1. Home
  2. Vesti
  3. I Francuzi dobijaju termičku verziju Jeepa Avengera
I Francuzi dobijaju termičku verziju Jeepa Avengera
6

I Francuzi dobijaju termičku verziju Jeepa Avengera

615
6
Podelite sa prijateljima:

Jeep Avenger je do sada bio dostupan samo u električnoj verziji u Francuskoj. U Srbiji takođe. Od 3. jula 2023. sada se nudi u verziji 1.2 Turbo T3 sa 100 KS kao u Italiji i Španiji. Da podsetimo, proglašen je i za svetski automobil godine.

Jeep Avenger deli svoju platformu sa Fiatom 600, Peugeotom 2008 i Opelom Mokkom iz grupe Stellantis. Ali za razliku od poslednja dva, uglavnom se nudio u električnoj verziji, opremljenoj agregatom od 156 KS i baterijom bruto kapaciteta od 54 kWh. Avenger je svoju termičku verziju rezervisao za italijansko i špansko tržište, koja su bila manje fokusirana na električnu energiju.

Od 3. jula 2023. godine, Avenger je dostupan u Francuskoj sa benzinskim motorom od 100 KS, što mu omogućava da snizi cenu na 27.000 evra. Prema našim informacijama, „američki“ SUV će čak proširiti svoj katalog u prvom kvartalu 2024. godine verzijom 1.2 Hybrid 136 48V, istom koja je nedavno stigla ispod haube Peugeota 3008 i 5008.

Benzinski motor koji se nalazi ispod haube Avengera je dobro poznat. Ovo je trocilindrični 1.2 PureTech od 100 KS koji se već koristi u mnogim modelima grupe i dobro je poznat. Ovde je preimenovan u 1.2 Turbo T3 i dostupan je samo sa 6-stepenim manuelnim menjačem. Što se tiče potrošnje, Avenger se zadovoljava sa 5,6 l/100 km u kombinovanom ciklusu WLTP. Ipak, zbog emisije CO2 od 126 g/km, dobio je ekološku kaznu od 125 evra (Peki to naziva malus).

Svakako je to mala suma u odnosu na doplatu za električnu verziju Avengera koja kreće od 39.000 evra. Ovo je u teoriji 12.000 evra više od ove benzinske verzije. Jer kada se uzme u obzir ekološko oporezivanje, razlika u ceni se smanjuje na 6.875 evra sa ekološkim bonusom od 5.000 evra, pa čak i na 4.875 evra uz maksimalnu pomoć od 7.000 evra, koja je dostupna u zavisnosti od uslova prihoda.

Ova verzija Jeepa na benzinski pogon nudi se u jedinoj verziji Altitude+, izvedbi koja se nalazi odmah iza Summita. Altitude+ je dobro opremljen jer nudi navigacioni paket Comfort, automatski klima uređaj, autonomno kočenje u slučaju nužde, adaptivni tempomat, LED farove, 17-inčne aluminijumske felne i ručke kao standard, pragove na vratima u boji karoserije i spoljašnje retrovizore u sjajnoj crnoj boji.

Dobar nivo opreme ga čini skupljim nego u Španiji i Italiji gde se nudi od 24.300, odnosno 26.200 evra, respektivno. Da ne pominjemo da onlajn ponuda trenutno snižava cenu na 23.925 evra u Španiji i 23.900 evra u Italiji. Među francuskim transalpskim susedima, benzinski Avenger je dostupan čak u tri završne obrade: Longitude, Altitude i Summit.

Mi postavljamo pitanje zašto i srpsko tržište ne dobije termičku verziju. Trenutno je na sajtu uvoznika samo električna verzija u ponudi. Može se pretpostaviti da će ugroziti Compassa i Renegadea, jer su cenovno slični.

AutoRepublika

(615)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Moram negde da odem da pogledam uživo ta kola.
Mada, ako ne grešim, neko ga je sa AR već uživo gledao i ovde „opljuvao“ u smislu teskobe zadnje klupe i malog ugla otvaranja zadnjih vrata ? I pohvalio je tada jedan VW model te klase. Ah, da, setio sam se ko je to bio …

Matija

Ja. Tacno, auto je tesan i napred i nazad jer je fokusiran na dizajn a ne na prakticnost.

MRN

Pa, da, dok sam pisao i setio sam se da si to bio ti 😂

BB

Znači oni i kocku znaju da pokvare?

Matija

Leba ti, a kome treba auto u koji ne mozes da sednes?! Poenta je da ljudima za svakodnevne potrebe ne treba veliki auto ali u njemu mora pristojno da se sedi!