1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Elektrifikacija motociklističke industrije se zahuktava
Elektrifikacija motociklističke industrije se zahuktava
0

Elektrifikacija motociklističke industrije se zahuktava

218
0
Podelite sa prijateljima:

Do pre svega godinu dana o električnim skuterima i motociklima govorilo se sa podsmehom, čudo jedno kako se stvari promene za svega 12 meseci. 

Arcimoto, proizvođač električnih tricikala, objavio je da dobio investiciju od 4,5 miliona američkih dolara za dalji razvoj svojih modela. Arcimoto svoj električni tricikl naziva skraćeno FUV (Fun Utility Vehicle), i prema njihovim navodima već su primili više od 3.000 porudžbina za ovo vozilo.

Pre nekoliko dana holandski proizvođač e-skutera, Etergo, obelodanio je da je dobio veliku investiciju od 10 miliona evra od nemačkog proizvođača automobila koji u ovom trenutku želi da ostane anoniman. Skuter koji nudi Etergo koristi baterije koje se mogu menjati na za to predviđenim stanicama, te je na taj način praktično rešen problem punjenja baterija.

Da se motociklistička industrija polako okreće ka električnoj energiji dalo se videti i na prošlogodišnjem izdanju EICMA. Najveću pažnju u Milanu privukle su električne premijere što u konceptualnoj, što u serijskoj formi. Harley-Davidson je prikazao svoj električni motocikl, Kymco je u Milanu izložio supersportski SuperNEX, električni motocikl koji do “stotke” ubrzava za oko 3 sekunde. Maksimalna brzina je 250 km/h.

Čak je i Ural, čuveni ruski proizvođač, u Milanu prikazao svoj električni model čiji su prototip imali priliku da voze članovi najbitnijih redakcija u svetu motociklističkog novinarstva. Nakon testa, svi su imali samo reči hvale za novo „čudo“ iz Rusije.

Ne miruju ni japanski proizvođači motocikala kada se govori o električnim modelima. Yamaha je u partnerstvu sa kineskim Gogoroom koji je razvio sopstveni e-skuter po sličnom principu kao i navedeni Etergo, gde se baterije ne pune, već prosto menjaju na stanicama gde se baterije odlažu i preuzimaju. Gogoro već ima 750 takvih stanica na Tajvanu, a plan je da se uskoro prošire na celu Kinu.

 

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments