1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Callum Skye je „najlepše terensko vozilo na svetu“, barem tako tvrde njegovi dizajneri
Callum Skye je „najlepše terensko vozilo na svetu“, barem tako tvrde njegovi dizajneri
3

Callum Skye je „najlepše terensko vozilo na svetu“, barem tako tvrde njegovi dizajneri

102
3
Podelite sa prijateljima:

Dizajnerska firma Callum iz Vorvikšira, nazvana po svom osnivaču i čuvenom dizajneru automobila Janu Kalumu, predstavila je novi terenski električni SUV visokih performansi pod nazivom Callum Skye.

Callum tvrdi da je Skye podvrgnut „rigoroznom testiranju u Velikoj Britaniji i Evropi“ pre nego što budu objavljeni dodatni detalji u proleće naredne godine. To je prvi automobil koji je u potpunosti dizajniran i projektovan u okviru dizajnerske firme Callum. Od svog osnivanja 2019. godine, kompanija je predstavila Callum Vanquish 25 by R-Reforged (reimaginacija Aston Martina Vanquisha) i varijantu shooting brake, Callum Vanquish VC25.

Međutim, Skye je potpuno drugačiji koncept. Dejvid Ferbern, kaže da Skye „rešava prazninu na tržištu“. Što se tiče dizajna, Skye ne bi izgledao neprikladno lutajući oko Meseca. Dok se automobil razvija za upotrebu na putu, njegov apetit za grube stvari je jasan.

Možda ima elegantnu, nagnutu liniju krova, ali unutra je raspored 2+2 sa „udobnom, prefinjenom kabinom“ prema Callumu. Samo je malo manji od VW ID. Buggyja, dužine 4.047 mm i širine 1.900 mm.

Baterija od 42 kWh možda ne zvuči veliko, ali Callum cilja na težinu od samo 1.150 kg, a da ne spominjemo distribuciju težine 50/50 na obe osovine. Domet je predviđen na 270 km i iako nema informacija o kapacitetu elektromotora, Skye ima pogon na sva četiri točka, tako da se očekuje motor na svakoj osovini, koji pomaže da se automobil ubrza do „stotke“ za manje od četiri sekunde. Callum takođe tvrdi da će za potpunu napunjenost baterije biti potrebno manje od deset minuta.

Još uvek nema reči o ceni, jer Callum još uvek radi na „specifikacijama i odabranim varijantama“.

AutoRepublika

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kratko i jasno: veoma je interesantan i dopada mi se! Dimenzije su mu OK, uklapa se u definiciju Bagija tako da ce Skye biti prvi pravi moderni naslednik prvog Bagija Brusa Mejersa iz 1964 godine! Pre desetak godina intenzivno sam se bavio temom „Bagi“ pokusavajuci da nadjem jedno moderno resenje za ovo simpaticno vozilo. Anlizirao sam kompletnu istoriju Bagija od prvog vozila nastalog u Kaliforniji pa do danas. Na ovakvim pokusajima radili su poznati dizajneri pa i sam VW koji je bio baza za onaj prvi. Svi redom su polomili zube na ovoj temi!!! Sta ovde jos nedostaje: – Zastita… Pročitaj više »

Bungi

Njegovi dizajneri su dobro naduvani, pa im se od previše trave učinila „ljepota“ koju samo oni vide. 🤔

'79 DeVille

Pazi da te Matija ne cuje.