1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis bi da prestigne Ford u klasi lakih komercijalnih vozila
Stellantis bi da prestigne Ford u klasi lakih komercijalnih vozila
0

Stellantis bi da prestigne Ford u klasi lakih komercijalnih vozila

264
0
Podelite sa prijateljima:

Znate onu rečenicu iz prvog dela serijala filmova pod nazivom „The Fast and the Furious“ kada jedan lik kaže: „Ne možete u ring protiv Alija samo zato što misliš da umeš da boksujes“? Tako otprilike zvuči izjava Stellantisa kako do 2027. godine planiraju da postanu najveći proizvođač laganih komercijalnih vozila na svetu.

Ova korporacija u svom vlasništvu ima brendove iz Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (jesmo li koga zaboravili?) i trenutno širom sveta isporučuje oko 1,6 miliona laganih komercijalnih vozila.

To je za nekih 400 hiljada jedinica manje od sadašnjeg lidera Forda, ali Stellantis tvrdi da planira veliku ofanzivu preko nove komercijalne divizije koju naziva Pro One. Ona nije ništa više nego fensi ime za sva zajednička komercijalna vozila širom grupacije, a sličnu strategiju koristi i Ford sa svojom divizijom Pro Unit. Izvori kažu da su kombiji i pikap kamioneti činili oko trećinu Stellantisovog poslovanja protekle godine kada su prodali robu u iznosu od 180 milijardi evra.

Stellantis je već započeo sa planovima. Vozila kombija sa značkama Citroena, Fiata, Opela, Peugeota i Vauxhalla su zajedno zauzeli lidersko mesto u Evropi protekle godine s tržišnim učešćem od 31% u ovoj klasi, ali je Ford i dalje bio najpopularniji individualni brend.

Naredni plan zahteva povećanje prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama preko divizije Ram. Model Pickup je protekle godine privukao 468.344 kupaca, što je bilo dovoljno za treće mesto najprodavanijih vozila „preko bare“, ali su kombiji kao što su ProMaster Van i ProMaster City poprilično zakazali.

Van poznajemo i pod oznakama na kojima piše Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Citroen Jumper i Opel/Vauxhall Movano, a tek 60.937 Jenkija se odlučilo za njega, dok je manji City privukao tek 15.914 mušterija. Stellantis smatra da ako vozila iz klase kombija dostignu prodaju kao rivali iz Forda i General Motorsa, plus dodati još jedan kompaktni pikap kamionet, svakako bi poboljšali situaciju. Slični planovi važe i za Južnu Ameriku gde je Fiat veoma veliki igrač, ali i u Evropi među laganim komercijalnim vozilima na struju.


Eksperti smatraju da bi Stellantis trebalo manje da juri za Fordom i da više pažnje obrati na sve više rastuću konkurenciju iz Kine. To se posebno odnosi na kompaniju Maxus koji je protekle godine povećao udeo na ključnim evropskim tržištima kao što su Nemačka i Velika Britanija. A Ford? Pa reći ćemo samo da se nije mnogo potresao zbog ove priče, pošto su mnogi davali slične izjave i pretili u prošlosti, a onda su ostali bez rezultata…

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments