekuperacije toplotne energije iz turba, jer to je najskuplji element, koji takođe iziskuje mnogo vremena.

Ukoliko Formula 1 želi novog snabdevača motorima za 2021., moraće da dođe do nekih promena na tom planu. Pozvani smo da učestvujemo u radnim grupama, zbog čega smo veoma srećni, tako da smo angažovani u procesu i jedva čekamo da radimo.“

Na pitanje da li smatra da Cosworth poseduje infrastrukturu da isporuči motor koji bi bio konkurentan Mercedesu i Ferrariju, Rajziger je rekao: „Da. Nije samo za timove važno da mi budemo na nivou zadatka već i za našu marku, tako da ne treba da se upuštamo u nešto u čemu ne bismo bili konkurentni.

Imamo iza sebe bogato nasleđe, želimo da sačuvamo reputaciju naše marke u istoj meri u kojoj želimo da pomognemo ljudima da pobeđuju u trkama. Smatramo da možemo to da uradimo.“

Veza sa Red Bullom

Jedan scenario koji bi mogao biti moguć je da Cosworth pomogne dizajniranju i proizvodnji motora za austrijski tim, da bi se kasnije povezao za dalju podršku i svojinska prava.

Cosworth je obezbedio motor za Aston Martin Valkyrie Ejdrijena Njuija, tako da postoje spekulacije da bi Red Bull mogao postati dugoročni partner.

Rajziger je rekao da nije potrebno donošenje bilo kakve konkretne odluke do sledeće godine, ali ukoliko se povratak 2021. godine dese, tada bi morao da se kreira motor u roku od 12 meseci.

„Mi bismo startovali 2018. Znam da postoje neke diskusije u vezi sa tim da to bude ranije, što znači da bismo morali da počnemo vrlo brzo.

Smatram da je jedna od naših jedinstvenih prilika LMP1 motor. Došli smo od koncepta do dinamometra za 11 meseci. Ne znam da li postoji mnogo kompanija koje mogu to da urade za tako kratko vreme, ali mi smo uspeli.“

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments