1. Home
  2. Vesti
  3. Šef dizajna Alfe ne odbacuje ideju lansiranja kombija
Šef dizajna Alfe ne odbacuje ideju lansiranja kombija
3

Šef dizajna Alfe ne odbacuje ideju lansiranja kombija

508
3
Podelite sa prijateljima:

Oni koji na redovnijim osnovama prate zbivanja u automobilskoj industriji sveta znaju da su vozila iz segmenta MPV veoma popularna, posebno u Kini. Pride je taj trend u dodatnoj uzlaznoj putanji i na drugim tržištima. To znaju i u čuvenoj italijanskoj kompaniji po imenu Alfa Romeo, pa se u skladu s tim i ponašaju. 

Na tržištu Kine se često pominje to kako s uspehom nastupa američki Buick koji u ovoj klasi nudi model GL8, dok predstavnike luksuznih kombija imaju i Lexus (LM), Mercedes, a uskoro će i Volvo ponuditi EM90, o kom pisasmo baš jutros. Novi SUV po imenu Toyota Century se može dobiti i s kliznim vratima, na koji način asocira na kombi.  Alfa Romeo je opet željna da se probije na tržištu, posebno nakon što je dobila pristup resursima matične grupacije Stellantisa.

Šef dizajna Alfe, Alehandro Mesonero-Romanos, u razgovoru s novinarima magazina zvanog Autocar, govorio je i o modelu Autotutto, a čije slike vam donosimo uz ovaj prilog.

„Bio je divan. Uzgred budi rečeno, nemojte se iznenaditi ako se jednog dana vrati na tržište. To bi mogao biti i samo tizer, ali svakako nije blesava ideja.“ Oni koji čitaju između redova mogu da zaključe da uprava možda i razmatra razvoj minivana, s tim da još uvek nije odobren za proizvodnju.

Ovde moramo da skrenemo pažnju i na ovaj edukativan i mio tekst o prvom minivanu Alfe, koji smo izneli u rubrici Zanimljivost dana. Možete da se iznenadite kada shvatite da je italijanski brend nudio minivan godinama pre konkurencije…

Međutim, postojao je i model Autotutto („višenamenski“ ili još bolje „svenamenski“). Alfa Romeo ga je nudio u intervalu između 1954. i 1966. pre nego što je zamenjen minivanovima nazvanim F12 i A12. Savremeni naslednik bi najverovatnije stigao s električnim pogonom, dok su ti stari primerci bili pogonjeni natpunjenim dvocilindarskim dizelima, kao i benzincima s indeksom Twin Cam.

Autotto je prodavan u nekoliko konfiguracija koje zadovoljavaju različite potrebe, uključujući verziju komercijalnog kombija, pikapa s dvostrukom kabinom, kamiona sa spuštenom stranom, kombija s visokim krovom i kombija nazvanog Promiscuo s više sedišta i prozora. Postojali su i školski autobusi, minibusevi i ambulantna vozila, zajedno s prilagođenim verzijama koje su kreirale kompanije za proizvodnju karoserija. Tokom dvanestogodišnjeg ciklusa proizvodnje je sklopljeno oko 23 hiljada komada. Najređa od tri verzije je bila ona s imenom Romeo 3, pošto je na trakama opstao samo tokom polovine 1966. godine.

Novi kombi verovatno nije u vrhu liste prioriteta italijanskog brenda, pošto ima prečih nezavršenih poslova unutar Alfe. Najpre se očekuje debi malog krosovera koji bi zauzeo mesto ispod Tonalea, što bi se trebalo dogoditi naredne godine, a onda stižu i električne odmene za modele po imenu Giulia i Stelvio. Za 2027. godinu i Ameriku je najavljen i veliki SUV, a šuška se i o oživljavanju sportskog automobila u električnoj formi. Mislimo na 4C. Pominjemo da je i novi superautomobil po imenu 33 Stradale već u razvoju.

Stellantis, između ostalog, ulaže značajne fondove i u vaskrs Lancije, kao još jedne napaćene italijanske marke. Abarth bi takođe trebalo da procveta, a prvi korak u tom smeru bi trebalo da predstavlja premijera hot heča s indeksom 500e.

AutoRepublika

(508)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kinesko trziste vaskrsnuce miniven! 🙂 Alfin miniven trebalo bi svakako da bude sportski, bar tako da izgleda. Dok dodje na trziste moci ce da bude samo elektricni, onaj sjajni motor iz Djulije od 510 KS otici ce u istoriju. Kako moze da izgleda „sportski miniven“ pokazao je Porse:

comment image

MRN

Da, to bi bio pravi Alfin MPV, uz takav motor.

Matija

E-pogon je OK. Porseov dizajn je moguc samo sa e-motorima. Sa gorvnim bi nos morao da bude mnogo duzi.