1. Home
  2. Zelene strane
  3. Autobusi i kamioni bi do 2040. trebalo da postanu skoro potpuno klimatski neutralni
Autobusi i kamioni bi do 2040. trebalo da postanu skoro potpuno klimatski neutralni
1

Autobusi i kamioni bi do 2040. trebalo da postanu skoro potpuno klimatski neutralni

45
1
Podelite sa prijateljima:

Administracija Evropske unije planira da uvede obavezujuće klimatske ciljeve za komercijalna vozila. Evropski parlament je odlučio da emisije ugljen-dioksida moraju značajno opasti do 2040. godine. Pre toga će biti sprovedeni nužni pregovori s državama članicama unije, a tu je i novo neslaganje u vezi sintetičkih goriva.

Kamioni i autobusi bi u Evropskoj uniji trebalo da emituju manje količine CO₂ u budućnosti. Članice Evrospkog palamenta su glasale u Strazburu za zakon kojim se nameće sniženje štetnih emisija novoregistrovanih teških komercijalnih vozila za čak 90% do 2040. godine. Jedan od ciljeva se tiče i uvođenja nulte emisije autobusa koji saobraćaju unutar gradova i to do 2030. godine, čak pet godina ranije nego što je ista stvar nametnuta za automobilski segment.

Parlament je u osnovi prihvatio nacrt Evropske komisije, ali ga je još i produbio navodima da bi se limiti emisija CO₂ trebalo proširiti i na vozila za odnošenje smeća i ona angažovana u građevinskoj industriji, kao i na male kamione. Na ovaj način bi se eliminisao prostor za manipulacije i sva vozila iz segmenta teških komercijalnih bi bila u istom košu. Bez te odredbe, siva zona bi obuhvatala petinu tržišta.

Zahteve je moguće ispuniti uvođenjem baterijskih kamiona čija se proizvodnja u ovom momentu zahuktava. Neki proizvođači se, posmatrano na srednji rok, oslanjaju na vodonične gorivne ćelije, dok ima i onih koji veruju da će biti isplativo korišćenje motora s unutrašnjim sagorevanjem, ali vodonika, a ne ugljovodoničnih goriva.

Otvorena je i polemika na temu odlučivanja da li vozila koja koriste biogoriva ili sintetička goriva mogu biti tretirana kao ekološki podobna. Inače, oslanjanje na ovaj tip energenta je kontroverzno. Glasnogovornik odbora za transport Evropskog parlamenta, Jens Giezeke je izjavio da su sintetička goriva stranputica, a to misle i njegove kolege iz nemačke partije zelenih. Za njih su sintetička goriva prihvatljiva u pomorskom i vazdušnom saobraćaju, odnosno tamo gde je nerezonski koristi električne alternative.

Kako bilo, da se vratimo nacrtu iz uvoda. Predviđa dase do 2035. godine smanji emisija ugljen-dioksida za 70% u segmetnu teških komercijalnih vozila, dok je do 2040. ideja da redukcija bude za pomenutih 90%. Osnova za obračun smanjenja je onaj iz 2005. godine.

Asocijacija proizvođača teškaša Acea je planove EU okarakterisala kao veoma ambiciozne, naglašavajući nuždi sinhronizovane akcije brojnih aktera (operatera infrastrukture, logističara i predstavnika javnog prevoza). Pride, apeluje se i na državne organe da pruže podršku proizvođačima i prevoznicima.

Prema onome što zna Evropska komisija, teška komercijalna vozila u transportnom sektoru su odgovorna za više od četvrtine emisija štetnih za klimu.

AutoRepublika

(45)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

„Veoma ambiciozno“, ukratko, nerealno, oni to znaju, ali je neko rekao da tako treba…. vremenom će revidirati ciljeve… kupci i industrija će skupo platiti nerealne ciljeve