1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jeep nije bio jedini civilni vojnik
AR pijaca klasika: Jeep nije bio jedini civilni vojnik

AR pijaca klasika: Jeep nije bio jedini civilni vojnik

223
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznata činjenica da je celokupni civilni brend Jeep nastao na bazi vojnog modela koji su zajednički razvili Willys, Ford i American Bantam za potrebe vođenja Drugog svetskog rata. Ali naravno, takav slučaj nije bio jedinstven, i u današnja vremena možemo da vidimo razne proizvode u većem broju privrednih grana, gde je kao baza poslužio model razvijen isključivo za vojnu upotrebu.

Jedan od njih je Dodge Power Wagon i u izložbeno-prodajnim salonima ga možemo pronaći do današnjeg dana.

Reč je o povećem pikap kamionetu s jednakim terenskim mogućnostima kao što ih poseduju Jeep Wrangler ili Ford Bronco, a sve je započelo 1946. godine. Tada se neko u Dodgeu dosetio da unovči slavu vojnog terenca Serije WC, kojih je proizvedeno oko 400 hiljada tokom Drugog svetskog rata.

Civilni model se nije razlikovao u velikoj meri sve do kasnih pedesetih godina prošlog veka, kada je Power Wagon postao deo tadašnjeg pikap kamioneta Serija C.

Iako danas pikap kamioneti uživaju u velikom ugledu kao vozila namenjena eksploataciji na svim terenima, sve do kasnih šezdesetih godina prošlog veka, retko koji pikap je imao fabrički pogon na sva četiri točka. Postojale su prerade u režiji idividualnih kompanija, pa samim tim, ponuda kamioneta sa fabričkim pogonom na sva četiri točka i impresivnim terenskim mogućnostima je Power Wagon učinila veoma specijalnim.

Prva generacija se proizvodila od 1945. do 1950. godine i identična je vojnom modelu sa izuzetkom nekoliko novih fabričkih boja. Doduše, nekadašnji vlasnik ovog primerka iz 1950. godine se potrudio da baš „klonira“ modele iz Drugog svetskog rata pošto ga je prefarbao u istu nijansu zelene boje.

Vlasnik kaže da ga je kupio 2010. godine i da je onda započeo detaljan proces restauracije. Terenac je rastavljen do najmanjeg detalja, a onda, malo po malo, kompletiran tokom sedmogodišnjeg perioda. Takođe je ugrađeno nekoliko modernijih detalja, kao što su drveni pod u sanduku, kožna sedišta i grejač u enterijeru.

Power Wagon pokreće benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, a može se pohvaliti sa 102 konjske snage iz radne zapremine 230 kubnih inla (3,8 litara). Ovaj motor je inače originalno razvijen baš za potrebe vojske i iako se ne može pohvaliti velikom snagom, izuzetno je pouzdan i može „večno da traje“ ako ga vlasnik održava.

Snaga se inače prenosi na sva četiri točka preko četvorostepenog manuelnog menjača. Fabričke informacije kažu da ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h nije moguće jer je maksimalna brzina kretanja bila na nivou od tek 80 km/h, za dostizanje koje mu je bila potrebna cela večnost.


Aukcija je donela 36 ponuda, a najviša od njih u iznosu od 89 hiljada američkih dolara nije bila dovoljna da Power Wagon promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kakav dizajn! Odmah bi ga kliknuo! 🙂
Zato volim ovaj GAZ!

comment image

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija