1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota C-HR nikad skuplja
Toyota C-HR nikad skuplja
5

Toyota C-HR nikad skuplja

1.58K
5
Podelite sa prijateljima:

Toyotin model C-HR je bio neočekivan uspeh na evropskom tržištu. Japanski proizvođač vozila je povukao ovaj model sa američkog tržišta još prošle godine zbog slabe prodaje, potražnja nije nešto bolja ni u Japanu i ostatku Azije, ali evropski kupci su iz nekog razloga kupili više od 560 hiljada jedinica u periodu od 2017. do 2022. godine. Šta nam to govori? Pa naravno, to da je Toyota spremna napasti „Stari kontinent“ i sa drugom generacijom.

Kao neko ko je zapravo posedovao C-HR u prošlosti, ne mogu reći da sam imao dosta pohvala. Skučen prostor na zadnjim sedištima, nepostojeći prtljažnik i relativno dosadne vozne karakteristike su me dovele do ne baš pozitivnog zaključka. Ali kao što smo rekli, C-HR je prodajni hit u Evropi, gde je Toyotin četvrti najprodavaniji model, pa ćemo definitivno videti i drugu generaciju.

Japanski proizvođač vozila je upravo objavio cene za britansko tržište i ovaj krosover je mnogo skuplji od prethodnika. Prvu generaciju ste mogli da kupite za samo 21.284 funte (oko 24.580 evra), ali će kupci za naslednika morati izdvojiti više novca nego za neke rivale koji spadaju u premijum klasu. Početna cena sada iznosi čak 31.290 funti (oko 36.144 evra), što je za oko hiljadu funti više nego recimo mnogo hvaljeni krosover BMW X2. Za navedenu sumu novca, kupac dobija 17-inčne felne, 7,0-inčni monitor i povezivanje na mobilni telefon preko Apple CarPlaya (ali i dalje ne preko Android Auto). Dodatnih 3.395 funti donose kupcu 18-inčne felne, 12,3-inčni monitor i panoramski krov, a ovaj paket se zove Design. Zatim sledi konfiguracija Excel i ona košta 38.150 funti, a sa njom stižu i 19-inčne felne, premijum audio sistem i prednja sportska sedišta.

Paketi opreme Design i Excel su dostupni samo sa 1,8-litarskim hibridnim sistem sa ukupno 138 konjskih snaga, a ova verzija se nudi samo sa pogonom na prednje točkove. Za kupce koji bi opcioni pogon na sva četiri točka, moraju da se odluče za jednu od dve konfiguracije. GR Sport košta 40.645 funti dok je Premiere za oko dve hiljade funti skuplji. U oba slučaja motor je 2,0-litarski hibrid sa 194 „grla“ pozajmljen iz modela Prius. Fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje 7,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 180 km/h i kombinovanu potrošnju od 5,3 litra na pređenih sto kilometara.

Toyota planira da ponudi i plug-in hibrid kasnije naredne godine, sa 2,0-litarskim benzincem i električnim agregatom za ukupno 223 konjske snage. Takozvani PHEV će biti u stanju da pređe oko 70 kilometara korišteći samo električni motor.

Na kraju dana, C-HR je skuplji nego rival Nissan Qashqai na britanskom tržištu, ali opet pristupačniji nego veći brat pod imenom Toyota RAV4 PHEV. Britanski mediji očekuju veliki uspeh od njega, pošto je svaki peti prodati C-HR protekle godine pronašao kupca na ostrvu. Spomenućemo da je proizvodnja stopirana u Japanu i da će se krosover od sada praviti samo u Turskoj. U izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti posle nove godine.

AutoRepublika

(1581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Poskupljenje od 50% i oni se nadaju prodajnom uspehu? Teško, jako teško.

Matija

Uzrok za atraktivnost ovog modela je, najverovatnije, neobican dizajn koji ga izdvaja iz sive mase u njegovoj kategoriji. U tom dizajnu ima dosta toga interesantnog ali i dosta detalja koje bi trebalo izmeniti ili, jos bolje, izbaciti. Porast bazne cene od oko 12.000 evra bice tesko opravdati pred publikom! Tojota igra poker koji lako moze da izgubi.

BB

Niksd nisam skontao ovaj auto. Jednom sam iz znatiželje zavirio na zadnja sjedišta – ptozori k’o puškarnice…

MRN

„Na kraju dana, C-HR je skuplji nego rival Nissan Qashqai na britanskom tržištu,“

Svaki C-HR je hibrid, a QQ ne mora da bude i nije primereno cenu C-HR-a porediti sa cenom nehibridnog QQ-a.
Ako se poredi sa cenom hibridnog QQ-a (koji u UK startuje sa £ 34,020), tada je situacija suprotna, jer je startna cena C-HR-a niža ( 31.290 )

Izmenjeno 6 meseci pre od strane MRN
S mile

Nije mi se svideo. Dizajn. Nazad kao puskarnica.

Juke mi je primer lepote za CHR