1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 2014. bio pred stečajem, danas deli bonuse radnicima po tri hiljade evra
Peugeot 2014. bio pred stečajem, danas deli bonuse radnicima po tri hiljade evra
4

Peugeot 2014. bio pred stečajem, danas deli bonuse radnicima po tri hiljade evra

4.82K
4
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavarez je odlučio da se oduži zaposlenima u francuskoj grupaciji za odlične prošlogodišnje rezultate, tako što će im isplatiti bonus od po tri hiljade evra.

Bonus je zamišljen kao učešće u profitu i biće dodeljen samo zaposlenima u francuskom delu Stellantisa, odnosno onim koji rade u toj državi. Ukupna suma odvojena za te namene iznosi 430 miliona evra, kako je javnost obavestio Tavarez putem medija franceinfo. Među onima koji se već raduju, nalazi se 50 hiljada radnika PSA grupe.

Upitan da prokomentariše ovu vest, automobilski ekspert Flavijen Nuvi, ekonomista i direktor institucije Cetelem Observatory, je za franceinfo juče izjavio „da je fascinantno to što je kompanija uradila tokom prošle godine, posebno znajući kakva je kriza potresala svetsku ekonomiju„.

On je podsetio da su prodajni rezultati u Evropi tokom prošle godine prošli kroz depresiju koja se meri s 28%. U tim okolnostima se Peugeot bolje snašao i zabeležio pad prodaje koji je skromniji od 20%, ali je stopa poslovne dobiti ostala na veoma visokom nivou. Takav podatak govori o tome kakvog kvaliteta su bili strateški potezi povučeni pre par godina. Nuvi podseća da je PSA grupacija bila na ivici stečaja 2014. godine, pa se ovakav preokret može smatrati zaista spektakularnim.

Kao neizbežno u razgovoru sa stručnjakom kog pominjemo se nametnula i tema poređenja s alijansom. Nuvi kaže da je slab igrač u toj alijansi posebno Nissan, kojem loše ide trenutno, na koji način su opterećeni i rezultati Renaulta. Dve grupe neguju različite strategije. Dok Renault juri velike obime proizvodnje, pa čak i po cenu slabljenja stope poslovne dobiti, PSA se fokusira na smanjenje broja modela u ponudi uz stavljanje akcenta na najprofitabilnije automobilske segmente. Dakle, cilj PSA grupe jeste uvećanje stope profita, a ne obima prihoda. Sada grupacija okupljena oko Peugeot zarađuje mnogo više po jednom prodatom vozilu nego što je bio slučaj ranije.

Pride, kompanija koju je vodio (i vodi) Tavarez je uspela da se izmesti s ponudom u viši segment, onaj bliži premijumu. Opšte poznato je da je u ceni skupljeg automobila „skrivena“ i viša profitna stopa, pa i to dodatno objašnjava uzlet PSA grupacije.

Nasuprot tome, kod gradskih modela su marže minijaturne. Nuvi još kaže da je veliko blago Renault grupe sadržano u marki Dacia, koja se prodaje odlično svuda u svetu.

AutoRepublika

(4824)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Znaci 2028.opet (moguc)stecaj.

Don

Koji glup članak, u tri lijepe….lik ne zna šta bi pisao i o čemu bi pametovao, kakve veze ima Reno,Nissan i Dacia o članku o duzekalama i njihovom profitu? Ovo je samo trebalo u tri rečenice, 2014 u stečaju, stop,danas dijele (trećini svojih zaposlenika) po tri hiljade (meso,kupus zajedno sarma) dje menadžerima ode 2700 netto, radniku 300 brutto što je 110 netto, a sljedeći stečaj 2028 su izbjegli zahvaljujući Fiatu tj jeepu. Full stop.

Cuore sportivo

Hahahaha iznervira se coek hhaahaha. Daj moramo se povezat na fejsu.
Alfista brat. Samo poenta je sto si previse pristran k samo ih mi spasili. Oni ce nas da spase mislim na fiat

BB

Jes’ kad ih je Peki izvukao svojim testovima 🤣😂🤣