1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz S Klase od sada i s omalenim motorom, ali nije Renaultov
Mercedes-Benz S Klase od sada i s omalenim motorom, ali nije Renaultov
10

Mercedes-Benz S Klase od sada i s omalenim motorom, ali nije Renaultov

20.88K
10
Podelite sa prijateljima:

Perjanični poslovni sedan u paleti konvencionalnih automobila premijum proizvođača iz Štutgarta Mercedes- Benza, S Klasa dobija ranije neupotrebljavan motor koji spada u klasu subkompaktnih. Radi se o dvoipolitarskoj jedinici koja predstavlja pojednostavljenu verziju turbobenzinskog agregata sa šest cilindara.

Tačna radna zapremina ovog bloka iznosi 2.498 kubna centimetra i kao takav će biti nuđen samo kupcima čije je prebivalište (ili sedište) u Narodnoj Republici Kini. Verzije S Klase s ovim motorom će na poklopcu prtljažnika nositi vidljivu identifikaciju s oznakom S 400 L.

Takve modifikacije odlikuje moć agregata od 313 konjskih snaga, uz solidnih 450 Nm najvišeg obrtnog momenta. S druge strane, S 450 L 4Matic (s istim motorom) će razvijati 367 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Mercedes-Benz S Klase je zahvaljujući ovom potezu konstruktora dobio cenu koja je niža od milion kineskih juana, to jest niža od 128.800 evra (što je protivvrednost navedene sume u juanima).

Navedeni motor je debitovao onda kada je pre tridesetak meseci Mercedes-Benz odlučio da ga ponudi u modelu nazvanom GLE 450. Opet, radi se o specifikaciji koja je tipična isključivo za kinesko tržište. Baza za ovako koncipiran agregat je globalno implementirani redni šestak s oznakom M 256. U želji da se vlasniku vozila uštedi neki dinar, zapravo juančić, proizvođač je „osavremenio“ (čitaj: „uštrojio“) ovu jedinicu.

Pošto verzija S Klase s punomasnim trolitarskim motorom u Kini košta, verovali ili ne, više od 257 hiljada evra (dva miliona juana), samo na akcizi je ovim potezom ušteđeno oko 7,8 hiljada evra!

Deklarisana potrošnja Mercedes-Benza S 400 L-a iznosi 7,7 litara na stotinu prevaljenih kilometara, dok ova verzija obavlja sprint od 0 do 100 km/h za solidnih 5,9 sekundi. Pogonski točkovi su zadnji. U isto vreme, verzija s integralnim pogonom S 450 L troši 8,3 litra na sto kilometara, ali ima jači turbo motor (kako i navedosmo gore). Do stotke doleće za 5,6 sekundi, ali joj je početna cena 173 hiljade evra.

“Globalni” Mercedes-Benz S 500 L 4Matic s trolitarskim motorom i 435 konjskih snaga uz 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta troši 8,5 l/100 km, i u stanju je da ubrza od 0-100 km/h za samo 5,5 sekundi, ali mu je cena, kako gore neprecizno i naznačismo, da sada kažemo preciznije 263 hiljade evra. Kinezi neće dobiti verziju S Klase s osam cilindara, ona je rezervisana strogo za Mercedes-Maybach i Mercedes-AMG.

AutoRepublika

(20884)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zapremina rednog sestaka smanjena je sa 3,0 na 2,5 litara – gde je tu jednostavnost? Tih 2,5 litara moze sasvim lepo da se raspodeli na 4 cilindra – manji, laksi, manji termicki gubici, itd.

Niki

Mislim da nisu pogresili zato sto je sestocilindrivni motor,jer im je sigurnije,rastereceniji,morao bi dosta kvalitetnije da se uradi da bi trajao i imao tu snagu sa cetiri cilindra

BB

Šta znači rasterećenje? To nije pitanje broja cilindara, jer što više dijelova ima, više se može i da pokvari. Tu je bitno da ima dobre ležajeve na radilici.

Jednom sam se navukao na oruču o 6 cilindara, i od tada ih i ne cijenim. Na današnjem nivou razvoja, realno nema potrebe za 6 cilindara. Jedina potreba je imidž i potpirivanje stare slave…

Matija

Opterecenje motora nije vise problem. Sa manje cilindara smanjuje se broj pokretnih delova sto znaci smanjuje se unutrasnje trenje, tj. gubici. Kao sto sam gore rekao, motor bi bio manji i laksi, bio bi vise u centralnoj poziciji, tj. vise iza prednje osovine, sto daje povoljniju raspodelu tezine – veci procenat pozadi.

MRN

Da li dobro razumeh:

– „kineski“ S 450 L 4Matic ima šestak od 2,5 litra koji troši 8,3, do stotke je za 5,6 sekundi, početna cena 173 hiljade evra,
– „globalni“ S 500 L 4Matic ima šestak od 3 litra, troši 8,5 l/100 km, ubrzava za 5,5 sekundi, a košta 263 hiljade evra ???

Pa, kome je bolje, ako je kupac „u besparici“ ? Kineskim ili globalnim kupcima ?

Balkanboj

Što se tiče malenih motora u velikim limuzinama mislim da je! BMW sebe prvi obrukao ugradnjom 2.0 turbo benzinca u seriju 7 iz 2016.

Doduše samo za tursko i kinesko tržište.

Performanse nisu sramotne, nekih 6.2 do stoke sa 258ks.

Takođe su imali tromi 725td u starom e38 modelu.

Zna i BMW da se obruka s vremena na vreme.

https://www.autoweek.com/news/a1839261/bmw-7-series-gets-four-cylinder-power-first-time-ever/

BB

A zašto je to bruka kad tako dobro ide? To se nekad zvalo proboj u tehnologiji, kad sa nečim manjim i manje komplikovanim ostvariš dobre performanse…

Ili je napuštena „tradicija“ od šest cilindara? BMW je nekoliko puta proglašavan „mrtvim“ kada je rušio tradicije, kad je uvodio karavane, pa dizele… „To nije BMW“ moglo se čuti… A upravo tada je rastao maksimalno…

Balkanboj

Jesam fan BMW-a i do pojave ovih novih, i meni bežičnih modela, stvarno sam ih stavljao na prvo mesto želja. Tehnologija i motori su isključivo njihovi, nema tu Renoa, PSA ili nekog drugog.

Ali, serija 7 je perjanica, nešto što ima sve tehnološke „gedžet“-e koji su na raspolaganju i kao takav ne bi smeo imati motor sa manje od 6 cilindara, čisto radi kulture rada i zvuka motora.

Milan

Renault 1.5 dci, i Bog da ga vidi.

Miladin

Ja mislio neki 1.2 sa 3 cilindra, mada nisu daleko od toga. Lepu i oznaku ima, ali i na tarabi pise…