1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Ford smatra da nas retro dizajn neće odvesti nigde
Ford smatra da nas retro dizajn neće odvesti nigde
3

Ford smatra da nas retro dizajn neće odvesti nigde

204
3
Podelite sa prijateljima:

Ford planira da, pored novog Explorera koji će biti lansiran naredne godine, predstavi još dva električna automobila namenjena evorpskom kupcu. Jedan od njih je sportski krosover čije su se špijunske fotografije nedavno pojavile na internetu. Dodatno, SUV-ić Puma će se takođe prodavati kao baterijski model, a i njegovih slika ima na globalnoj mreži. Šef dizajna Forda za ovaj region,  Amko Lenarc je razgovarao s novinarima Autocara, i to baš o pravcu u kom će se razvijati dizajn elektromobila.

U Americi se već nudi Explorer ali se on drastično razlikuje po veličini od džinovskog SUV-a, a isto važi i u oblasti stila i voznih osobina. Postoje nagađanja koja govore o tome da će električni krosover koji će biti lansiran kasnije, biti nazvan Capri, o čemu smo i sami pisali prošle nedelje. Na taj način bi Ford iskoristio tri imena koja su poznata iz prošlosti američke firme, za evropske električne novitete.

Važno je da kompanija ne najavljuje nostalgične stilske ikone i to preimenovanjem legendi, objasnio je Lenarc. „Retro dizajn nas nikuda ne vodi. Uvek se radi o potpuno novom tumačenju: to je ono što ga čini zanimljivim.“ Javnosti se dopada što Ford koristi istorijski važna imena i dovodi ih na nove teritorije, jer na taj način otvaraju „jedinstvenu perspektivu koju niko drugi nema“.

Dok je Explorer za Evropu model srednje veličine sa izgledom SUV-a, pretpostavljeni novi Capri više ne dolazi kao sportski kupe, već kao dugonogi krosover s parom dodatnih vrata. Tehnički podaci bi trebalo da budu zasnovani na podacima Explorera s baterijama, pošto oba modela koriste Volkswagenovu arhitekturu MEB, a koja je namenjena električnim četvorotočkašima. Sve je to deo dogovora o saradnji između dva privredna giganta. Može se očekivati lansiranje nekoliko verzija s pogonskim sklopovima koji pružaju različitu snagu (do 250 kW/340 KS i s dometima do 500 kilometara po punjenju, a sve u skladu sa evropskim standardom WLTP).

Još možemo da kažemo da će, sudeći po špijunskim fotografijama, nova električna Puma ostaje kompaktan krosover sa zaobljenom njuškom. Ciljana autonomija novog krosovera iznosi oko 350 kilometara, a o mehanici se u ovom trenutku ne zna ništa više.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Steta … Ja jos gajim nadu da ce 2001 Ford 49 koncept uci u serijsku proizvodnju…

comment image

Matija

Otvor napred bi trebalo uobliciti i to je sve! Sto se mene tice moze u seriju! Sasvim je originalan i ima veliku estetsku vrednost!

MRN

“ Javnosti se dopada što Ford koristi istorijski važna imena i dovodi ih na nove teritorije, jer na taj način otvaraju „jedinstvenu perspektivu koju niko drugi nema“.

Kao deo te „javnosti“, mogu da kažem da se meni takav pristup ne dopada ni najmanje.