1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Čik iskuliraj ovaj novitet: Bimota Tera
Čik iskuliraj ovaj novitet: Bimota Tera
0

Čik iskuliraj ovaj novitet: Bimota Tera

140
0
Podelite sa prijateljima:

Zaista, tek predstavljena nova Bimota Tera koja nastupa u segmentu putnih avanturista, reprezentuje motocikl za kojim je teško ne okrenuti se.

Bimota je još 2022. godine predstavila koncept Tera, i on je stigao kao indikator želje uprave firmeda tržištu ponudi i nešto višeod sportskih modela, a što bi više išlo ka klasi avanturista i putnih pustolova. Sada na Salonu motocikala u Milanu vidimo pravu, serijsku verziju i ona na štandu sija u punom sjaju. Zanimljivo, Bimota je na novitet uspela da prenese vanserijski stil sportistkih motocikala kao što je Tesi, i da nanonovu osmisli izgled novog putnog avanturiste.

Baš kao i Bimota Tesi H2, nova Tera se takođe oslanja na korišćenje tehnoloških rešenja koja je razvio japanski Kawasaki. Srce noviteta čini tečno hlađeni motor s direktnim ubrizgavanjem goriva u linijski četvorocilindarski motor s 999 kubnih centimetara zapremine. Pride, instalirana je i funkcija natupunjenja. Krajnji rezultat stiže u vidu turera sa zavidnih 197 konjskih snaga i 137 njutn metara obrtnog momenta.

Naravno, proizvođač je svestan snage pogonskog sklopa pa je opremio Teru i paketom opreme koji omogućava da sva ta konjica bude poslušna i pod kontrolom vozača. Sistem ogibljenja se sastoji od jedinstvenog prednjeg kraja pozajmljenog s modela Tesi, zajedno s gasnim amortizerima tipa Ohlins TTX 36 s eksternim rezervoarom. Slična postavka je i nazad.

U slučaju da primetite da nedostaje mogućnost podešavanja postavke vešanja Tere, Bimota takođe nudi opcioni poluaktivni sistem oslanjanja kompanije Marzocchi, koji takođe povećava hod ogibljenja na 145 i 165 milimetara, napred i pozadi. Standardni Ohlinsov sistem nudi samo 114 i 135 milimetara hoda vešanja, napred i pozadi.

Uz skoro 200 konjskih snaga koje su na raspolaganju vozaču, podrazumeva se da bi Tera trebalo da bude sposobna da se zaustavi u trenutku. Zaista, na papiru se čini da to i jeste slučaj, jer je motocikl opremljen Bremboovim kočnim sistemom, zajedno sa Kawasakijevim inteligentnim sistemom protiv blokiranja točkova (KIBS). Postavka se sastoji od dve čeljusti tipa Brembo Stylema, i to s četiri klipa. Kočne čeljusti se pričvršćuju na poluplutajuće rotore prečnika 330 milimetara, dok je pozadi iskorišćena jednu čeljust s dva klipa.

Kao i svi drugi Bimotini modeli, Tera se ističe zahvaljujući svom divljem dizajnu, s jedinstvenim prednjim delom i pretećom maskom. Motocikl ima veoma mišićav dizajn s mnogo vizuelne mase koncentrisane na prednji deo vozila. Bimota Tera će se takođe prodavati u dve verzije – jedna u crvenoj i obuvana u gume za putovanja, i druga avanturističkija verzija obojena u kaki boju, i ukrašena ugrađenim bočnim koferima.

Prirodno, ovde vidimo ekskluzivan motocikl i Bimota bi tek trebalo da opredeli cenovnu politiku, ali naknada svakako neće biti skromna. Onaj ko ipak želi da ga poseduje, može proveriti njihov zvanični vebsajt ili kontaktirati najbližeg distributera.

MotoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments