1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Aždaja sa dvanaest cilindara
AR pijaca klasika: Aždaja sa dvanaest cilindara

AR pijaca klasika: Aždaja sa dvanaest cilindara

5.72K
19
Podelite sa prijateljima:

Generacija pod kodnom oznakom E32 čuvenog BMW-ovog modela Serije 7 je u svoje vreme bila jedna od najboljih limuzina na svetu. Proizvodila se od 1987. do 1994. godine i u tom periodu je pronašla 311.068 kupaca, što je dosta impresivna brojka za jedan, ne baš jeftin automobil.

E32 je bio bitan za firmu iz Minhena zbog još nekoliko razloga. Ljubitelji snage su videli prvi nemački benzinac sa dvanaest cilindara u drumskom četvorotočkašu još od Drugog svetskog rata, a E32 će da donese i prvi BMW-ov motor sa osam cilindara još od 1962. godine. Lista tehnoloških novotarija je svakako bila jednako impresivna i baš zbog tog razloga smo izabrali izdanje 750i za današnju pijacu.


Kao što smo spomenuli, E32 je debitovao krajem osamdesetih godina prošlog veka i originalno je bio dostupan u tri konfiguracije. One sa oznakom 730i i 735i je pokretao benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, ali ako ste želeli da budete glavni baja u selu, onda je pozadi moralo da piše 750i. Takva značka je označavala da se ispod haube krije 5,0-litarski benzinac sa čak dvanaest cilindara.

Njegova namera je bila da nadmaši čuvenu Mercedesovu S Klasu, čiji je najveći motor u to vreme bio takođe 5,0-litarski, ali sa osam cilindara (Mercedes će da predstavi svoj V12 nekoliko godina kasnije). Sa 296 konjskih snaga i maksimalnih 450 Nm obrtnog momenta, 750i je postao jedna od najbržih limuzina na svetu, u vreme kada je debitovao.

Spomenućemo da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 6,5 sekundi, a maksimalna brzina kretanja je bila limitirana na 250 km/h. Ovaj motor je bio dostupan samo u kombinaciji sa četvorostepenim automatskim menjačem.

BMW 750i je bio izuzetno popularan kod kupaca i tokom sedmogodišnje proizvodnje će biti isporučeno 48.298 primeraka, uključujući rekordnih 14.657 jedinica 1988. godine. Popularnost je naglo opala 1992. godine kada je BMW u ponudu dodao i V8 motor, ali je V12 nastavio da bude jedan od najprestižnijih automobila od strane nemačke automobilske industrije. Takvo zadovoljstvo je na američkom tržištu koštalo 67.540 dolara ili čak 175.655 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1988. godine i trenutno se nalazi u gradu Nejpervil unutar američke savezne države Ilinois. Do sada je prešao 154.400 kilometara i uglavnom je u originalnom stanju. Reč je o takođe o modelu sa značkom 750iL, a ovo slovo „L“ označava da se radi o verziji sa produženim međuosovinskom rastojanju.

Vlasnik tvrdi da je ugradio nekoliko modifikacija, kao što su to čip firme Dinan i novi završeci sistema za odvod izduvnih gasova, ali osim toga, vozilo je baš u onakvom stanju u kakvom je bilo onda kada je napustilo fabriku. Automobil je većinu života proveo u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, pre nego što je završio u Ilinoisu pre pet godina. Vozilo je redovno održavano i trenutno funkcioniše besprekorno.


Aukcija je donela 42 ponude, a najviša je iznosila 15.300 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(5717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

BMW ne proizvodi više vozila koja nikad ne umiru!

Zsphere

BMW e32 je svojim predstavljanjem bio potpuno iznenađenje i napravio je pravu pometnju u Mercedesu te je odložio novu Mercedesovu perjanicu w140 za nekoliko godina. Veliki brendovi spijuniraju konkurenciju da bi mogli da prate jedni druge u razvoju modela ali u slučaju e32 je model koji je trebao ici u serijsku proizvodnju u poslednji cas stopiran i promjenjena je filozofija, odnosno postalo je pod „must“ da mora imati v12 i biti dosta širi. To su sve uspjeli da urade u tajnosti a kako je Mercedes svoju strategiju nove S klase napravio i razvijao model koji će biti konkurentan sedmici čiji… Pročitaj više »

Laki

👍👍

Yankee

Kada sam pisao pricu o Lexusu LS400, procitao sam da je W140 zapravo pozuren zbog debija Lexusa LS400. Jer su testovi pokazali da je LS400 u svakom pogledu jednako dobar ili bolji od W126 za daleko manje novca i Mercedes je morao da pozuri sa novom generacijom.

Laki

Ameri su obožavali ovaj model a E34 možda i više!Nikad nisam prošao pored njihovih baza u Germaniji da nisam video neki od „legendarnih“ modela.

Zsphere
Zsphere

2 milijarde dojce maraka tada je kostao razvoj ovog automobila. Ako to pomnozimo sa inflacijom ne smijem ni zamisliti koju bi cifru dobili danas. Nisam uspio naci slike tog prototipa koji su stopirali ali sam to nekada gledao i citao kako je Mercedes imao grdnih problema jer je svoj novi model dizajnirao kao konkurenciju tom prototipu a pojavilo se ovo savrsenstvo.

Matija

Svaka teritorija ima svoje vidjenje jednog istog dogadjaja. U EU Leksus ima marginalan znacaj dok dvoboj Mercedesa i BMWa dominira!

Yankee

Amerika je tada bila daleko bitnije trziste od Evrope za Mercedes nego danas. Mercedes jeste prodavao vise vozila u Evropi, ali su u Americi bolje prodavani skuplji modeli. I luksuzni Japanci su im oteli ogroman deo trzista. Bas gledam prodaju Mercedesa u Americi – 1986. godine su prodali do tada rekordnih 99.314 vozila. Do 1991. godine je prodaja pala na 58.868 vozila, a to je period kada su debitovali Acura, Infiniti i Lexus. Koliko me secanje sluzi, kada je debitovao Lexus LS400 1989. godine, Mercedes ga je kupio, rastavio i proucio i uvideo da iako kosta „samo“ $44.000 po nicemu… Pročitaj više »

Matija

Pogresno si me razumeo – u EU a narocito u Nemackoj dvoboj BMW-Mercedes ima veliki znacaj. Poslednjih desetak godina Mercedes dobija cak i u kapitelu „dinamika voznje“, sto je decenijama bilo rezervisano za BMW. To sto je Mercedes istrazio Leksusa smatra se sasvim normalnim postupkom, pod nazivom „benchmark“. Ne secam se da je ovde bilo reci o tome. Po mom misljenju Mercedes ima prenaduvan imidz, nije tesko biti bolji od njega, samo je pitanje da li ce kupac da plati kvalitet druge marke. Moj primer: pocetkom 90-tih kupio sam nov BMW 535, oko 90.000 maraka. Bio sam veoma zadovoljan. Jednoga… Pročitaj više »

Yankee

Nema nista cudno u tome sto je Mercedes kupio Lexus LS400, rastavio ga i proucio. To svi rade. Poenta je ta da je Mercedesu odjednom Lexus ukrao teritoriju u Americi. Mercedesu je u Americi trebalo vise od 30 godina da mu godisnja prodaja stigne do 60.000+, a Lexus je to ostvario u svom debiju. Svega par godina posle debija, Lexus je vec bio prodavaniji od Mercedesa u Americi i to je nateralo Mercedes da pozuri sa S Klasom i predstavi je ranije nego originalno planirano.

Matija

I danas se divim ovom modelu kod koga se BMW jos uvek drzao svoje filozofije „sport + elegancija“! Iza njega BMW kao da je izgubio kompas. Motor sa 12 cilindara – bila je to velika moda koja potice od Jaguara. Kasnije ce se potvrditi da je V8 optimalno resenje za velike limuzine. V12 je kasnije prenet u Rols gde jos uvek zivi.

Kosta

Dok sam dolazio u Niš svojevremeno, jedan je stojao ostavljen u knjazevackoj, mislim da je bio 750iL. Žalosno što je takav jedan primerak automobilske istorije ostavljen da ga jede zub vremena :/

Kosta

https://maps.app.goo.gl/Utw2yQ9YReN1aQAm9 nije me mrzelo da ga potražim 😃

Yankee

Ajde u akciju spasavanja.

Kosta

Poslednji put sam ga lično video pre 3 godine, a ova slika je iz 2014 :/ stoji na zemlji godinama, ne verujem da moze nesto da se uradi. Je l ima neki nišlija ovde da proveri da li je još tamo? 😁

Milan Grozdanović

Ovih dana cu da se provozam kroz taj deo grada, pa javljam

Renault Terminator🇷🇺Z

Lijep primjerak.Bembara.

Renault Terminator🇷🇺Z

Rusi su snimili i film o Bembari.Mada je u filmu malo mlađi model 7-ce.Imaju dva dijela.U drugom dijelu je čardak X5 prve generacije junak priče.
https://youtu.be/ibmP3bkL41g?si=5u4Kz2YCjTZeKn16