1. Home
  2. Intervju
  3. Šef BMW Motorrada otkriva uvid u nove modele, elektrifikaciju i sintetička goriva
Šef BMW Motorrada otkriva uvid u nove modele, elektrifikaciju i sintetička goriva

Šef BMW Motorrada otkriva uvid u nove modele, elektrifikaciju i sintetička goriva

159
0
Podelite sa prijateljima:

U nedavnom intervjuu za MOTORRAD, šef BMW Motorrada Markus Šram pružio je intrigantan uvid u svet BMW-ovih motocikala, razgovarajući o novim modelima, elektrifikaciji dvotočkaša i važnosti sintetičkih goriva za održivu budućnost.

Markus Šram je započeo razgovor otkrivajući svoju posvećenost doživljaju motocikala različitih proizvođača. Iako ne drži motore drugih brendova u svojoj privatnoj garaži, on aktivno učestvuje u upoređenjima koja suprotstavljaju BMW-ove motocikle sa konkurencijom. On je istakao vrednost ovakvih testova u stalnim naporima BMW-a da unapredi sopstvene modele.

Rešavajući potencijalni jaz u BMW-ovoj paleti modela između G 310 i F 850, Šram je izjavio da je F 850 svestrana opcija pogodna za različite uslove vožnje, uključujući i slikovite destinacije kao što je Krit. On je ukazao da, prema povratnim informacijama od dilera, modeli G 310 služe kao izuzetno popularni izbori za početnike, osiguravajući glatku tranziciju za vozače koji žele da pređu na veće modele marke BMW.

Kada su čitaoci izrazili želju za jednostavnijim modelom motocikla koji simbolizuje „povratak korenima“, poput modernog R 80 GS Basic sa bokser motorom Shiftcam, Šram je odlučno odbacio tu ideju, naglašavajući da klasično smanjenje nije u planovima BMW-a.

Međutim, on je istakao da je BMW uložio značajne napore da održi analognu tehnologiju u modelima kao što je bokser 1200 sa vazdušnim hlađenjem, kao što se vidi u R 18 i R nineT. Štaviše, on je najavio predstojeće izdavanje varijante krstarice u duhu osnovnog motocikla, koji potiče od R12 nineT.

Šram je priznao sve veće očekivanje za novi R 1300 GS, koji bi trebalo da debituje 28. septembra. Očekuje se da će model imati motor od 1.300 „kubika“ sa povećanim obrtnim momentom i blagim povećanjem konjskih snaga, pružajući dovoljno snage bez jurnjave za neograničenim razvojem snage. Pored toga, naglašava da je tiši od svog prethodnika, rešavajući zabrinutost zbog nivoa buke.

Kao odgovor na upite o varijanti GS Adventure i modelima M, Šram je potvrdio da je novi model GS Adventure na horizontu, ali je naglasio da će imati isti motor kao i R 1300 GS. Takođe je otkrio kako je uvođenje modela M, poput M 1000 RR, značajno podstaklo prodaju osnovnih motocikala.

BMW-ov prodor na tržište električnih motocikala, prvobitno planiran za 2025. godinu, pomeren je za godinu kasnije. Šram je naveo tržišne uslove kao faktor, napominjući da tržište električnih dvotočkaša zaostaje otprilike deceniju za tržištem električnih automobila.

Šram je završio intervju pozivom na akciju za Evropsku Uniju, pozivajući na snažniju podršku e-gorivima. On je naglasio potencijal e-goriva za smanjenje emisije CO2 iz 40 miliona motorizovanih dvotočkaša u Evropi, napominjući njihov prosečan radni vek od 20 godina. Šram je naglasio da dok motorni dvotočkaši čine samo 0,3 odsto emisije CO2 u Evropi, prihvatanje sintetičkih goriva može biti značajan korak ka održivosti.

Uvidi Markusa Šrama pružaju uvid u viziju budućnosti BMW Motorrada, kombinujući inovacije sa posvećenošću ekološkoj odgovornosti. Vozači i entuzijasti mogu da se raduju predstojećem R 1300 GS, kontinuiranom širenju linije modela M i BMW-ovom poduhvatu na električnim motociklima dok se kompanija prilagođava evoluirajućem pejzažu transporta na dva točka.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments