1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Debi restilizovane Yamahe s odrednicom MT-09
Debi restilizovane Yamahe s odrednicom MT-09
0

Debi restilizovane Yamahe s odrednicom MT-09

380
0
Podelite sa prijateljima:

Jedno od prijatnijih letošnjih testnih iskustava se tiče iskušenja na koje sam bacio japanski model iz segmenta sportskih putnika (sport tourer), model s nazivom Yamaha Tracer 9 GT, a sada donosimo priču o premijeri modela istog proizvođača MT-09, a koji će se ubuduće prodavati s nekim unapređenjima usmerenim ka vozaču. Te(k)st o iskustvima tokom letošnje vožnje modela s istim motorom možete pronaći u arhivi MotoRepublike.

Yamaha je predstavila novitet s inoviranim stajlingom, revidiranim osobinama u oblasti ergonomije, taze petoinčnim ekranom tipa TFT, friškim radijalnim glavnim kočnim cilindrom marke Brembo, kao i novim gumama. Svašta nešto je osveženo, kao što možete i da zaključite iz ove najave.

Yamaha MT-09 za modelnu 2024. godinu je pokretana istim vodeno hlađenim linijskim trocilindarskim motorom CP3, s dve bregaste bregaste osovine iznad glave. Agregat poseduje radnu zapreminu od 890 kubnih centimetara i isti je kao onaj u modelu koji pomenusmo u uvodnom pasusu, što je ujedno i bio razlog pominjanja, zar ne?

Prečnik i hod klipa su na nivou od 78,0 milimetara i 62,1 mm, uz kompresioni odnos od 11,5 : 1. Uparen je sa šestostepenim menjačem, dok MT-09 za narednu modelnu godinu, standardno dolazi sa kliznim kvačilom i Yamahinom trećom generacijom sistema za brzu izmenu stepena prenosa bez upotrebe poluge kvačila (kvikšifter).

Sistem oslanjanja noviteta integriše KYB-ovu obrnutu prednju viljušku od 41 milimetar. Potpuno je prilagodljiva. Nazad ćete na istom mestu pronaći proizvod iste marke s revidiranim tačkama veze. Odskok i sabijanje su prilagođeni na način da se bolje uklope s novim gumama koje će ovaj motocikl dobiti.

Što se tiče kočnog sistema, pomenusmo novi Bremboov radijalni glavni cilindar, zajedno s dvostrukim diskom na prednjem točku. Duet je prečnika 298 milimetara i Yamaha ga hvali na sva usta, kažu da će kočnice reagovati i na samu pomisao vozača. Nazad je smešten jedan kočni disk prečnika 245 milimetara. ABS je deo serijske opreme na novom MT-09-u, dok su polugice kvačila i kočnice podesive, već od osnovnog paketa opreme.

Točkovi integrišu aluminijumske felne s prečnikom od 17 inča, dok se za pneumatike može navesti da su izrađeni od inovirane gume. MT-09 za novu modelnu godinu, iz fabrike će dolaziti s obućom tipa Bridgestone Battlax Hypersport S23.

Taze Yamaha MT-09 stiže i s novim i većim ekranom u boji (TFT). Sa svojih pet inča po dijagonali donosi i povezivost s pametnim telefonom i mogućnost navigacije, što je opcija uz Garminovu aplikaciju StreetCross, a koja je originalno razvijena tako da može da funkcioniše i u modelu Yamaha XMAX (za modelnu 2023. godinu). Za očekivati je dakle, da isto rešenje vidimo i na ostatku game plavog tima.

Dodatno, novajlija je profitirao i tako što je dobio tri režima vožnje koji su unapred definisani i još dva koja se mogu prilagođavati kako vozač želi. Iz fabrike opredeljeni programi Sport, Street i Rain (za brzance, staložene i kišne ljude), dok preostala dva modaliteta bivaju zasebno podešeni korišćenjem opcije koju konstruktor naziva Yamaha Ride Control. Novo za 2024. godinu, je i to što je ugrađen preklopni regulator proklizavanja nazad, sve kako bi se smanjila trauma zadnjeg točka pri jakom kočenju motorom.

Novica takođe dobija tempomat već u serijskoj opremi, pored novih migavaca koji donose i inoviranu funkcionalnost. To bi značilo da, kao kod četvorotočkaša, blagi pritisak na polugicu migavca donosi tri treptaja željenog svetla, da bi se potom isto deaktiviralo. Uobičajena aktivacija pokazivača pravca donosi takođe samoisključenje, ali tek nakon petnaest sekundi ili 150 prevaljenih metara.

Dalje bi trebalo da kažemo da je ažuriran i far u tehnologiji LED-a, rezervoar za gorivo, dok je i rep postao više kompaktan. Nadalje će se Yamaha boriti s KTM-om za titulu marke motocikala s najviše insektoidnog duha. Japancima će u toj borbi dosta pomoći i retrovizori koji glume one „antene koji svaki pošteni skakavac ima“.

Ispod sedišta se da pronaći i novi priključak za USB, i on je tipa C. Svež je i „novi dizajn usisnog kanala sa dva kanala sa rešetkama akustičnog pojačala koji se nalaze na vrhu rezervoara za gorivo, sve kako bi se naglasili visokofrekventni indukcioni zvukovi.“ Jasno je da ne možemo da komentarišemo kako zvuči (ili koliko glasno zvuči) pošto u ovom trenutku još nismo vozili novi MT-09, ali ako razmišljate o ovom motociklu, trebalo bi da znate da je tu i ovaj detalj.

Yamaha će novitet nuditi na različitim tržištima, pa će i cene biti zavisne od geografske lokacije prodajne destinacije. Nađosmo podatak o preporučenoj ceni u Americi i ona je veća za oko 800 američkih dolara u odnosu na onu koja je tražena za odlazeći model, što bi trebalo da bude indikativno, pa vi prilagodite sopstvenoj znatiželji.

Za kraj ćemo još reći da će nova Yamaha biti dostupna u tri koloritne šeme koje je proizvođač imenovao kao Team Yamaha Blue, Midnight Cyan i Matte Raven Black.

MotoRepublika

(380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments