1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Konceptni CFMoto MT-X osvetlao obraz proizvođaču u Italiji
Konceptni CFMoto MT-X osvetlao obraz proizvođaču u Italiji
0

Konceptni CFMoto MT-X osvetlao obraz proizvođaču u Italiji

418
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač motocikala CFMoto, koji se ističe između ostalog i saradnjom s renomiranim konstruktorima (KTM i Yamaha) na Salonu motocikala u Milanu je predstavio i konceptno vozilo namenjeno terenskoj eksploataciji. Novajlija nosi ime CFMoto MT-X i zamiljen je kao vozilo fenomenalnih performansi u upotrebi po negostoljubivom okruženju.

CFMoto je na ovoj manifestaciji prikazao više eksponata ali je verovatno najviše pažnje privukao baš ovaj koncept. Jasno je inspirisan rastućim avanturističkim segmentom, onim inspirisanim relijem, i ovaj MT-X je prezentovan kao model s odličnim vanterenskim mogućnostima pritom nafilovan najsavremenijim tehnološkim rešenjima.

Kompanija CFMoto je s namerom i imajući u vidu da se radi samo o izložbenom eksponatu, izostavila da s publikom podeli brojne informacije. Najveća misterija se tiče pitanja izbora agregata ove mačo mašine, ali sudeći prema kratkom i mističnom video snimku, u pitanju je verovatno blok od 800 kubnih centimetara, kao varijacija na temu onog viđenog u modelu 800MT.

Kako rekosmo još od uvoda, ovde se vidi veza s KTM-om, pošto je to linijski dvocilindraš s oznakom LC8. Ako je to slučaj, onda računajte s nekih stotinak konjskih snaga i uspostavljanje (pseudo) rivalstva s modelima KTM 890 Adventure i BMW F 900 GS.

Kako se razvija paleta marke CFMoto, tako biva sve jasnije da se kompanija sve više okreće avanturističkom duhu koji postaje sastavni deo DNK, što se vidi i po porodici s indeksom MT. Koncept MT-X donosi robusno, relijem inspirisano perje (oklop), dok njuška podseća na model 800MT.

Pride, prototip se rola na točku prednje osovine s felnom od 21 inča i pruža veoma izdašan klirens, sve zahvaljujući i povećanom hodu oslanjanja. Što se tiče implementirane tehnologije, koncept CFMoto MT-X dobija far u tehnologiji punog LED-a, osmoinčni ekran tipa TFT, a koji je inspirisan opet motociklima namenjenim reliju.

Na konferenciji za štampu je govorio glasnogovornik azijskog preduzeća i naveo je da postoji namera razvojnog tima da ovaj motocikl komercijalizuje u dogledno vreme, zapravo „veoma brzo“, pa će tada zasigurno biti i više pojedinosti da se njima bavimo.

MotoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments