1. Home
  2. Vesti
  3. FCA i PSA postaju Stellantis
FCA i PSA postaju Stellantis
5

FCA i PSA postaju Stellantis

4.28K
5
Podelite sa prijateljima:

Nekada smo ih poznavali kao Fiat-Chrysler (FCA) i Groupe PSA, a zajedno pod svojom kontrolom drže čak petnaest marki. Tu su sledeća čuvena imena: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Ram, Peugeot, Citroen, DS, Opel i Vauxhall. Ali, kada konačno postanu poslovni partneri, ili „po srprski“ ortaci, što će se formalizovati tokom narednih meseci, novi četvrti najveći proizvođač na svetu (ili treći, ukoliko ne računate alijansu Renault-Nissan-Mitsubishi kao jednu kompaniju) će biti poznat pod imenom Stellantis.

Dakle, iako će svaki brend zadržati svoje ime i pod tom oznakom nastaviti da prodaje vozila, generalni naziv za celokupnu kompaniju će biti Stellantis. Lideri obe strane su, u obraćanju novinarima,  izjavili da novo ime potiče iz latinske reči koja simbolizuje u malo slobodnijem prevodu „obasjan sjajem zvezda“, ali će se svi sigurno složiti da zvuči kao ime svemirskog broda iz niskobudžetnog, naučno-fantastičnog filma iz devedesetih godina prošlog veka.

FCA i PSA su takođe dodatno, u podužem obraćanju, obrazložili da je za inspiraciju poslužila bogata istorija obe firme i pozitivne karakteristike koje svaka marka pod kontorlom društava donosi u partnerstvo, a sve s ciljem da nova firma postane lider u automobilskom svetu. Naredni korak je prezentacija značke, amblema nove korporacije po kojoj će novoformirana kompanija biti poznata širom sveta.

Naravno, svi navedeni potezi još uvek moraju da budu odobreni od strane političara u obe države gde posluju. Trenutno se vodi diskusija da li komercijalna divizija zadovoljava takozvanu antimonopolsku regulativu, gde jedna firma ne sme da poseduje učešće na tržištu koje prevazilazi 60% udela, pa nam ostaje da vidimo da li će neki kombiji biti penzionisani, a što je u smislu potencijalnog kršenja pomenutog regularnog okvira, već zapaženo i o čemu smo pisali u prošlosti.

Kada celokupni proces bude okončan, svaka strana će kontrolisati polovinu entiteta, za koji procene govore da će vredeti oko 50 milijardi američkih dolara. Veruje se da će se, pukom deobom platformi i arhitektura četvorotočkaša, uštedeti oko četiri milijarde zelenih novčanica na godišnjem nivou.

Za kraj još da dodamo da će Stellantis predvoditi sadašnji prvi čovek PSA grupe, Portugalac Karlos Taverez. S druge strane, italo-američku stranu će predstavljati Džon Elkan.

AutoRepublika

(4275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Kao neka grčka firma. Ne ulazi u uši, moraću da se naviknem 🙂

Yankee

Hoce li Citroen vise da stigne preko bare? 🙂

moron

Godišnja ušteda četiri milijarde dolara „od prepakivanja“?
Malo li je na ovu skupoću i krizu …

igi

Sigurno nećemo mi kupci to da osetimo, naprotiv 🙂

Mikele

Mašala…