1. Home
  2. Vesti
  3. Električni naslednik Opela Grandlanda će imati do 550 km autonomije
Električni naslednik Opela Grandlanda će imati do 550 km autonomije
2

Električni naslednik Opela Grandlanda će imati do 550 km autonomije

250
2
Podelite sa prijateljima:

Opel je odlučio da ubrza svoj proces transformacije u brend električnih automobila. Nakon više nego izvanrednih prodajnih brojki koje postižu čisto električni automobili koje nemačka kompanija već prodaje na evropskom tržištu, sada se usmerava na C-SUV segment.

Pre samo nekoliko nedelja Opel je zvanično potvrdio naslednika Grandlanda. SUV poznat evropskoj javnosti biće zamenjen potpuno novim električnim modelom čiji je proces razvoja u toku i koji će stići do prodajnih salona na Starom kontinentu sa ciljem da igra ulogu starijeg brata Opel Mokke Electric.

Prvi izveštaji koji su izašli na videlo o električnom nasledniku Grandlanda otkrili su detalje jednako važne kao što je struktura ponude i, što je još važnije, koliko kilometara novi Opelov model može da pređe sa jednim punjenjem baterije. Ovaj novi električni SUV, čije je ime nepoznato, ima internu oznaku OV64.

Za osnov će biti uzeta platforma STLA Medium, koja je stvorena iz evolucije platforme EMP2 nekadašnje grupe PSA, a sada Stellantisa. Takođe treba napomenuti da će imati blisku tehničku vezu sa budućim električnim Peugeotom e-3008 i Citroenom C5 Aircross.

Kako je u pitanju električno vozilo, sve oči će biti uprte u pogonski sistem. Novi Opelov model će imati pristup novoj generaciji elektromotora Emotors proizvedenih u Francuskoj od strane zajedničkog preduzeća Nideca i Stellantisa. Na isti način, može se opremiti novim baterijama ACC, zajedničkim ulaganjem u kojem učestvuje i Stellantis.

Opel će strukturirati asortiman svog novog električnog vozila u različitim verzijama. Pristupni model će biti snage od približno 147 kW (200 KS). Postojaće i verzija sa pogonom na sve točkove sa dva motora koji će isporučivati ukupnu snagu od oko 220 kW (300 KS). „Srce“ će biti litijum-jonska baterija od 90 kWh. Autonomija će dostići 550 kilometara prema ciklusu WLTP.

Lansiranje električnog naslednika Grandlanda zakazano je za oktobar naredne godine. Proces serijske proizvodnje odvijaće se u Opelovoj fabrici u Ajzenahu (Nemačka).

AutoRepublika

(250)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Genijalno“ otkrice – u auto donje srednje klase (4,5 m) stavis bateriju pribliznog kapaciteta kao kod Tesle S, 100 kWh, i dobijes veeeliku autonomiju! Molicu fino, kome to treba 300 e-KS u jednom porodicnom automobilu? Opel bi trebalo da se pozabavi optimizacijom cena-tezina-snaga-autonomija-prostor a ne da pravi musclecar tamo gde mu mesto nije!

BB

Ed električnih auta samo dolazi u obzir Berlingo… Da imam gdje staviti agregat 😂🤣😂

Iako to Pekiju nije bilo od pomoći prije mjesec… 😉