1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Sjajni Hamilton počistio konkurenciju u Silverstonu
Sjajni Hamilton počistio konkurenciju u Silverstonu
0

Sjajni Hamilton počistio konkurenciju u Silverstonu

198
0
Podelite sa prijateljima:

Ako je iko mislio da je prošla trka bila najbolja ove sezone, morao bi da promeni mišljenje posle današnjeg spektakla na Silverstonu. Imali smo priliku da gledamo 52 neverovatna kruga puna borbi, preticanja, incidenata, svega onoga što čini jednu trku nezaboravnom.

Start trke prošao je bez incidenata, Botas uspeva da zadrži Hamiltona, Leklerk zadržava treću poziciju, a Fetel uspeva da pretekne Gaslija.

Zatim je usledila prva velika prava bitka Hamiltona i Botasa. Britanac je agresivno napadao, ali je Finac uspevao da odoli svim iskušenjima. Hamilton u jednom momentu uspeva da pretekne klupskog kolegu, ali Botas odmah uzvraća udarac i vraća se na prvo mesto. Za to vreme Red Bullovi i Ferrarijevi vozači vode žestoku bitku iza njih. Ferštapen napada Leklerka, a svaku grešku iza njih vrebaju Fetel i Gasli. U nekoliko momenata prosto je bilo neverovatno da se Leklerk i Ferštapen nisu slupali posle žestokih napada.

 

Holanđanin uspeva da obiđe Monačanina u garažama, ali se Leklerk odmah vraća i uspeva da pretekne vozača Red Bulla. Iz krivine u krivinu vozili su točak uz točak ali nije bilo prolaza za Ferštapena.

Akciju na stazi privremeno prekida vozilo bezbednosti koje je uzrokovao Đovinaci izletanjem u šljunak. Iz ove situacije po običaju najviše profitira Hamilton koji dobija „besplatnu“ zamenu guma.  Ferrari je malo kompromitovao trku Leklerka, kojeg je uveo u garaže jedan krug kasnije, pa je zbog toga izgubio pozicije od oba vozača Red Bulla.

Posle restarta trke nastavlja se borba Maksa i Leklerka, samo ovog puta u obrnutim ulogama. Leklerk je napadao sa svih strana, čak u jednom momentu dolazi i do kontakta i guranja, ali sve prolazi bez većih incidenata.  Leklerk je malo popustio, a Maks napada i obilazi svog klupskog kolegu i započinje pohod na Sebastijana Fetela.

Leklerk je posle velike borbe uspeo da pretekne Gaslija, a Maks za to vreme žestoko napada Fetela. Holanđanin uspeva da obiđe Nemca na pravcu kod hangara,  Fetel pokušava da se vrati u sledećoj krivini i po običaju pravi blago rečenu glupavu grešku i završava u zadnjem krilu Red Bulla. Obojica završavaju vam staze, ali uspevaju da nastave trku.

Maks je bolje prošao u udesu i mogao je bez promene guma da nastavi trku, dok je Fetel morao na promenu guma i prednjeg krila. Zahvaljujući ovom incidentu, Leklerk i Gasli napreduju do treće, odnosno četvrte pozicije. Za to vreme Mercedesi nižu rekord za rekordom staze. Botas je bio u dosta teškoj situaciji jer nije menjao gume za vreme dok je na stazi bilo bezbednosno vozilo, pa je morao još jednom da stane u garažama.

Zahvaljujući sjajnoj vožnji, Finac uspeva da se vrati na stazu ispred Leklerka i zadrži drugu poziciju. Do kraja trke nije više bilo borbi za visoke pozicije, jedini duel do kraja vodili su Sainc i Rikijardo za poziciju broj šest, koju je na kraju zadržao Španac.

Hamiton je na ovaj način došao do svoje 80 pobede u karijeri, uz rekord staze postavljen u poslednjem krugu trke. Botas je bio drugi sa 20 sekundi zaostatka ispred Leklerka, Gaslija i Ferštapena. Za njima su sledili Sainc, Rikijardo, sjajni Raikonen i Kvjat koji su startovali skoro sa začelja, a poslednji osvajač poena bio je Hulkenberg koji je u poslednjem krugu pretekao Albona.

Na kraju dana, kako god da se okrene Hamilton opet uspeva da zabeleži pobedu i to rekordnu šestu na ovoj stazi. Može se reći da je ova pobeda vrlo veliki udarac za Botasa, koji bukvalno ne zna šta više da uradi kako bi pobedio. Lepo je videti napredak Red Bulla i Honde, koji su sada očigledno na istom nivou kao Ferrari, pa sada do kraja sezone možemo očekivati još sjasnih borbi ova dva tima. Velike pohvale treba uputiti Pjeru Gasliju, koji je najzad pokazao da počinje da se prolagođava na bolid i vozi na nivou konkurenata. Posle ovako interesantne dve trke sa nestrpljenjem možemo da očekujemo nastavak šampionata koji je zakazan za dve nedelje na stazi Hokenhajm.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN Velike Britanije 2019. (Silverstone)

POZ VOZAČ TIM VREME POENI
Lewis Hamilton MERCEDES 1:21:08.452 26
2 Valtteri Bottas MERCEDES +24.928s 18
3 Charles Leclerc FERRARI +30.117s 15
4 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA +34.692s 12
5 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA +39.458s 10
6 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT +53.639s 8
7 Daniel Ricciardo RENAULT +54.401s 6
8 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +65.540s 4
9 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +66.720s 2
10 Nico Hulkenberg RENAULT +72.733s 1
11 Lando Norris MCLAREN RENAULT +74.281s 0
12 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +75.617s 0
13 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES +81.086s 0
14 George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 krug 0
15 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES +1 krug 0
16 Sebastian Vettel FERRARI +1 krug 0
17 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES +1 krug 0
NC Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI DNF 0
NC Romain Grosjean HAAS FERRARI DNF 0
NC Kevin Magnussen HAAS FERRARI DNF 0

Generalni poredak u konkurenciji vozača

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 223
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 184
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 136
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 123
5 Charles Leclerc MON FERRARI 120
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 55
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 38
8 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 25
9 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 22
10 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 22
11 Nico Hulkenberg GER RENAULT 17
12 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 14
13 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 13
14 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 12
15 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 7
16 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 6
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 2
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 1
19 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0
20 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak u konkurenciji konstruktora

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 407
2 FERRARI 243
3 RED BULL RACING HONDA 191
4 MCLAREN RENAULT 60
5 RENAULT 39
6 ALFA ROMEO RACING FERRARI 26
7 RACING POINT BWT MERCEDES 19
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 19
9 HAAS FERRARI 16
10 WILLIAMS MERCEDES 0

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments