1. Home
  2. Zelene strane
  3. Sud: Većina savremenih dizela je nelegalna za upotrebu!
Sud: Većina savremenih dizela je nelegalna za upotrebu!
5

Sud: Većina savremenih dizela je nelegalna za upotrebu!

981
5
Podelite sa prijateljima:

Evropski sud pravde je svojom presudom dao za pravo Nemačkoj pomoći prirodnom okruženju (German Environmental Aid – GEA). U pismenu stoji da su nemačke vlasti pogrešno izdale odobrenje za diezl vozila čiji sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova rade ispravno samo pri umerenim temperaturama vazduha. To donosi posledice.

GEA je iskoristila pravo da pred Evropski sud pravde izvede nemačke vlasti u vezi sa skandalom koji se tiče štetnih emisija dizel vozila. Orgnaizacija je imala osnova da pokrene akciju protiv rešenja izdatog od strane Saveznog tela nadležnog za pitanja transporta u Nemačkoj (Federal Motor Transport Authority – KBA), a kojim je odobrena proizvodnja određenih tipova vozila. Ukratko, ovo je srž prošle nedelje objavljenog rešenja pomenutog suda (slučaj broj C-873/19). Sud je takođe potvrdio da je protivpravan termički prozor koji je korišćen kod brojnih dizel vozila, a koji uglavnom pri nižim temperaturama isključuje sistem za prečišćavanje izduvnih gasova.

„Softver koji upravlja radom dizel vozila koji umanjuje efektivnost sistema za prečišćavanje izduvnih gasova pri normalnim temperaturama, i tokom većeg dela godine, neprihvaljiv je i vodi prevari,“ stoji u presudi suda. Nacionalne vlasti bi mogle dozvoliti izuzeća od emisione regulative jedino ako je apsolutno neophodno zaštititi motor i ukoliko nema tehničkih alternativa koje su prihvatljive. Čak i tada, izuzetak ne bi smeo biti pravilo“.

„Današnji dan je veliki dan za mnoge stanovnike koji žive u blizini opterećenih nemačkih drumova,“ prokemntarisao je direktor pomenute ekološke organizacije Jirgen Reš. Istraživanja govore o tome da je hiljade smrtnih ishoda povezano s nelegalnim emisijama automobila, i to na godišnjoj osnovi. Vlasnici skoro pet miliona vozila bi takođe ovom presudom trebalo da dobiju krila u evenutalnom sporu protiv „kriminalnog ponašanja predstavnika automobilske industrije“.

Stav je predstavnika ove ekološke organizacije da bi sledeći logičan korak bio stavljanje van upotrebe svih nelegalnih vozila. KBA mora da da uputstva proizvođačima o tome kako da naknadno prilagode protivzakonita vozila, ili da ih povuku iz upotrebe uz plaćanje odštete vlasnicima. U tom smislu je i prozvan nemački ministar saobraćaja Folker Vizing.

S druge strane imamo izjavu iz grupacije Volkswagen, a koja je bila uključena u predmet, gde se kaže da su korišćeni termički prozori „ostali legalni bez ikakvih izmena“ zato što su kao takvi „štitili motore od oštećenja“. U svakom slučaju, ne bi došlo do prekoračenja nivoa štetnih emisija, čak i bez tehničkih izmena na vozilima. Ono što su sada dobile ekološke organizacije, tiče se samo mogućnosti pokretanja sporova protiv proizvođača, ništa više od toga. Međutim, tužbe će ostati neuspešne, „kao što su bile i ranije“. Stoga, proizvođač očekuje minorne posledice.

Predmet pregovora je bila tužba protiv odobrenja za izradu Volkswagenovog Golfa s dizel motorom ozloglašene kodne oznake EA189. U ovom slučaju, prema navodima tužbe, pročišćavanje izduvnih gasova se u punom obimu od 100% vrši samo na spoljnim temperaturama vazduha između 15 (po navodima Volkswagena je to 10 ) i 33 stepena Celzijusa, dok se ispod minus 7 stepeni potpuno isključuje. Prema ekološkoj organizaciji, presuda je usmerena i protiv nekoliko drugih modela Volkswagena i drugih proizvođača, kao što su Opel, Mercedes-Benz, BMW, Fiat, Peugeot i Volvo. Organizacija već preduzima mere protiv 119 različitih tipskih odobrenja izdatih od strane KBA.

Konverzija komponenti na automobilu da se izvrši isto kao u Americi

Ove radnje su preko okeana vršene tek od 2015. godine, to jest nakon što je postao poznat skandal sa prevarama o lažnim vrednostima izduvnih gasova, relaizovan u režiji maločas pomenutog Volkswagena. KBA je u to vreme je naredila masovno povlačenje vozila, ali je izjavila da je zadovoljna pukim ažuriranjem softvera.

Nadogradnja hardvera, to jest ugradnja dodatnog katalitičkog konvertora (SCR), kako su to zahtevale vlasti SAD u to vreme, bila bi preskupa za industriju proizvodnje automobila, prema tadašnjim argumentima. Međutim, prema ovde pominjanoj ekološkoj organizaciji, ugradnja ove tehnologije košta samo nekoliko stotina evra po vozilu. „Ne zahtevamo ništa od automobilske industrije što ih potapa“, rekao je generalni direktor Reš. On se osvrnuo na profit od više od 40 milijardi evra samo od tri nemačke kompanije prošle godine.

Naročito su pogođeni vlasnici starija vozila koja su odobrena u skladu sa standardom za emisiju štetnih gasova Euro 5 – ali i broj prema trenutnom standardu Euro 6. Tek sa verzijom Euro 6d strožiji uslovi testiranja postali su obavezni od 2019. godine, tako da su proizvođači morali da obezbede dosledno poštovanje graničnih vrednosti, pa sada instaliraju neophodnu tehnologiju.

Prema rečima advokata kog je angažovala zelena organizacija, Rema Klingera, tužbe protiv odobrenja koje je izdavao KBA, a koje su u toku pred Upravnim sudom u Šlezvigu verovatno će biti saslušane početkom 2023. godine, a žalba je teško zamisliva s obzirom na jasnu odluku Evropskog suda pravde.

Ministarstvo saobraćaja i vladine agencije bi i kratkoročnom odlukom mogle da skrate procese – uostalom, sada se nazire poraz na sudu. Problem se već smanjio zbog godina oklevanja: dizel afera je prvobitno obuhvatila oko jedanaest miliona vozila u Nemačkoj, a dobra polovina njih je od tada skinuta sa registracije.

AutoRepublika

(981)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Roki

Većnu sudija bi trebalo poslati na robiju, to jeste nelegalni su

Matija

Tako ti je to kada pravnici diskutuju o tehnici i to po nagovoru jedne bande amatera iz nemacke, koji navodno sve znaju o zdravlju ljudi! Ako se odluka evropskog suda usvoji, najskuplji ceh platice vlasnici automobila kojima ce biti zabranjeno da ih voze u naseljima. Oni ce morati na brzinu da prodaju svoja vozila po najnizim mogucim cenama jer ce na trzistu odjednom da se pojavi vise desetina miliona vozila! Medjutim! Presuda evropskog suda ne predstavlja obavezu nacionalnih sudova da ovu presudu prihvate – mogu i da je odbiju. U Nemackoj je ova tema vec bila „na tapetu“ kod njihovog… Pročitaj više »

moron

„… uzrok za prekid preciscavanja izduvnih gasova motora su cisto tehnicke prirode koje je na datom nivou tehnologije nemoguce premostiti. Postoji znacajna razlika izmedju motora koji su homologirani za propise EURO 5 i 6: petica moze da preciscava gasove iznad +10°C a sestica iznad -7°C …“ Euro 5 dizeli imaju samo DPF, a Euro 6 DPF i SCR (mada mislim da Mazda „na početku“ Euro 6 nije imala SCR ) ? Šte se kod Euro 5 „isključuje“ iz funkcije na spoljnim temperaturama ispod +10 stepeni C ? Ako je to i DPF, kako bi to tehnički bilo moguće ? Sem… Pročitaj više »

BB

Sad će oni vidjeti, kad se namjere na pravnika sa tehničkim znanjem, ima da ih nema … 😉

A ko je tužena strana? Ko im obavezu da snosi sankcije?
Ja kao ekonomista sa minimalnim znanjem prava nisam to skontao…😉

Matija

Gasovi se ne preciscavaju samo SCR katalizatorom – u motoru postoji jedan komplikovan sistem koji deo izduvnih gasova vraca u cilindar na ponovno sagorevanje! Problem je u tome sto proces sagorevanja zahteva vreme. Brodski motori imaju najbolji stepen korisnosti, oko 50%. Zasto? Zato sto rade na vrlo niskom broju obrtaja (nekoliko stotina u minuti) pa gorivo ima dovoljno vremena da sasvim izgori. Nekada su konstruktori dizel motora bili ponosni na sposobnost svojih motora da se brzo vrte, 4000 i vise o/min. Danas spustaju broj obrtaja na 3500 – 3800 o/min. Isti trend prate i benzinci sa turbopunjacima. Mazda je pokusala… Pročitaj više »