1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Crafter spreman za restilizaciju
Volkswagen Crafter spreman za restilizaciju
2

Volkswagen Crafter spreman za restilizaciju

191
2
Podelite sa prijateljima:

Mali svet velikih kombija cveta. Zadnjih dana smo baš često pisali o njima. Što se Stellantisa tiče, svi modeli u kategoriji će biti restilizovani na proleće 2024. godine, u isto vreme kada i ostatak uslužnog asortimana. Toyota je iskoristila priliku da lansira „novi“ Proace Max (pisasmo i o tome), dok će Renault Master biti potpuno obnovljen u prvoj polovini 2024. godine.

Suočen sa ovim što smo iznad naveli, Volkswagen zbog toga „nema mira“. Nemački brend restilizuje svoj Crafter, ali za sada samo u vidu crteža, jer će se prodaja odvijati tek tokom prve polovine naredne godine. Međutim, već otkriva većinu informacija o ovom fejsliftu, što će uglavnom doneti promene u putničkom prostoru. Jedina skica karoserije zaista pokazuje poznatu siluetu. Čak i maska, farovi i prednji branik izgledaju nepromenjeni.

Ali, enterijer je taj koji donosi promene. Kontrolna tabla će biti potpuno revidirana. Kao i na njegovom čisto električnom mlađem bratu, nazvanom ID.Buzz, biće postavljen kao opcija centralni ekran osetljiv na dodir dijagonale do 12,9 inča. Standardni format će već biti 10,3 inča, umesto sadašnjih 8 inča. Ovi uvećani paneli će pokretati najsavremeniji multimedijalni sistem, sa naprednom glasovnom kontrolom i intuitivnijom navigacijom. Na vrhu i dnu, dve trake za dodir će ostati trajno vidljive uz nestanak većine fizičkih dugmadi sa trenutnog modela.

Sa druge strane, volan će zadržati mnoge klasične dugmiće, za razliku od drugih modela „narodne“ marke predstavljenih poslednjih godina. Odmah iza obruča upravljača biće postavljena ručica automatskog menjača koja još jednom evocira ID.Buzz. Biće naravno i dalje i manuelni u ponudi. Proces modernizacije će takođe uključiti usvajanje digitalne instrumentacije umesto klasičnih instrumenata uz dolazak USB-C utičnica i indukcione stanice za punjenje za pametne telefone. Da ne zaboravimo da pomenemo i električnu parkirnu kočnicu.

Kao i privatna vozila, laka komunalna vozila će najkasnije do 6. jula 2024. usvojiti nova pomagala u vožnji koja će zadovoljiti evropski standard GSR II. Restilizovani Crafter će očigledno ispuniti ove zahteve, ili čak ići malo dalje. Njegova standardna oprema sada će uključivati automatsko kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista, pomoćnikom za zadržavanje trake, prepoznavanje znakova, radar za vožnju unazad ili ograničavač brzine.

Praćenje mrtvog ugla će se automatski obezbediti samo na verzijama čija je ukupna dozvoljena težina veća od 3,5 t. Ali potrebno je da se prođe kroz opcije za korišćenje prednosti poluautonomnog sistema vožnje Travel Assist u brzoj traci, koji se prvi put nudi na ovom velikom kombiju.

Sa svoje strane, asortiman će i dalje biti raznolik. Crafter će stoga ponuditi širok izbor karoserija: kombi, s ravnim platformama, podna kabina, jednostruka ili dupla kabina, pokriveni kamion, kiper… Postojaće u različitim kategorijama težine do 5,5 tona, u različitim dužinama između 6 i 7,4 m, kao i u četiri visine u rasponu od 2,4 m do skoro 3 m. Da ne pominjemo mogućnost izbora međuosovinskog rastojanja od 3,64 m ili 4,49 m.

Profesionalci će moći da biraju između verzija sa pogonom na prednje točkove, pogonom na zadnje točkove i pogonom na sva četiri točka, a sve su dostupne ili sa ručnim menjačem ili sa osmostepenim automatskim menjačem.

Brend ne pominje nikakve izmene za četvorocilindrični dvolitarski turbodizel koji je dostupan sa 140, 163 i 177 konjskih snaga. Što se tiče električnog e-Craftera, on se apsolutno ne pominje.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Na ovom Krafteru se vidi koliko horizontalna maska i farovi djeluju elegantnije u odnosu na prethodnu generaciju.Povezane horizontalne linije vizulno daju osjećaj manje visine vozila.Još kad bi to neko u Mercedese, BMW – u Audiju imao ko da čuje.Njihove giga maske su prešle sve granice dobrog ukusa. Nakon te granice, sve ostalo je kič, šund i neukus.

Matija

Kada se uporede aktuelni model 2023 i sledeci 2024 moze se konstatovati da su izmene izvrsene samo u dekoraciji – prednjoj maski dodate su hromirane lajsne, farovi su dobili novi dizajn. Pri tome nije doslo do promene limenih delova karoserije, sto bi bilo veoma skupo.

U unutrasnjosti jedan problem ostaje neresen – kuda sa dokumentacijom? Vozaci nemaju kud sa tom gomilom papira pa je slazu na gornjoj povrsini kokpita, sto deluje vrlo neuredno. Kokpit je dovoljno veliki da se u njemu moze napraviti nesto kao regal za dokumentaciju.