1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najlepši automobil ikada proizveden
AR pijaca klasika: Najlepši automobil ikada proizveden

AR pijaca klasika: Najlepši automobil ikada proizveden

1.12K
6
Podelite sa prijateljima:

Razumljivo, dizajn se procenjuje na osnovu subjektivnog mišljenja i verovatno se nikada nećemo složiti ko je napravio najlepši automobil u istoriji. Ako pitate mene, dvoumio bih se između Alfe Romeo 6C 2500 SS Bertone i Mercedesa 300SL Gullwing, ali naravno ne očekujem da će svi podeliti mišljenje.

Međutim, Jaguar E-Type je osvojio toliko nagrada za svoj stil da ga mnogobrojni eksperti s pravom smatraju za najlepši serijski automobil u istoriji. To je rekao i čuveni Enco Ferari, magazin Sports Car International ga je proglasio najlepšim automobilom šezdesetih godina prošlog veka, dok je The Daily Telegraph naveo da je generalno najprivlačniji četvorotočkaš.


E-Type se proizvodio kroz tri serije u periodu od 1961. do 1974. godine. Većinu je pokretao motor sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji radne zapremine 3,8 i 4,2 litre. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za oko sedam sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h, a u kombinaciji sa nezavisnim ogibljenjem, disk kočnicama, visokim standardom završne izrade i relativno pristupačnom cenom, došlo je do toga da bude isporučeno 72.515 jedinica.

Za današnju priču je najbitnija ona poslednja treća serija. Iako je bila najmanje popularna sa samo 15.287 prodatih primeraka od 1971. do 1974. godine, izabrali smo je za ovo izdanje pijace klasika iz razloga što se E-Type tada mogao dobiti i sa motorom sa dvanaest cilindara.

Razvijao je 314 konjskih snaga iz radne zapremine 5,3 litara i predstavljao je motor koji će Jaguar masovno koristiti sve do kasnih devedesetih godina prošlog veka. Britanski proizvođač vozila je ponudio i nešto duže međuosovinsko rastojanje da bi oslobodio više prostora u enterijeru, ali nisu svi bili oduševljeni ponudom.

Masa vozila je povećana na ne baš skromnih 1.525 kilograma, a težak V12 motor na prednjoj osovini je u velikoj meri pogoršao nekada fantastično ponašanje u krivinama. Samim tim, i pored više snage, ovaj automobil nije bio brži od svojih prethodnika s dvostruko manje cilindara ispod haube. Ipak, E-Type V12 je otišao u istoriju kao veoma bitan deo Jaguarove istorije.

Primerak iz današnje priče je iz 1971. godine i trenutno se nalazi u gradu Njuvark unutar američke savezne države Delaver. Prešao je tek 22.400 kilometara i u oglasu se navodi da je u vlasništvu iste familije tokom poslednje 34 godine.

Većina primeraka na američkom tlu je kupovana s automatskim menjačima, ali ovaj poseduje četvorostepeni manuelni. Takođe ga odlikuju 15-inčne „wire“ felne, klima uređaj, servo volan, AM/FM radio i još mnogo toga.

Vlasnik kaže i da poseduje i sertifikat Jaguarovog centra po imenu „Heritage Trust“ koji potvrđuje njegovu istoriju i originalnost. Poslednji put je farban u originalnu boju 1989. godine, hrom je osvežen pre tri godine, a tada je uklonjeno i nekoliko mehaničkih problema.

Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 26 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ni na koji način ne želim da osporim lepotu Jaguara…

Ali mene je dojmio Jeremy Clarkson i Alfa Romeo 8C

https://youtu.be/aQ8xDia5RNY

Can a car be art….Yes it can

TheStig

Za mene je najljepsi automobil lamborghini Miura. Ali to je iskljucivo subjektivni dozivljaj. Toliko je kandidata da bi zaista bio grijeh izdvojiti samo 1.

Laki

Tako je junače.

Matija

Miura – slazem se! Ali ima ih jos u istoriji koji zasluzuju da udju u uzi izbor.

J4ZZ3R

8C je i za mene najlepši ikada… 300sl je takođe san snova…

moron

Nikada mi se nije dopadao ovakav način otvaranja prednje haube.