1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Japanu pronađen retki Nissan Skyline GT-R iz 1973. godine
U Japanu pronađen retki Nissan Skyline GT-R iz 1973. godine

U Japanu pronađen retki Nissan Skyline GT-R iz 1973. godine

458
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas je Nissan Skyline GT-R sigurno najpoznatiji po raznim modelima koji su napustili fabrike u protekle tri decenije, a zatim ih je popularizovao serijal filmova pod imenom „Fast & Furious“. Međutim, istorija ovog japanskog sportiste vuče poreklo u mnogo daljoj prošlosti, i prvi model se pojavio u izložbeno-prodajnim salonima još 1969. godine.

Pokretao ga je 2,0-litarski benzinac sa 160 konjskih snaga, a tokom tri godine proizvodnje je pronašao samo 1.945 kupca. Ključni razlog za tako nešto je ležao u podatku da iako je GT-R (Gran Turismo – Racing) dobio dosta pohvala i dominirao u gotovo svakom takmičenju u kojem je nastupio, pripadao je kategoriji četvorotočkaša na koji je porez bio veoma visok u Japanu.

Za našu priču je najbitnija druga generacija, koja se proizvodila samo 1973. godine, i prodata je u svega 197 jedinica. Ovaj put je stil bio mnogo poželjniji fastbek, za razliku od prethodnika koji se prodavao kao kupe. Nažalost za ljubitelje automobila, GT-R se pojavio u prodaji pred samu naftnu krizu i nije uspeo da pokaže svoje vrline u punoj meri, a javnost će morati da sačeka na narednu generaciju čak 16 godina. Iz tog razloga, druga generacija je ubedljivo najređa i danas vredi pravo malo bogatstrvo.


Jedan od primeraka je nedavno osvanuo u oglasima na poznatom sajtu Yahoo, a prema priloženim fotografijama možemo da vidimo da je dugi vremenski period proveo zapušten u nekoj garaži. Pitamo se zašto se vlasnik nije potrudio da napravi malo kvalitetnije fotografije, posebno zato što je tražena cena čak 35 miliona jena (oko 338.630 američkih dolara), ali kao što smo spomenuli ovaj fastbek je toliko redak i tražen da to verovatnije nije ni istina.

Vlasnik je potvrdio da se brojevi šasije i motora podudaraju s onima koji su im dodeljeni onda kada je automobil napustio Nissanovu fabriku, što znači da ga pokreće 2,0-litarski benzinac sa 160 konjskih snaga i maksimalnih 176 Nm obrtnog momenta.

GT-R je takođe uparen i s petostepenim manuelnim menjačem koji šalje snagu na zadnje točkove. Dok spomenuta brojka možda nije velika za današnje standarde, početkom sedamdesetih godina prošlog veka se smatrala fantastičnom, posebno u zemlji izlazećeg Sunca, gde su godišnji porezi na moćnije četvorotočkaše izuzetno visoki.

GT-R je takođe imao masu od svega 1.145 kilograma, a mogao se pohvaliti i s modifikovanim ogibljenjem, većim disk kočnicama i naravno aerodinamičnim dodacima. U oglasu, koji je na japanskom jeziku i koji sam morao da pomoću Google prevodioca prevodim na razumljiv jezik (ne zamerite mi ako sam negde pogrešio) takođe piše da je GT-R do sada prešao samo 50.000 kilometara i da je svega sedam primeraka napustilo fabriku u crvenoj boji. Automobil je tokom svoje istorije jednom farban i to u istu varijantu crvene.


Na pitanje da li je cena opravdana teško je dati odgovor, pošto se ova generacija toliko retko pojavljuje u prodaji da je gotovo nemoguće napraviti neko poređenje. Ali, reći ćemo da je jedan od primeraka sa brojem šasije 104 pronašao kupca početkom ove godine za sumu od 457.000 dolara, a pri tom nije imao originalne felne niti ogibljenje.

Doduše, potrebno je naglasiti i to da je taj primerak bio u daleko boljem stanju. Japanski klasici takođe dobijaju na popularnosti. a to ide do te mere da mnogi proizvođači kreću sa ponudom rezervnih delova, pa je za očekivati da ćemo ovakvih oglasa viđati sve više.

AutoRepublika

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments