1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Lincoln kupce oduševljava dizajnom a rasteruje brojnim problemima
Lincoln kupce oduševljava dizajnom a rasteruje brojnim problemima

Lincoln kupce oduševljava dizajnom a rasteruje brojnim problemima

2.38K
2
Podelite sa prijateljima:

Od Aviatora nema lepšeg SUV-a, ali avaj…

Prošlo je skoro trideset godina od kada je Lincoln bio najprodavaniji premijum brend u Americi. Godine prodaje prepakovanih Fordova sa konfuznom strategijom u vezi imena, lošom završnom izradom i čudnog dizajna, su bacili nekadašnjeg velikana na samo dno među konkurencijom. Koliko je situacija postala loša najbolje potvrđuje podatak da Fordova premijum divizija više nije uspevala da privuče kupce čak ni sa značajno nižom cenom. Ipak, prethodnih godina su usledeli veliki napori da se brend oporavi.

Nestala su nepopularna imena kao što su MKS, MKT i MKX, a debitovali su novi modeli kao što su Corsair, Nautillus i Aviator. Lincoln takođe deli jako malo toga sa Fordom, a koliko je puno marka napredovala možda najbolje pokazuje model Aviator.

Predstavljen početkom godine zajedno sa mehaničkim blizancem, krosoverom Ford Explorer, Aviator je uspeo da osvoji srca automobilskih entuzijasta koji su ga „već videli“ kao najbolji proizvod koji je stigao iz Detroita posle dužeg vremena. Sa visokim kvalitetom završne obrade, pogonom na zadnje točkove (ili opciono na sva četiri točka) i snagom od približno 500 „konja“, Aviator je model na koji je Lincoln čekao dugo vremena. Nažalost, problemi su na vidiku …


Aviator se pojavio u prodaji krajem avgusta i od tada je isporučeno oko 2.000 jedinica, što je solidna cifra za krosover koji može da košta i do 90.000 američkih dolara, a pritom je i još uvek u ranoj fazi proizvodnje.

Vlasnik jednog od njih je postao ugledni automobilski magazin Consumer Report, koji je potrošio 63.420 dolara za test vozilo. Novinar Đžejk Fišer kaže da je već tokom prve vožnje digitalni brzometar zakazao. Dok mediji često imaju nerealna očekivanja od potpuno novog proizvoda, Lincoln bi definitivno morao da bude zabrinut što se slični problemi dešavaju i privatnim kupcima.

Jedna od njih je Lorel Spenser, predsednica male kompanije u američkoj saveznoj državi Ilinois, koja je u svojoj 46. godini, za medije opisala listu problema sa kojima se suočila od kada je kupila LIncoln vredan 70.000 dolara.


Spenser je ranije posedovala BMW X5, ali se ovaj put odlučila za Lincoln iz patriotskih razloga. Međutim, posle samo 24 sata sa novim vozilom, kroz stakleni, panoramski krovni otvor je počela da ulazi kiša, a sedmicu dana ranije i bezbednosni pojasevi su prestali da funkcionišu.

To je bio sam početak dugačke liste „gremlina“, na koju se može dodati i situacija u kojoj se aktiviro senzor da je vozilo u opasnosti od sudara u momentu kada oko njega nije bilo drugih automobila, kao i ničim izazvano aktiviranje ručne kočnice i upozorenje da nešto nije u redu sa menjačem, iako nije bilo vidnih indikacija realnog problema.

Lincoln je već imao dva opoziva na šta je proizvođač bio prinuđen, kako bi se rešili spomenuti problemi, ali u ovom slučaju oni očigledno nisu otklonjeni. Slučaj koji opisuje Spenserova je takođe naterao Lincoln da spreči dalje pošiljke iz fabrike u Čikagu gde se proizvodnja odvija.

Aviator nije jedini problematični model, a slična sudbina je zadesila i novu generaciju Forda Explorera u civilnoj i policijskoj verziji. Kako prenosi spomenuti Consumer Reports, nije retkost da potpuno novi modeli imaju određene mane pre nego što budu otklonjene, ali u slučaju Aviatora i Explorera problemi sa elektronikom su očigledno dublji.

Na Facebooku je otvorena i stranica gde vlasnici iznose svoja iskustva. Neki od njih kažu da sistem pokazuje da je automatski menjač u brzini kada to u zbilji nije, što je bio jedan od razloga za povlačenje pogođenih vozila, tokom prošlog meseca. Među članovima grupe je i Spencerova, koja kaže da više nije sigurna da li može da se uputi na duži put u teškim vremenskim uslovima, a salon gde je kupila krosover joj je preporučio da direktno kontaktira Lincoln. Ona je to uradila, ali je dobila odgovor da Lincoln ne može da garantuje da je svaki problem uklonjen pošto je veliki broj elektronskih komponenti, potpuno nov i proizvođač još uvek nije upoznat sa detaljima kako da reši sve male „gremline“.


Za kraj, Consumer Report ima reči preporuke i za Lincoln i za potencijalne vlasnike. Za proizvođača kaže da nikada nije dobar plan predstaviti potpuno novi model pre nego što su sve mane rešene, a istovremeno predlaže kupcima da ne žure sa kupovinom posebno u prvoj godini proizvodnje.

Dok je lako zaključiti da je Lincoln propustio zlatnu priliku da sebe ponovo stavi na mapu sveta, kompanija ipak ima razloga za zadovoljstvo. U trećem tromesečju prodaja je skočila za preko 20%, a oko polovina kupaca Aviatora je u prošlosti posedovala proizvod konkurencije.

Očekivanja su da će problemi brzo biti uklonjeni pošto Lincoln važi za jednu od najpouzdanijih američkih marki. Amerikanci imaju običaj da kažu, „ne možes da spremiš kajganu bez da prvo razbiješ nekoliko jaja“ … Nadamo se da će priča Aviatora imati s(p)retan kraj.

Zoran Tomasović

(2377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

U Nemackoj Explorer PHEV je 74000 eura,ako ima musice do …

moron

Dešava se svakome.