1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedes-AMG G63 6×6 Brabus
AR pijaca klasika: Mercedes-AMG G63 6×6 Brabus

AR pijaca klasika: Mercedes-AMG G63 6×6 Brabus

6.58K
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećamo perioda od pre sedam ili osam godina kada je Mercedes debitovao sa sada legendarnim modelom G63 6×6. Ne zato što je bio nešto novo, jer mnoge samostalne firme su dugi niz godina pravile slične modele sa pogonom na sva četiri točka, a korporacija Chrysler je preko svoje divizije Dodge imala i serijski model nakon Drugog svetskog rata, koji je nazvan Power Wagon.

Ali, Nemci su uspeli da podignu celokupan doživljaj na daleko viši nivo i to proizvodom izašlim direktno iz fabrike, a u periodu od 2013. do 2015. godine, partner Magna Steyr je proizveo samo sto primeraka.

Ako pak „običan“ G63 nije bio dovoljan za vas, onda je postojalo još ekstremnije izdanje koje je bilo dostupno preko čuvenog tjunera Brabusa. Veruje se da je prerađeno svega petnast(ak) jedinica od čega se jedan nedavno našao na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“. Nalazi se u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone i do sada je prešao oko osam hiljada milja (oko 12.800 kilometara).

Šta je tajno razlikovalo ovaj tjunerski model (zvanično ime je inače bilo Brabus G63S-700) od standardnog modela? Za početak, bio je dostupan samo u beloj boji, sa dodatnim LED osvetljenjem, 18-inčnim felnama i posebnim branicima razvijem od plastike ojačane staklenim vlaknima.

Brabus je dodao još nekoliko novina koje možda nisu vidljive na prvi pogled, kao što su unutrašnjost prikolice prekrivene kvalitetnim drvetom i poseban izduvni sistem.

Kompanija se pozabavila i mehaničkim segmentima vozila, modifikujući vazdušno ogibljenje zahvaljujući kojem klirens iznosi i do ogromnih 460 milimetara. Ali, najveću izmenu ćemo videti ispod haube gde je snaga 5,5-litarskog motora povećana sa 536 na čak 700 „konja“ zahvaljujući turbo punjaču.

Snaga se prenosila na svih šest točkova preko sedmostepenog automatskog menjača, a prema fabričkim podacima, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 7,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 160 km/h. Pomalo razočaravajuća brojka, ako pogledamo ogromnu snagu, ali moramo reći da je ovaj kamionet težak čak 4,5 tone i osmišljen za sporije krstarenje na neasfaltiranim putevima.

U oglasu se navodi da su pnematici i kočnice već jednom zamenjeni. Međutim, najveći problem vlasniku će predstavljati podatak da se ovaj model Brabusa nikada nije zvanično prodavao na američkom tlu, što prema zakonu znači da ne sme na javne ulice sve dok ne napuni 25 godina. Međutim, kao što je slučaj i sa drugom regulativom, i ovaj postulat sadrži „rupu u zakonu“, a ona se odnosi na takozvani na uvoz zarad prikazivanja, odnosno izlaganja (show or display).

Naime, izuzeće tog tipa je moguće dobiti uz specijalnu dozvolu za uvoz automobila čak i ako je mlađi, ali vlasnik potpisuje dokoment da je namera uvoza vezana samo za učešće na izložbama, i da godišnje neće prevaliti više od četiri hiljade kilometara na javnim putevima.

Takvo odobrenje je dobio prethodni vlasnik kada je uvezao G63 6×6 u saveznu državu Amerike Floridu, i ono se preneso na svakog narednog kupca. Pomalo razočaravajuće je da to što neko neće moći da uživa više od četiri hiljade kilometara na godišnjem nivou, ali realno, šanse su male da bi više bio i vožen čak i da je to zakonski dozvoljeno.

Nepoznato nam je koliko je ovaj Brabus koštao kao nov. Najavljena cena je iznosila oko milion američkih dolara, ali kao i za svaki drugi retki model, ne sumnjamo da su kupci morali da izdvoje značajno veće sume novca.

Ovaj put deset dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 800 hiljada „zelembaća“ i nemamo dilemu da će konačna cifra iznositi i nekoliko miliona dolara. Pa ko voli neka izvoli…

Zoran Tomasović

(6582)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Haile Selassie

Bio je jedan takav Mercedes-Benz još 2020 godine, na sajmu automobila u Frankfurtu, na prodaju. Ali cijena mu je bila „prava sitnica“ 2.000.000 Eura. ,,😀

s mile

4k km godišnje…šta reći ipak je više za pokazivanje…..