1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ispravljanje grešaka Serđa Markionea
Ispravljanje grešaka Serđa Markionea
4

Ispravljanje grešaka Serđa Markionea

440
4
Podelite sa prijateljima:

Korporaciju Fiat-Chrysler je pre nekih desetak godina predvodio pokojni Serđo Markione i isticao se kao veliki protivnik električnih automobila. Dao je čuvenu izjavu u kojoj je molio kupce da ne kupuju modele na struju jer firma gubi novac na njima, ali danas su naravno neka druga vremena, i Fiat i Chrysler su deo velikog Stellantisa. I najbitniji model za taj Stellantis je upravo pikap kamionet Ram Pickup na kome profit može da bude i po 20 hiljada dolara po prodatom vozilu.

Sve ono šta je Markione pričao odjednom predstavlja veliki hendikep za Ram.

Ford već pola godine prodaje električni kamionet F-150 Lightning, na tržištu su i GMC Hummer i Rivian R1T, a naredne godine ćemo videti i Chevrolet Silverado EV i Tesla Cybertruck. Iz tih razloga je električni Ram postao prioritet Stellantisa, a njegovo konceptno izdanje smo videli početkom januara. I već sada nam stiže i serijski model, koji ćemo moći osmotriti u izložbeno-prodajnim salonima krajem sledeće godine kao model za 2025. godinu.

Nosiće oznaku Rev (skraćenica za reč „Revolution“) i kompanija nam obećava da će nadoknaditi sve ono na šta smo čekali svih ovih godina.


I šta nam donosi serijski model, od onog što nismo znali prilikom promocije koncepta? Pa zapravo – ništa. Ruku na srce, moramo priznati da dizajn jeste „našminkan“ na način da liči na izdanje koje ćemo viđati u salonima, ali osim toga, informacije su još uvek nepostojeće.

Ranije nam je rečeno da će Rev biti dostupan samo sa četvoro vrata i pogonom na sva četiri točka. Koncept je imao i odlično rešenje sa trećim redom sedišta, gde su ona skrvena i mogu da se otvore i zatvore po potrebi (slično kao u kabinama aviona), ali nam nije poznato da li će ući u serijsku proizvodnju.

Na prvi pogled nam izgleda kao da je tovarni sanduk odvojen od kabine, što je informacija koja se nije preterano dopala tradicionalnim kupcima. Međutim, to nije slučaj i Rev bi zapravo trebalo da ima i fleksibilnu pregradu između kabine i prikolice. Na taj način, u slučaju da vlasniku zatreba veći provarni prostor, sve što je potrebno jeste da eliminiše takvu pregradu i spusti zadnja sedišta. Trend svakako nije nov i imao ga je model Chevrolet Avalanche još pre dvadesetak godina, ali nikada nije bio previše popularan.

Očekivali smo barem neke informacije o mehanici, ali Ram nije bio preterano voljan da priča. Kaže da će Revolution moći da se puni na punjačima od 350 kW i da će biti moguće naputiti bateriju za vožnju do 160 kilometara za svega desetak minuta.

Ram obećava da će njegov model biti lider u svakoj kategoriji, a da bi uspeo u tome moraće da nadmaši autonomiju od 640 kilometara i vuču tereta od devet tona koje nam je Chevrolet obećao. Ali, najviše pažnje privlači nešto što se zove REx (Range Extender ili „ojačivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije.

Na taj način, tokom velikih napora ili duže vožnje, mali benzinski agregat bi punio baterije i omogućio maksimalnu autonomiju od oko 800 kilometara. Naravno, ovakav princip je dosta efikasniji, pa ako vozilo već mora da ima benzinski motor, onda se više isplati da puni baterije nego da pokreće kamionet težak 2,5 tone. Iako Ram smatra da će doneti veliku revoluciju među komercijalnim vozilima takvim potezom, ideja zapravo nije nova i mnoge firme je već uveliko planiraju.


Američki proizvođač vozila prima uplate od 100 dolara kojim bi kupci rezervisali svoj model, a kao što smo spomenuli, isporuka će krenuti krajem naredne godine.

AutoRepublika

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pokojnog Markionea trebalo bi ostaviti na miru, on je umro na vreme da ne bi morao posle da se izvinjava zbog svojih stavova. U medjuvremenu situacija u gradnji e-vozila se znacajno promenila sto Markione, niti bilo ko drugi, nije mogao da predvidi. Razvoj trzista baterija i njenih sirovina niko nije mogao da predvidi, cak ni optimisti koji su proricali progresivan pad cena sa porastom proizvodnje – od prosle godine imamo kontra smer, cene sirovina i baterija vrtoglavo rastu. Kako je moguce ostvariti profit sa skupom baterijom? Jednostavno! Dignes cenu vozilu! 🙂 U vreme Markionea e-vozila su se poredila sa gorivnim… Pročitaj više »

Yankee

Obicno kad Ford nesto pravi u komercijalnom svetu – svi ga prate. Ford je jos pre 10-ak godina debitovao aluminijsku skoljku, 10 brzina automatike, turbobenzince, itd. I naravno najavio elektricni pikap koji je u proizvodnji od prosle godine.
Ram nista od toga nema. Zato je sad odjednom panika u Ramu – zastareli Hemi vise ne moze da zadovolji zakone izduvnih gasova, a sam Ram je pretezak, o elektricnom pikapu nisu ni razmisljali do nedavno. Ford vec sada ima 3 godine prednosti nad bilo kojim konkurentom u svetu elektricnih vozila – i tu prednost samo treba da odrzava.

Matija

Veoma interesantna informacija! Hvala!

Bungi

Kad jedan zasere, posle njega desetorica ne mogu da isprave.