1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Nastup Benellija na Salonu motocikala u Milanu
Nastup Benellija na Salonu motocikala u Milanu
1

Nastup Benellija na Salonu motocikala u Milanu

130
1
Podelite sa prijateljima:

Tri su se modela pojavila na manifesticiji EICMA a iza kojih stoji brend Benelli. Svetu su predstavljeni novi aduti italijanskih Kineza nazvani: Tornado 500, Tornado Naked Twin 500 i BKX 300.

Deluje da Benelli nastupa veoma oprezno u smislu širenja palete vozila u ponudi. Nedavno je lansiran obećavajuć model TRK 702 koji predstavlja evoluciju aduta 502 pogonjenog linijskim dvocilindrašem. Kod varijante s većim numeričkim indeksom, mašina pruža poželjnijih 698 kubnih centimetara zapremine i nudi više snage, obrtnog momenta, a bez dodatne mase ili uvećanja gabarita.

Benelli Tornado Naked Twin 500

Kako bilo, pomenuti agregat iz novog modela s indeksom 702 je ostao upakovan jedino u postojećem pulenu TRK 702, dok se Benelli fokusirao na dvocilindarski blok od 500 „kubika“, čemu je umnogome pomoglo i to što je TRK 502 najpopularniji izbor među italijanskim kupcima. Baš taj pogonski sklop je ponuđen u dva nova modela iz kategorije motocikala srednje veličine. Jedan je sportski model s kompletnim oklopom i taj nosi naziv Tornado 500 i njega možete videti na naslovnoj ilustraciji, dok je drugi ogoljeni roudster s imenom Tornado Naked Twin 500.

Tornado 500 nastupa u klasi sportista punog oklopa koji će se kao takav nadmetati s rivalima iz Honde i Kawasakija. Takmaci nose oznake CBR500R i Ninja 500. Više puta pominjani motor ispunjava emisionu normu Euro 5+ i ispucava 48 konjskih snaga pri 8.500 obrtaja radilice u minuti, uz 46 njutn metara maksimuma koji se dostiže na 6.000 o/min. Prati ga reputacija pouzdanog i elastičnog sklopa.

Tornado 500 je kompaktan, uz međuosovinski razmak od 1.422 milimetra (uz skoro santimetar i po više nego što pruža nova Honda CBR500R). Sedište je postavljeno na visinu od 79 santimetara, dok je neto masa deklarisana na nivou od 186 kilograma. Okvir je cevast i od čelika je s okrenutom vilom od 41 milimetra i monošokom nazad. Napredje par radijalno postavljenih diskova prečnika 32 centimetra, s četvoroklipnim kočnim čeljustima. ABS je Boschov, ali je kočni sistem Bremboov.

Set elektronskih pomagala je ograničen, ali je tu petoinčni ekran tipa TFT uz opciju povezivanja putem Bluetootha, a tu je i navigacija.

Novi Tornado Naked Twin 500 dolazi sa skoro potpuno istim specifikacijama, i praktično je drugačije obučeni Tornado 500. Karakteristike motora i šasije ostaju iste, samo se neto masa razlikuje i ona je narasla do 195 kilograma. Oba motocikla krasi oštar i savremen stil, dok je oklopljen model više rafiniran i oštriji je u poređenju s onim iz klase nejkida.

Benelli BKX 300 S

Treći novitet koji je Benelli izložio na ovom sajmu je BKX 300 S. U pitanju je skroz novi motocikl s jednocilindarskim motorom od 300 „kubika“. Zamenjuje stari dvocilindraš iste zapremine, a koji je u međuvremenu prerastao u model 502 (koji opisivasmo gore). Jednocilindraš poseduje prečnik i hod klipa od 78 i 61,2 milimetra, i razvija deklarisanih 29 konjskih snaga pri 9 hiljada obrtaja, dok se maksimalni obrnti moment postiže na dve hiljade obrtaja manje, i iznosi 24,4 njutn metara.

Deklarisana neto masa i nije baš pohvalna i iznosi 165 kilograma ali se to može pripisati njegovoj veoma čvrstoj građi. Viljuška ima 42 milimetra i naopako je postavljena, dok se pozadi nalazi amortizer. Za kočenje je zadužen jedan disk prečnika 280 milimetara (s rotorom) i četvoroklipne čeljusti napred. dok je ABS deo standardne opreme. To je otprilike sve što se tiče elektronske sofisticiranosti, ali zato s druge strane, i ne može se dobiti baš sve „za male pare“. A zaista, očekuje se da cena bude veoma povoljna.

MotoRepublika

(130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Bice oni jos ozbiljnini igrac,u toj Kineskoj grupaciji QJ kojoj je vlasnik Geely je i Volvo ..