1. Home
  2. Vesti
  3. Kineske marke žele da u Rusiji naredne godine plasiraju više od milion vozila
Kineske marke žele da u Rusiji naredne godine plasiraju više od milion vozila
8

Kineske marke žele da u Rusiji naredne godine plasiraju više od milion vozila

138
8
Podelite sa prijateljima:

Preliminarne procene dešavanja za 2024. godinu, na automobilskom tržištu Ruske Federacije govore o tome da kineski proizvođači ciljaju realizaciju koja se meri s 1,2 miliona četvorotočkaša. Odnosne procene iznosi agencija Automarketer, dok je izveštaj postao popularan zahvaljujući novinskom izdanju Vedomostiju.

U tom dokumentu stoji još i pretpostavka utemeljena na analizi, a koja pretpostavlja da će sledeće godine na ruskom tržištu biti prodato 1,48 miliona vozila, uz lavovski udeo onih čiji razvoj potpisuju Kinezi. Najambicioznije planove među njima gaji Chery, čija uprava obećava isporuku oko 200 hiljada automobila. Ovaj broj se odnosi samo na matičnu marku, ali kako koncern integriše više brendova, tako se i za podmarke Exeed i Omodu, targetira po dodatnih 60 hiljada vozila. Povrh toga, i Changan i Haval imaju deklarisane težnje i one se tiču prodaje 180 i 150 hiljada automobila braći Rusima.

Međutim, znalci i eksperti u oblasti automobilskog tržišta najveće zemlje na svetu veruju da su planovi proizvođača iz Kine preambiciozni, imajući u vidu trenutne mogućnosti na strani tražnje, pa i same ponude. Na primer, pogoni Havala koji posluju u ruskom gradu Tula mogu da odbace tiraž od najviše 150 hiljada automobila, a ni taj nivo još uvek nije dostignut. S obzirom na činjenicu da stručnjaci veruju da su prodajne brojke za 2023. godinu već dostigle vrhunac, neće ih biti lako nadmašiti naredne.

Evo sada da navedemo i da je u periodu od januara do novembra 2023. godine, nešto malo manje od milion vozila prodato u Rusiji. Tačna cifra je 939.254 primeraka i ona je za 64,9% bolja no prošlogdišnja. Sve ide ka tome da će 2023. biti završena s više od milion prodatih automobila u Rusiji. Shodno tome, predviđanja za narednu godinu anticipiraju rast od blizu 50%, a što zvuči poprilično nerealno, posebno nakon skoka u ovoj godini.

Domaća Lada ostaje najprodavaniji proizvođač u 2023. u smislu obima, što će reći da je isporuka bila na nivou od 155 hiljada komada. Takav plasman omogućava tržišni udeo od 31,17%. Chery je vicešampion s otpremom 105,6 hiljada primeraka i uz tržišno učešće od 11,24%, dok Haval zaključuje mesta na podijumu sa skoro 97 hiljada automobila koje je prodao za jedanaest meseci ove godine. Dovoljno za 10,26% tržišnog učešća.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Da li je imao u Evropi neko gram mozga da razmisli pre poteza da se Rusija osudi, udare sankcije Rusiji i da se povuku sa RU tržišta. Ili su postavljene USA marionete koje rade kako se povuku konci.

Kinezi će se debelo ovajditi od RU tržišta, a samim tim ojačati za proboj na EU tržište.

Na šta li će auto industrija ličiti za 10-15god… samo se pitam

Bungi

Zapadna Evropa je okupirana od strane amrikanaca još od 1945. i to ne smiješ da zaboraviš.Njemačku okupaciju je zamijenila američka i ona traje do dan danas.Zovi je demokratska, politička, ekonomska,… okupacija je okupacija.

Renault Terminator🇷🇺Z

Okupirana je maltene komplet Evropa od strane USA,izuzev Republike Srpske,Bjelorusije,Rusije i donekle Mađarske.Tu Amerikanci nemaju nikakav uticaj i niti ih ko šta pita.
comment image

Laki

👍

Matija

Amerikanci su zabranili razmisljanje na slicne teme! 🙂

BB

Sad će tebi Tomislav da objasni kako nisi u pravu 😂🤣😂🤣

Matija

Rat sa Ukrajinom je idealna prilika za Kinesku ekspanziju! Valjda ce Kinezi da se sete, kada vec Rusi nece, da naprave pravi ruski auto koji moze da funkcionise u Sibiru na -40°C! Ovde sam gledao dokumentarce kako Rusi u Sibiru odmrzavaju svoje (japanske) automobile pre startovanja: letlampom zagrevaju karter da bi se odmrzlo ulje! Sta je sa Indijcima? I oni su clan kluba BRICS, trebalo bi da poboljsaju trgovinu sa Rusijom.

BB

To je ona kocraska sudbina, imao si dosta i onda ideš da se kockaš na sve ili ništa i izgubiš sve…