1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Debitovao potpuno novi Italjet Dragster 300
Debitovao potpuno novi Italjet Dragster 300
0

Debitovao potpuno novi Italjet Dragster 300

1.76K
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač motocikala iz segmenta skutera, firma Italjet je kupcima noviteta obećala da će uživati u glatkijoj i živahnoj vožnji. A novitet o kom pišemo je debitovao pre par dana u Milanu i nosi naziv Dragster 300, i kao takav donosi ubedljivije performanse od starije braće.

Italjet je duži vremenski period smatran proizvođačem takozvanih butik skutera s radikalnim opredeljenjem stila vozila. Italijanski brend se baš svojski potrudio da očara publiku u Milanu i predstavio je više novih i uzbudljivih modela, uz izraženu težnju da se nametne na više različitih tržišta (u geografskom smislu).

Ranije je bilo priče o besnom skuteru nazvanom Dragster 559 Twin, ali on neće biti baš po volji mnogima jer ne tragaju svi za vrhunskim performansama u ovoj klasi. Zato je kompanija i ponudila nešto prizemniji model, onaj koji ima šanse da se dopadne širem sloju kupaca.

Novajlija je pozicioniran iznad modela 125 i 200. Novi Dragster 300 je prestao da bude konceptni model, i prvi put smo ga videli u toj formi još 2022. godine. Novi model podseća na manju braću mnogo više nego što je uočljiva sličnost s većim dvocilindrašem 559 Twinom. Ipak, novitet je osetno potentniji od manje braće, najpre jer je pokretan jednocilindarskim motorom zapremine 278 „kubika“. Agregat je tečnošću hlađen i dolazi s direktnim ubrizgavanjem goriva. Najveća snaga koju razvija je nepunih 24 „konja“ uz 26 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Dovoljno za obećanje Italjeta o „tečnoj i produhovljenoj vožnji.“

Dodatno, za razliku od modela po imenu Dragster 559 Twin, koji je opremljen šestostepenim menjačem, Dragster 300 se oslanja na više uobičajen CVT, baš kao i manji rođaci 125 i 200. Imajući to u vidu, naglašavamo prosperitetnost vozila jer koristi Bremboove kočne čeljusti s dvokanalnim ABS-om, i naravno, jednostrano i jedinstveno prednje oslanjanje, kakvo uostalom vidimo i na ostalim modelima Dragstera.

Naposletku, Italjet Dragster 300 jeste skuter a skuteri su zamišljeni da bi bili praktični i pristupačni. Dok je kod ovog modela bilo nužno žrtvovati nešto od upotrebljivosti, što je opravdano zbog nesvakidašnjeg stila, Dragster 300 ostaje prilično pristupačan vozačima svih gabarita. Neto masa od 128 kilograma svakako doprinosi tome.

Očekuje se da sada Italjet potvrdi cenovnu politiku i dostupnost novajlije, ali je izvesno da će prvo evropski kupci imati priliku da ga pazare, negde tokom naredne godine. Potom, ne bi bilo čudno ni da ode dalje…

MotoRepublika

(1760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments