1. Home
  2. Vesti
  3. Ford gubi 36 hiljada dolara na svakom prodatom električnom automobilu
Ford gubi 36 hiljada dolara na svakom prodatom električnom automobilu
2

Ford gubi 36 hiljada dolara na svakom prodatom električnom automobilu

410
2
Podelite sa prijateljima:

Ford je stigao relativno kasno na zabavu kada je reč o električnim automobilima. Nekadašnji predsednik firme Mark Filds je smatrao da su modeli na struju samo prolazni trend, pa i nije odobrio investicije za njihov razvoj, a takva odluka ga je koštala posla. Njegov naslednik pod imenom Džim Farli je imao druge planove, a pod njegovom komandom su odobreni modeli kao što su Mustang Mach-E i F-150 Lightning, a trenutno ih možemo videti u serijskoj proizvodnji.

Farli je takođe postigao sporazum sa Volkswagenom oko deljenja njegovih platformi za električne modele, a u zamenu će Nemci dobiti pomoć oko komercijalnih vozila.


Ali firma je brzo naučila da je proizvodnja četvorotočkaša na struju i dalje skupocen posao koji još uvek nije profitabilan. Ford je upravo objavio prodajne rezultate za treće tromesečje ove godine i na prvi pogled situacija deluje pozitivno.

Isporučeno je 20.962 električna automobila, što je više od glavog rivala General Motorsa, a firma je posebno ponosna na model Mach-E koji je privukao 42,5% više kupaca u poređenju sa istim periodom protekle godine. Celokupna divizija Model E je pri tom prodala robu u iznosu od 1,8 milijardi dolara i isporučila 44% više vozila modela Mach-E i F-150 Lightning u poređenju sa trećim tromesečjem 2022. godine.

Problem nastaje onog momenta kada vidimo da je divizija Model E zabeležila finansijski gubitak u iznosu od 1,3 milijardi „zelembaća“, što nam govori da Ford na svakom električnom vozilu koji proda, uprosečeno posmatrno, izgubi čak 36 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava pošto je i u drugom tromesečju zabeležio gubitak od 32.350 dolara po vozilu, a na kraju godine cifra bi mogla da iznosi 4,5 milijardi „zelembaća“. Poruka je jasna, pa će američki gigant morati još uvek da prodaje dosta primeraka velikih terenaca i pikap kamioneta da bi balansirao finansijsku situaciju
Ali zašto je tako?

Ford ipak nije jedini koji pravi modele na struju, pa zašto onda beleži takve gubitke? Iz firme nam kažu da su velike sume novca investirane u nove generacije vozila i da američko tržište još uvek nije spremno da plati premijum cenu za električne modele u poređenju sa onima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ford je nekoliko puta povećavao cene spomenutog kamioneta F-150 Lightninga, ali se on i dalje prodaje po značajno nižim cenama nego rođak sa SUS motorima.

Naravno, nešto je moralo da se menja, a kompanija je odlučila da ipak ne investira planiranih dvanaest milijardi dolara. Obim proizvodnje modela Mach-E će biti smanjen, a jedna od planiranih fabrika u saveznoj državi Amerike po imenu Kentaki, ipak neće biti izgrađena. Ona druga fabrika u Kentakiju, kao i još jedna u Tenesiju za električne modele i baterije, trenutno idu po planu na račun izgradnje.


Na sve to možemo dodati da je Ford nedavno prošao kroz štrajk sindikata koji je trajao 41 dan. Kompanija pretpostavlja da tokom navedenog perioda sa proizvodnih traka nije sišlo oko 80 hiljada vozila veoma profitabilnih pikap kamioneta i da je takva odluka koštala Ford oko 1,3 milijardu dolara.

Šta da kažemo, osim „nesreća nikada ne ide sama“…

AutoRepublika

(410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dragi proizvodjaci! Izdrzite jos samo malo do 2035 godine a onda ce politicari bicem i batinom da gone narod da kupuje elektricare! Prodaja e-automobila je u celom svetu u opadanju.

BB

Lažu…

MRN, daj okači onu sliku gdje se vidi koliko ih koštaju baterije…