1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis pretekao Volkswagen grupaciju u Evropi!
Stellantis pretekao Volkswagen grupaciju u Evropi!
8

Stellantis pretekao Volkswagen grupaciju u Evropi!

8.92K
8
Podelite sa prijateljima:

Veliki korak za novonastali Stellantis! 

Otkako su počeli pregovori nekadašnje PSA grupe i FCA alijanse, francuski i italijanski stručni mediji pisali su da će prvi zadatak novog entiteta biti rušenje dominacije VW grupacije na Starom kontinentu. U prvi mah činilo se da je to lakše reći, nego li učiniti, no prvi prodajni podaci govore drugačije.

Prema informacijama ACEA koji vodi statistiku za 30 evropskih zemalja, u prva dva meseca tekuće godine – Stellantis je šampion na našem kontinentu. Stellantis je ubeležio ukupno 480.888 registracija, naspram 452.400 Volkswagen grupe.

No, malo bolji pogled otkriva razlike. Stellantis je dostavio u januaru i februaru 377.244 putnička automobila ali i 103.664 laka komercijalna vozila! VW je bolji na polju putničkih automobila gde su stigli do 419.855 kupaca, ali su podbacili kada je reč o LCV segmentu sa svega 32.545 isporučenih jedinica.

Evidentno je da je Stellantis počeo sa usponom, ali i da je nekoliko brendova iz te grupe u velikom naletu. Pre svega se misli na Peugeot koji je u februaru imao dva najprodavanija modela u Evropi – 208 i 2008. Na trećem mestu je bio VW Golf ali sa vrlo izraženim padom prodaje od 34%. Zanimljivo je da i je u februaru među deset najprodavanijih modela na Starom kontinentu bilo čak pet automobila iz Stellantisa.

Ostaje da se vidi šta će se desiti do kraja godine, jer bi situacija mogla vrlo lako da se u potpunosti preokrene. Podsetimo, prethodne godine je VW grupacija u Evropi prodala 3.228.655 automobila, što je ipak daleko više nego PSA i FCA skupa (3.038.827). Može li novoformirani Stellantis oteti krunu Nemcima? Biće uzbudljivo gledati borbu, to je sigurno.

AutoRepublika

(8920)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Koji je ono datum danas? A da, taj 🙂

Milan

Ako se budu brojali skuteri i bicikli, i ako im se pridruži još koji brend, Toyota je u problemu.

Djordje Pesic

Tezak zadatak, kad imaju 123456 brendova u grupaciji

Yankee

A Volkswagen grupa inace ima mnogo manje?

Don

1.4.

Mad Max

Ovo Ste…lantes ili kako već je sledeća auto kompaija koja će da doživi težak krah. Za godinu ili dve, ostaje da se vidi.

Milan

Pa proći će otprilike kao Reno-Nissan, kad su dostigli nivo najveće grupacije.
Onda će da apse Tavareza.
I on je potekao iz Renoa.

Don

Nego, Honda opoziva 700000 auta zarad kvara na pumpi nekoj…sad će ova dva hondasa da se nadju u problemima.