1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Elantra N uskoro i sa većim motorom
Hyundai Elantra N uskoro i sa većim motorom
0

Hyundai Elantra N uskoro i sa većim motorom

226
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednjih nekoliko godina, automobilski mediji su uglavnom bili zatrpani s tri vrste priča. Najčešća od njih je bila ona da se ukida još jedna tradicionalna limuzina i da će je zameniti jedan u nizu krosovera. Zatim smo navikli da vidimo i plan koji podrazumeva da „taj i taj“ model pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva nestaje i da će naslednik biti na struju. I na kraju, čitasmo da će novitet imati manji motor od prethodnika, ali da će pritom razvijati veću snagu zahvaljujući turbo punjaču.

Hyundai je jedan od automobilskih proizvođača koji su uglavnom pratili spomenuta nepisana pravila, ali takođe umeju i da danas iznenade.

Model Elantra je dobio izdanje visokih performansi pod imenom N ne baš tako davno. Sa 2,0-litarskim turbobenzincem ispod haube i 276 konjskih snaga, u stanju je da ubrza od nule do 100 km/h za 4,8 sekundi i da potom dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 250 km/h. Takođe je i relativno pristupačan pošto početna cena na američkom tržištu iznosi „tek“ 32.900 američkih dolara.

Ali kako pišu kolege sa sajta CarExpert, korejski proizvođač vozila bi uskoro mogao da ponudi još moćnije izdanje. I ne, neće ga zameniti novi turbobenzinac sa tri cilindra kako smo navikli da vidimo, već nešto moćniji 2,5-litarski turbobenzinac.

Hyundai već koristi takav motor u modelu Sonata i tamo razvija 290 „grla“, a u luksuznoj limuzini Genesis G70 okruglo 300 „konja“. Ovu vest je potvrdio jedan od predvodnika inženjerskog tima Albert Birman. Proveo je čak 31 godinu radeći za BMW pre nego što je prešao u Hyundai 2015. godine, i tamo je najzaslužniju za kreaciju divizije N.

Birman se penzionisao pre dve godine, a u intervjuu je rekao da je razvio Elantru baš sa namernom da ispod haube bude uglavljen spomenuti 2,5-litarski motor. Zašto je onda originalno postavljen onaj manji 2,0-litarski turbobenzinac? Birman kaže da je znao da će Elantri za nekoliko godina biti potrebno osveženje, pa se moćniji motor činio kao idealno rešenje.

Osvežena Elantra inače stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, a za sada nema informacija da li je ova vest istinita. Moraćemo da sačekamo do posle Nove godine, ali nas ne bi iznenadilo da je tako, jer ako ništa drugo, Hyundai se zaista potrudio da bude drugačiji prethodnih godina.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments