1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Daimler ponudio nove verzije C klase opremljene moćnim 1,5-litarskim i dvolitarskim benzincima
Daimler ponudio nove verzije C klase opremljene moćnim 1,5-litarskim i dvolitarskim benzincima

Daimler ponudio nove verzije C klase opremljene moćnim 1,5-litarskim i dvolitarskim benzincima

4.90K
4
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač iz Štutgarta želi da proširi krug potencijalnih kupaca limuzine i karavana s oznakama Mercedesa-Benza C klase. Očito je to razlog koji je podstakao konstruktora da debituje s novim mikrohibridizovanim benzinskim motorima i sistemom prenosa snage na sve točkove koji nam je poznat pod imenom 4MATIC. Posebnu zanimljivost čini i to što su se Nemci opredelili da ugrade omaleni, doduše četvorocilandarski, turbobenzinski motor u novu C klasu, a još je interesantnije to što tehničke specifikacije tog Švabe izazivaju poštovanje, uprkos tome što na na papiru, pa i u zbilji, pogonski sklop utemeljen na, čini se nikada manjem motoru, deluje tužno za premijum model iz D segmenta.

Pre par dana je bila aktuelna priča o dizel izvođenjima C klase gde su predstavljene verzije s dvolitarskim motorima i sistemom lakog hibrida, a koje nude 200 +21 konjsku snagu, kao i slabija jedinica sa motorom iste zapremine, ali i 163 konjske snage. Sada gamu obogaćuju varijante C 200 i C 300.

Novi Mercedes-Benz C 200 4MATIC inkorporira pomenuti blok zapremine 1,5 litara iz četiri cilindra. Zvanični podaci govore da raspolaže jačom vatrenom moći (?) od onog moćnijeg iz dueta dvolitarskih dizela, pa tako nudi 204 + 20 konjskih snaga uz najviši obrtni moment od 300 njutn metara. Zahvaljujući takvoj snazi, sedan iz mesta do „stotke“ ubrza za 7,1 sekundu, dok je u stanju da dostigne i brzinu kretanja od 241 km/h. Informacije koje iznosi Daimler ukazuju da je potrošnja benzina u rasponu od 6,5 do 6,9 litara na svakih sto kilometara.

Pomenuli smo i varijantu Mercedes-Benz C 300 4MATIC, koja takođe dolazi u formi lakog hibrida, ali s dvolitarskim benzincem (258 + 20 konjskih snaga i 400 njutn metara) i identičnim devetostepenim automatskim menjačem. Ovako pogonjena C klasa do stotke stiže za 6 sekundi, i maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Potrošnja je deklarisana na trunku višem nivou od slabije modifikacije i kreće se od 7 do 7,3 litara benzina na sto kilometara.

Cena je prava poslastica. Nemci će 1,5-litarski sedan C 200 4MATIC plaćati svakako više od početnih 47.177,55 evra, baš koliko tamo košta i gore pomenuta verzija C 220 d, ali sa isključivo zadnjim pogonom. To praktično znači da je model C 200 poskupeo za bezveznih 2.380 evra, zadržavši motor identične zapremine. Zato je novi Mercedes-Benz C 300 4MATIC maličice skuplji pa se tamo nudi za sumu 50.271 evra (odnosno istih 2.380 evra skuplje nego ranije).

Za kraj još da kažemo da sve pomenuto važi ne samo za limuzinske derivate, već i za karavnske, a čak je sa slabijim benzincem moguće naručiti i modifikaciju All-Terrain (s pogonom na sve točkove).

AutoRepublika

(4900)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sudeći po poslednjoj fotografiji, instrumenti su baš „vidljivi“ ?

Hercegovac

Kao nekadasnji vozac C klase pokusavam da svarim ovaj tablet na srednjoj armaturi, ali nikako da svarim ili nemam ukusa da prepoznam ovaj tablet na mjestu brzinomjera obrtomjera. Gdje nestaje Mercedesov gospodski enterijer…?!

Dude

Preferiram C300e, plugin hibrid sa dometom 100km samo na struju.

Branko

Što znači “204 + 20 konjskih snaga”?🤔