1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Američki mišićavko nepoznatog imena
AR pijaca klasika: Američki mišićavko nepoznatog imena

AR pijaca klasika: Američki mišićavko nepoznatog imena

889
2
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo sagledali istoriju američkih „mišićavih“ automobila iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, videli bismo da se oni obično dele u tri kategorije.

U onoj prvoj se nalaze legende, kao što su Pontiac GTO, Dodge Charger, Plymouth Road Runner i Chevrolet Chevelle. Zatim imamo ekstremna izdanja manjih modela koji po definiciji zapravo i nisu „muscle“, ali ih veliki „big block“ motor često tamo postavlja. To su Ford Mustang Shelby GT500, Chevrolet Camaro ZL1, Dodge Challenger Hemi i ostali. A onda imamo onu kategoriju potcenjenih modela, onih kod kojih je izostao komercijalni uspeh iz nepoznatih razloga. To su Ford Torino, Dodge Super Bee i model koji smo izabrali za današnju pijacu – Mercury Cyclone.


Mercury je bio Fordova divizija koja će poslovati od 1938. do 2011. godine. S izuzetkom par modela kroz istoriju, većina njih je bila ništa više nego Ford sa više opreme i par dodatih dizajnerskih linija, a model Cyclone je predstavljao firmu u kategoriji spomenutih „muscle cars“.

Proizvodio se od 1964. do 1971. godine i nikada nije imao veliku popularnost. Štaviše, najbolja prodajna godina je bila 1968. kada je isporučeno tek 13.628 vozila, ali to ne znači da se Mercury nije trudio da svake godine napravi bolji i moćniji model od prethodnika.

Mnogi će se složiti da je vrhunac ponude stigao 1970. godine kada je debitovao Cyclone GT. Šta je onda učinilo ovog „mišićavka“ toliko posebnim? Pa najviše ono šta se nalazilo ispod haube.

Tamo smo mogli da pronađemo čuveni motor Super Cobra Jet radne zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara). Ford nas je ubeđivao da razvija 375 konjskih snaga i maksimalnih 610 Nm obrtnog momenta, ali ovo je takođe bio period kada su svi varali i namerno deklarisali snagu na nižem nivou, da se zavaraju osiguravajuće kompanije.

Javna je tajna da je Super Cobra Jet zapravo razvijao oko 425 „grla“, ali niža brojka snage takođe znači jeftinije osiguranje i veće šanse da će ga mlađarija kupovati. Samo 394 kupaca se odlučilo za njega, od čega je svega 146 mušterija izabralo četvorostepeni manuelni menjač. Primerak sa priloženih fotografija je još ređi, što shvatamo kada znamo da je jedan od samo šesnaest vozila koji su fabriku napustili u žutoj boji („Competition Yellow“).

Kolekcionari cene originalnost, ali ovaj Cyclone GT je zapravo prošao kroz proces „moderatizacije“. Zapremina motora je povećana na 533 kubna inča (8,7 litara), a snaga na 527 „konja“ i maksimalnih 812 Nm obrtnog momenta. Većina će pohvaliti takve cifre, ali je vrednost vozila zapravo narušena takvim potezom, jer kao što smo spomenuli, većina onih kupaca koji su spremni da otvore novčanik žele restauraciju, vraćanje vozila baš u onakvo stanje u kakvom je bilo onda kada je napustilo fabriku.

O samom automobilu se inače zna jako malo osim podatka da je pre restauracije prešao tek 24.800 kilometara i da je prvi vlasnik bio jedan od „glavonja“ u Fordu. Super Cobra Jet je nekada bio veoma popularna opcija u amaterskom i profesionalnom auto-moto sportu, a ne znamo da li je i ovaj imao takvu istoriju.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša ponuda iznosi 25 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(889)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U svakom pogledu ovo je veoma lep auto, spolja i unutra! Motor je pravi, uopste se ne bih bunio sto nije original! Jedino mu je nos smesan! 🙂

Yankee

Jel mi verujes da je mogao da ide do 200 mph (320 km/h) kada bi iz njega izvadio sve sta je dodavalo na nepotrebnoj masi?

comment image