1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Evo KTM-a s oznakom 390 Adventure za sledeću sezonu
Evo KTM-a s oznakom 390 Adventure za sledeću sezonu
0

Evo KTM-a s oznakom 390 Adventure za sledeću sezonu

104
0
Podelite sa prijateljima:

Srazmerno mali KTM 390 Adventure je blago inoviran za sledeću modelnu godinu. Za razliku od modela nastalog na istoj osnovi, onog koji nosi indeks 390 Duke, omanji Adventure nije predviđen da se sledeće godine prodaje u novoj generaciji, pa ostaje veoma nalik verziji koja se nudila i 2023.

A već taj je bio takav da je prosto milina pisati o njemu, u šta smo se uverili tokom letošnjeg testa, a nakon koga je autor i ovih redova izdvojio novac kako bi postao kućepazitelj 🙂 istog.

U prošloj turi modernizacije 390 Adventure je dobio pravo na (ručno) podesivo oslanjanje, pa je ove godine profitirao tako što je sada moguće dobiti ga i u nešto živopisnijim koloritnim šemama, uostalom kao što možete videti, kako na naslovnoj, tako i na ostalim fotografijama. Zapravo, radi se o paru kombinacija boja.

KTM 390 Adventure za 2024. godinu pogoni isti jednocilindarski, četvorotaktni agregat radne zapremine 373,2 kubnih centimatara. Razvija 32 kilovata odnosno 43 konjske snage i 37 njutn metaranajvišeg obrtnog momenta. Prečnik i hod klipa su na nivou od 89 i 60 milimetara, dok je menjač šestostpeni sa kvačilom tipa PASC i funkcijom antihoping. Sistem za brzu izmenu stepena prenosa naviše i naniže predstavlja deo opcione opreme, ali ako budete imali sreće, možda ga od distributera u Srbiji možete dobiti i umesto popusta. Verujte da para vredi! Aktuelni motor ispunjava standarde Euro 5.

Zgodno je mesto da podsetimo da će novi KTM 390 Duke biti prodavan s motorom koji razvija jednu konjsku snagu više iz cilindra koji je za 26 „kubika“ kapacitativniji.

KTM 390 Adventure poseduje čelični ram za osnovu, a podokvir se lako uklanja sa samo četiri zavrtnja. Pored toga, dobija i interno razvijeno vešanje WP Apex na oba kraja vozila, sa prednjom viljuškom od 43 milimetra i mono amortizerom pozadi. Podešavanje odskoka i sabijanja su standardne opcije za vešanje noviteta, a tako je bilo i do sada (od prošle godine, kako navedosmo u uvodu).

Napred je montiran jedan kočni disk prečnika 320 mm, dok je nazad jedinica od 230 mm. Kontrola proklizavanja i dvokanalni sistem ABS, a koji je funkcionalan i kada je dvotočkaš pod nagibom, deo su standardne opreme na ovom mališanu. Nije retkost da ove sisteme serijske ne dobijaju vlasnici ni za broj većih, doduše nepremijum modela. Bravo za KTM! Ne rekosmo, kočnice potpisuje filijala Bremboa, indijska kompanija Bybre.

Napred su felne od 19 inča, nazad od 17 cola, aluminijumske su, mada ko doplati, može dobiti i žičane. One su bile deo serijske opreme ovog modela za 2023. godinu. Rezervoar za gorivo prihvata oko 14,3 litara benzina, dok je potrošnja (iz ličnog iskustva) između 3,3 i 3,8 litara na sto kilometara.

Podaci se čitaju na petoinčnom ekranu u boji, i on je tipa TFT. Donosi mogućnost povezivanja preko funkcije bluetooth, što je izvodljivo pomoću aplikacije KTM Connect. Za čitanje informacija sa istog, zbog veličine ekrana i slova (cifara) potrebno je oko sokolovo, ili naočare odgovarajuće dioptrije. Svakako, i ovo je neočekivano dobra ponuda spram konkurencije i klase motocikala kojoj porodica 390 pripada.

Vozaču su na raspolaganju i dva režima vožnje: Offroad i Street. Ovaj sirovi režim dozvoljava proklizavanje zadnjeg točka što je važno „gorštacima“. Far je u tehnologiji LED-a.

Boje u kojima je dostupan novi KTM 390 Adventure vidite i na slikama, isporuke ka distributerima počinju u novembru, pa će se tada znati i cene. Od dodatne opreme preporučujemo zaštitne cevi (kreš barove), farove za maglu i grejače ručica.

Najtoplija preporuka, fantastičan motocikl! Test možete pročitati ovde.

MotoRepublika

(104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments